Okrągła/okrągła przesunięta rynna kanałów

Czy dałoby się mieć przykład zsypu z okrągłą podstawą i okrągłym wlotem poza środkiem i nie równolegle do podstawy, wszystko z blachy?

Musi być to wykonane z funkcją składania przejściowego.

Wykonywane za pomocą wytrenowanej funkcji (przez toczenie, w przeciwnym razie patrz odpowiedź remrem)

Zobacz załączony plik

tolerie.sldprt
1 polubienie

Musisz utworzyć płaszczyznę równoległą do drugiej, od odległości strupa do długości zsypu.

Zrób swój pierwszy szkic profilu na pierwszym planie. Wykonaj drugi szkic na drugim, przesuwając środek profilu z pierwszego.

Następnie, jak @dessin6 powiedział, wykonaj fałdy przejściowe, wybierając 2 "otwarte" profile

1 polubienie

Witam

Jest to przykład, który można szybko osiągnąć.

@sbadenis: Użyłem funkcji broken and unformed, aby mieć każde zagięcie.

Część 4.SLDPRT
1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi. Przykład sbadenis mi odpowiada, ale chciałbym zrobić ten kawałek (dwie równoległepłaszczyzny NO N) w chrupieniu (z fałdami). I tu właśnietkwi problem. Czy jest jakaśsztuczka?

Po prostu wytnij go po zakończeniu przejścia, prawda?

1 polubienie

Zasadniczo chcesz mieć łukowaty zsyp?

Wygląda bardzo jak krzywa, Sw nie lubi tego zbytnio. Możesz spróbować zamiatanej blachy, ale nie jestem pewien.

1 polubienie

Zrób szkic tego, co chcesz, nawet ręcznie, abyśmy dobrze zrozumieli

@+ ;-))

Oto moje zmartwienie. Mam część mojego spadochronu (mocowania), o ile zmienię kąt dwóch płaszczyzn, aby móc mieć mój mimośrodowy okrąg. Błąd.

Z góry dziękuję, jeśli masz rozwiązanie.

test_iv.sldprt

Sprawdź, czy ten bardziej Ci odpowiada. (nadal wykonany w kształcie, ponieważ zepsuty, nie akceptuje, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugryźć kawałek)

Blacha 2.sldprt

Zrobiłem zrzut ekranu, nie wszyscy mamy tę samą wersję

dziękuję @+

1 polubienie

Oto przykład, poniżej kąta 65° część nie jest już możliwa do wykonania na SW. W rzeczywistości tak jest.

Czy istnieje rozwiązanie?

test_iv.png

Czy możliwe byłoby wykonanie szkicu 3D z górnym okręgiem i dolnym okręgiem, aby sprawdzić, czy to działa, czy nie?

Bo rzeczywiście, przy jakimś kącie zbyt zamkniętym błąd solidworks czasami i tak przechodzę przez logitrace do opracowania blachy.

SBADENIS wygląda w poprzednich komentarzach, umieściłem część ze szkicem 3D. Ale poza tym też przechodzę przez logitrace, szkoda, że nie mogę tego zrobić z SW :(

Oto część, sprawdź, czy to jest to, czego chcesz (nadal w formie, ponieważ w zepsutych błędach)

Wykonałem kilka sztuk w stylu, który został opracowany, jest bardzo zbliżony do tego pod logitrace w ogóle.

I ze współczynnikiem k = 0,5 dla grubości od 0 do 3 mm i współczynnikiem k=0,333 dla grubości większej niż 3.

test_v.sldprt

Zobacz ten link do samouczka

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-jonctions-et-intersections-en-tolerie-solidworks

Jeśli będziesz go przestrzegać, będziesz mógł zrobić swój kawałek i rozłożyć go

@+ ;-))