Automatyczne grawerowanie na kwadratowej rurze

Witam wszystkich!

Korzystam z SolidWorks 2019 i w ramach projektowania uchwytu na pistolet lakierniczy zacząłem od architektury z kwadratową rurą.

W celu dokonania regulacji położenia, rurki są grawerowane laserowo co 5 mm.

Dziś koledzy po fachu śledzą swoją rurę "po staremu" bez użycia spawanego profilu mechanicznego. Następnie wstaw tekst do szkicu dwukrotnie, gdy podziałka od środka rury.

Postanowiłem to nieco unowocześnić, zaczynając od stworzenia modeli profili do użytku poprzez funkcję spawania mechanicznego.

Teraz chciałbym, aby grawer został wykonany zgodnie z moją długością.

Podałem państwu przykład tego, co się dzisiaj robi, jest to dość długie i żmudne. 

Jeśli masz jakieś pomysły, jestem za!

fmb-v1-tube_30x30.sldprt

Witam

Czy mógłbyś umieścić sitodruk , ponieważ nie wszyscy mamy tę samą wersję (dla mnie 201).

Tu jest

test.jpg

Jeśli dobrze zrozumiałem zasadę, grawer będzie podążał zgodnie z długością tuby? Dlaczego nie zrobić czegoś przeciwnego!

Wykonujesz tubę Lg 3000 z grawerem, a następnie usuwasz symetryczny materiał z każdej strony, między którymi wymiarujesz , aby kontrolować długość zaczynając od środka (punkt 0) i w ten sposób pracujesz z kawałkiem, ale w różnych konfiguracjach zgodnie z Twoimi potrzebami.

4 polubienia

Tak, więc postępując zgodnie z tym pomysłem, mogę utworzyć 3D sparametryzowany pod względem długości.

Dzielę się moim wzorem , jak tylko go skończę

Tak, oczywiście, grawer będzie tylko na całej tubie, a grawer pojawi się w zależności od usunięcia materiału.

1 polubienie

Zgodnie z obietnicą, oto szablon

tube_grave.prtdot

i formularz 

modele_tube_grave.prtprp