Czy dałoby się mieć przykład zsypu z okrągłą podstawą i okrągłym wlotem poza środkiem i nie równolegle do podstawy, wszystko z blachy?
Musi być to wykonane z funkcją składania przejściowego.
Wykonywane za pomocą wytrenowanej funkcji (przez toczenie, w przeciwnym razie patrz odpowiedź remrem)
Zobacz załączony plik
tolerie.sldprt
Musisz utworzyć płaszczyznę równoległą do drugiej, od odległości strupa do długości zsypu.
Zrób swój pierwszy szkic profilu na pierwszym planie. Wykonaj drugi szkic na drugim, przesuwając środek profilu z pierwszego.
Następnie, jak @dessin6 powiedział, wykonaj fałdy przejściowe, wybierając 2 "otwarte" profile
Witam
Jest to przykład, który można szybko osiągnąć.
@sbadenis: Użyłem funkcji broken and unformed, aby mieć każde zagięcie.
Część 4.SLDPRT
Dziękuję za odpowiedzi. Przykład sbadenis mi odpowiada, ale chciałbym zrobić ten kawałek (dwie równoległepłaszczyzny NO N) w chrupieniu (z fałdami). I tu właśnietkwi problem. Czy jest jakaśsztuczka?
Po prostu wytnij go po zakończeniu przejścia, prawda?
Zasadniczo chcesz mieć łukowaty zsyp?
Wygląda bardzo jak krzywa, Sw nie lubi tego zbytnio. Możesz spróbować zamiatanej blachy, ale nie jestem pewien.
Zrób szkic tego, co chcesz, nawet ręcznie, abyśmy dobrze zrozumieli
@+ ;-))
Oto moje zmartwienie. Mam część mojego spadochronu (mocowania), o ile zmienię kąt dwóch płaszczyzn, aby móc mieć mój mimośrodowy okrąg. Błąd.
Z góry dziękuję, jeśli masz rozwiązanie.
test_iv.sldprt
Sprawdź, czy ten bardziej Ci odpowiada. (nadal wykonany w kształcie, ponieważ zepsuty, nie akceptuje, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugryźć kawałek)
Blacha 2.sldprt
Zrobiłem zrzut ekranu, nie wszyscy mamy tę samą wersję
dziękuję @+
Oto przykład, poniżej kąta 65° część nie jest już możliwa do wykonania na SW. W rzeczywistości tak jest.
Czy istnieje rozwiązanie?
test_iv.png
Czy możliwe byłoby wykonanie szkicu 3D z górnym okręgiem i dolnym okręgiem, aby sprawdzić, czy to działa, czy nie?
Bo rzeczywiście, przy jakimś kącie zbyt zamkniętym błąd solidworks czasami i tak przechodzę przez logitrace do opracowania blachy.
SBADENIS wygląda w poprzednich komentarzach, umieściłem część ze szkicem 3D. Ale poza tym też przechodzę przez logitrace, szkoda, że nie mogę tego zrobić z SW :(
Oto część, sprawdź, czy to jest to, czego chcesz (nadal w formie, ponieważ w zepsutych błędach)
Wykonałem kilka sztuk w stylu, który został opracowany, jest bardzo zbliżony do tego pod logitrace w ogóle.
I ze współczynnikiem k = 0,5 dla grubości od 0 do 3 mm i współczynnikiem k=0,333 dla grubości większej niż 3.
test_v.sldprt
Zobacz ten link do samouczka
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-jonctions-et-intersections-en-tolerie-solidworks
Jeśli będziesz go przestrzegać, będziesz mógł zrobić swój kawałek i rozłożyć go
@+ ;-))