Klin zbrojeniowy w tobie czy we mnie? Czy jest na to jakaś funkcja?

Witam

Szukam prostej i szybkiej metody, aby móc wszczepić kliny wzmacniające w środniku belki (UPE lub IPE). Klin ma zatem kształt prostokąta z 2 kanałami na wewnętrzne promienie belek.

Czy jest do tego jakaś funkcja, czy trzeba je wykonywać "ręcznie"?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

O ile mi wiadomo, nie ma konkretnej  funkcji (funkcja klinowa wymaga 2 ciał).

Z drugiej strony, jeśli masz dużo do zrobienia, interesujące może być stworzenie funkcji bibliotecznej.

Edit: to 2 boki, a nie 2 ciała

1 polubienie

Witam

W funkcjach spawanych mechanicznie znajduje się narzędzie do wykonywania węzłów.

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_GUSSET.htm?id=72592c98584540c393e08cb0138f2c10

Niech Moc będzie z wami.

cousset.jpg
2 polubienia

Witam, Oto funkcja do zakończenia odpowiedzi @OBI WAN :)

Ps: Właśnie zobaczyłem, że twój link wskazywał wszystkie właściwe rzeczy... :)

capture.png

Z tym, że myślę, że Benoit chce zrobić prostokątny klin, który spoczywa z 3 stron.

Z wyjątkiem tego, że funkcja klina spoczywa tylko na 2 stronach (a nie na 2 korpusach)

1 polubienie

Zobacz ten samouczek, który pomaga w konstrukcjach spawanych

z tworzeniem funkcji bibliotecznych

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/fonction-bibliotheque-dans-solidworks

@+

Z drugiej strony, jeśli ta funkcja działa dobrze... Lepiej, żebyś nie reprezentował zaokrąglenia na swoim UPE/IPE. Rzeczywiście, aby skorzystać z funkcji klina, obie strony muszą mieć wspólny ogranicznik (to bardzo głupie, zgadzam się!)

Tak więc, aby ci odpowiedzieć, nie sądzę, aby w twoim przypadku były jakieś funkcje i będziesz musiał zrobić wszystko ręcznie :s

1 polubienie

Ok, tak właśnie myślałem ... Brak istniejącej funkcji.

Rzeczywiście, funkcja klina dotyczy tylko 2 stron, a nie 3, więc nie działa....

Myślę więc, że stworzę kawałek biblioteki.

Nie można wyświetlić samouczka gt22 ?? To by mnie zainteresowało...

1 polubienie

Witam

jeśli rozumiem, czego chcesz. Osobiście zacznę funkcję żeber.

Tworzysz linię łączącą 2 ściany Twojego UPE  => klikasz na funkcję żebra => ustawiasz swoją funkcję zgodnie ze swoimi potrzebami i walidujesz. (patrz załącznik)

Jeśli po zakończeniu musisz wykonać fazę, nadal jest to możliwe

Mam nadzieję, że udało mi się Ci pomóc,

Miłego dnia.

gousset.pdf
2 polubienia

Zobacz ten bezpośredni link

https://m.youtube.com/watch?v=NRnzVwDUul0

Dobrze widziałem żebro! Rzeczywiście, wypełnia dużą część umowy

1 polubienie

Rzeczywiście, jeśli ma polegać na 3 stronach S, to już inna historia,

@coin37coins od wersji z 2014 lub 2015 roku funkcja klinowa trawi zaokrąglenia na żelazkach, więc może wykonać klin na IPE, IPN ...

1 polubienie

Diancre, dobrze wiedziałam, że daję się nabrać na tę niechęć do zmiany mojej wersji!

Nie na temat:

Jednocześnie, gdyby nie było ewolucji, aktualizacja byłaby bezużyteczna! Dowód na to, że tak nie jest :)

@coin37coin, twój ostatni post zbyt dobrze pasuje do twojego obrazu kaczki, która jest wściekła!

2 polubienia

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Dostosuję się do wszystkich proponowanych przez Ciebie rozwiązań i zobaczę, co jest lepsze.