Trunking wielopanelowy: metoda SolidWorks?

Cze wszystkim

Kontaktuję się z Tobą, ponieważ bardzo często pracuję przy częściach wielociała, tworząc metalowe przewody łączące, składające się z kilku paneli połączonych, aby ułatwić ich obsługę i montaż.

Moja obecna metoda wygląda następująco:
• Tworzę pełne ciało objętościowe,
• Łączę oba otwory wygładzaniem,
• Modeluję kołnierze pod względem objętości,
• następnie tworzę fałdy objętościowo zgodnie z wybranym mi kształtem,
• Na koniec przekształcam swoje ciało w kilka paneli.

Problem polega na tym, że w momencie konwersji bardzo często:
• narożniki, które nie zamykają się prawidłowo,
• małe resztkowe krawędzie uniemożliwiające konwersję,
• fałdy, które nie łączą się równo,
• a nawet niektóre powierzchnie, które całkowicie odmawiają przekształcenia w blachę.

Podsumowując, gdy geometria staje się nieco bardziej skomplikowana, trudno jest uzyskać czyste panele, które dobrze do siebie pasują.

Chciałem więc wiedzieć, jak postępujecie przy tego typu części i czy macie jakieś wskazówki, metody lub najlepsze praktyki, które pomogą wam sprawić, by działało to w SolidWorks niezawodnie.

Dziękuję za pomoc.

Typowy przykład

Witam

Może przykładowy plik do przesłania?
Przyznaję, że mam trochę problemów z uporządkowaniem związku między zdaniami a funkcjami SW...

1 polubienie

Cześć @anthony_bellin

Będę polegał na szkicu 3D definiującym główne wymiary.
Będę używać funkcji blachy, aby pozostać w polu realizacji. Jak już wspomniano, @Silver_Surfer bez przykładu twojego problemu trudno zrozumieć punkty blokujące

A+

Witam;

Osobiście pracuję z "klasycznymi " częściami blachowymi.
Unikam konwersji objętości = jak to możliwe> Blacha – nie zawsze łatwo jest potem zmodyfikować geometrię. A niezawodność modułu konwersyjnego zależy w dużej mierze od wersji Solidworks, której używasz.
Poleganie na pełnym korpusie objętościowym do ustawienia arkuszy lub oceny dokowania nie jest złym pomysłem, ale nie polecam stosowania go do naprężeń.

Nie wahaj się tworzyć podzespołów.
Unikaj szkicowania 3D w module Sheet Metal tak bardzo, jak to możliwe.
Korzystaj z asystenta wiercenia tak często, jak to możliwe (oraz powtarzań według funkcji, zwłaszcza w przypadku).
Nie wchodź w części nierozkładane (myślę o wygiętych bokach przenośnika na zdjęciu).
image
Unikaj symetrii elementów blachowych.

Assembly1.SLDASM (1,0 MB)

Tak bym zrobił. To jest moja metoda modelowania.

PREZENTACJA PROBLEMU. SLDPRT (1,8 MB)

PROBLEM PREZENTACJI 2. SLDPRT (864,8 KB)

Tak, rozumiem: gdy fałdy są pod kątem 90°, a zsyp nie ma kilku kątów, ma sens rozdzielać kawałki; Uważam, że to najlepsza praktyka.
Ale jak się za to zabiera w przypadku takich utworów?

Oto kilka fragmentów.

Dla Twojej informacji, w 2025 roku prosta rekonstrukcja modelu " PROBLEM PREZENTACJI". SLDPRT " za pomocą ctr+Q generuje wiele błędów.
Dla mnie użycie funkcji brzegowej bez krzywej pilotażowej nieustannie powoduje problemy (geometria jest bardzo słabo opanowana w tego typu funkcji→ 'płaskie ' ściany mogą nie być w praktyce tak opanowane w tej funkcji).

Witam

Nie mam żadnych problemów z rekonstrukcją.

Z drugiej strony, niekoniecznie jestem głównym użytkownikiem funkcji Frontier: tę część przejąłem po koledze. W tej części działało to dobrze.

Nie wiem, czy ktoś jest przyzwyczajony do pracy nad takimi utworami.

Czy powinniśmy przejść przez ciało objętościowe, które potem rozdzielimy, a potem użyć funkcji Shell przed konwersją?

Dziękuję za pomoc.

@anthony_bellin
Pozycja 1.SLDPRT (71,3 KB)
Oprzyj się na tym szkieletze, dostosuj wymiary lub szkice. Jeśli szkicujesz geometrię w ten sposób, powinieneś tam dojść lub znaleźć rozwiązanie, które będzie dla ciebie odpowiednie. Zamiast się po tym odczuwać.

Pomyśl o produkcji, aby kąty były jak najbardziej pod kątem 90° lub więcej. Jeśli narożniki są zamknięte, zapewnij wystarczający prześwit dla. Krótko mówiąc, to zależy od ciebie

Gdy tworzysz takie elementy, czasem trudno je zmodyfikować podczas pracy w trybie wielociałowym, nie psując wszystkiego

Funkcja kadłuba nie jest zbyt realistyczna do produkcji, wszystko trzeba będzie przewidzieć.
Wzmocnienie i kołnierze na styku skomplikowane jest ułatwienie przykręcenia, tak myślę

1 polubienie

Tak, zaciski przykręcane byłyby prostsze...
Już wcześniej polegałem na tego typu projektach, ale w przypadku, gdy nałożysz całkowicie złożone klapki, jak te, które musiałem zrobić, zauważyłem, że zarządzanie fałdami/klapkami i dobrymi połączeniami jest bardziej skomplikowane przez szkic 3D.

Dzięki za podzielenie się.

1 polubienie

@anthony_bellin

Składanie klap robisz bezpośrednio w swoim pokoju w 3D, ten szkielet służy do ukierunkowania i rozmiarowania szkiców w częściach, tak jak w przykładzie, który wysłałem ci wczoraj.
Chodzi o to, by sterować przez tę część (szkielet) w zestawie części w zewnętrznym odnośniku, polegając na szkieletze w skrócie. Pozwala to nie szukać wszędzie zewnętrznych referencji, a do stworzenia X bezużytecznych i zduplikowanych planów strukturyzuje twój projekt.

Detale, fałdy, żucie, fazowanie – robisz to w 3D, niekoniecznie przechodząc przez szkielet.

W naszym przypadku jeden z projektantów stworzył część = Zespół zawierający szkielet oraz część lub kilka elementów systematycznie. Każdy element jest niezależny. Wolimy tę technikę niż integrowanie pokoju z nim (co też działa, cóż... prawie jak w domu :wink::)

Dzięki za podzielenie się.

Jeśli kiedykolwiek będziesz miał przykładowy plik, nawet jeśli nie jest to zbyt ważne, chętnie zobaczę, jak sobie z tym radzisz.

W każdym razie dziękuję za pomoc.

Metoda :smile: !
To bardzo proste – robisz to codziennie w 3D, ale tutaj strukturyzujemy pracę, koncentrując zewnętrzne odniesienia na jednej części. Upraszcza to wyszukiwanie, gdy pojawiają się błędy lub wymaga modyfikacji.

Stwórz część (wewnętrzną czy zewnętrzną, nie ma znaczenia) w swoim asemblacie

Edytuj fragment w kontekście

Stwórz plan, stukając w szkielet (1) szkielet

Stwórz szkic na tej płaszczyźnie i zaimportuj elementy szkicu na szkielet (referencja zewnętrzna)

Stwórz blachę na swoim szkicu

Dla niektórych części z kilkoma korpusami można stworzyć podzespół lub wielociałowy
GOULOTTES.zip (644,3 KB)
Dałem ci przykład. (Wybaczcie za ten projekt, zrobiłem to szybko

Witaj @anthony_bellin ,

Podążając w kierunku propozycji @FRED78 ...

W części szkieletowej, której szkice 2D i 3D definiują ogólną geometrię, dodałbym wszystkie płaskie powierzchnie tworzące zarówno wnętrze zsypu, jak i powierzchnie nośne klap między elementami blachowymi.
W drugim etapie części są tworzone w złożeniu, wyłącznie z funkcjami blachy Solidworks.

Każdy element opiera się na kopii odpowiadającej powierzchni szkieletu, na przykład na trapezowej ścianie na powyższym obrazku. Zainteresowanie: nie można by tworzyć szkiców w pokojach.
Pozostaje tylko stworzyć klapy, z kilkoma " problemami ":

• kąty klap: jeśli nie mają prostych i znanych wartości (30, 45, 90 stopni itd.), jak w przypadku zsypu proponowanego jako przykład, można wyznaczyć kąty między ścianami, nadal w szkieletze, a następnie użyć ich do definicji klap;

• To samo podejście dotyczy szerokości klapki, którą można zdefiniować za pomocą zmiennej globalnej (lub kilku);

• Muszę przeszkicować niektóre klapy, żeby zarządzać możliwymi kolizjami w narożnikach.

Problemy te są rekompensowane możliwością późniejszej modyfikacji geometrii zsypu (w rozsądnych granicach).

1 polubienie

Quote = W części szkieletowej, której szkice 2D i 3D definiują ogólną geometrię, dodałbym zestaw płaskich powierzchni tworzących zarówno wnętrze zsypu, jak i powierzchnie nośne klap między elementami blachowymi.
W drugim etapie części są tworzone w złożeniu, wyłącznie z funkcjami blachy w SolidWorks
:ok_hand:

Wszystkie szczegóły warto wpisać, o ile pasuje to do zarządzania twoim strojem.
A jeśli chcesz pójść dalej w tej metodzie.
Możesz tworzyć podszkielety (2 prądy, rury), zawsze uważaj podczas schodzenia, żeby nie zrobić pętli (rodzic / dziecko).
W takim przypadku można użyć metody włożenia monety do monety. Chodzi o to, że gdy wprowadzasz modyfikację na jednym z podszkieletów, nie wpływasz na pozostałe. Dzięki temu aktualizacje SW są krótsze.

W przypadku elementów komercyjnych tworzę montaż, wstawiam szkielet i ograniczam kamerę do niego, co pozwala mi wstawić i utrwalić jego początek do punktu początkowego. Na tej samej zasadzie co wszystko inne, to nie jeden Obiekt porusza się względem innego, lecz część, która porusza się w swojej przestrzeni przez wspólne początek napędzane przez szkielet, ponieważ jest przez niego ograniczony.

Dzięki tej metodzie wiązania układów początkowych z układami początkowymi usuwasz wszystkie ograniczenia dotyczące części. Będziesz miał trochę tylko do, to już wystarczająco, by spowolnić komputer.