Grawerowanie na kuli

Witam

Chciałbym wygrawerować tekst na kuli tak, aby krawędzie mojej kieszeni były prostopadłe do powierzchni, a nie do konturów szkicu

Czy ktoś wie jak to zrobić?

Dziękuję

Zobacz ten link

http://www.3dsys.fr/6.html

Uważam, że grawerowanie prostopadłe do powierzchni, która z + jest, jeśli powierzchnia jest kulista

na CATIA w ogóle się go nie gotuje

@+ ;-)

Witam

Czy ten samouczek może pomóc?

http://www.youtube.com/watch?v=s6Ler7XfpIk

Witam

Nie znam też prostej metody. Tak więc, w tego typu przypadkach przechodzę przez operację logiczną, ale tworzenie tekstu może zająć dużo czasu, ponieważ musiałoby to być wykonane litera po literze.

Szczegółowo utwórz kulę w objętości, a następnie, w warsztacie powierzchniowym, utwórz sferyczną powierzchnię odpowiadającą głębokości grawerowania. Utwórz płaszczyznę na zewnątrz sfery i wykonaj szkic z kształtem, który ma zostać wygrawerowany, a następnie rzutuj go na powierzchnię sferyczną. Stamtąd należy utworzyć wieloprzekrojową powierzchnię pomiędzy dwoma szkicami i cięcie połączone z powierzchnią sferyczną. Wróć do objętości, wstaw nową bryłę i wypełnij kształt utworzony na powierzchni. Daje to objętość, która wystaje z kuli i można ją usunąć. W ten sposób masz stałą głębokość i krawędzie prostopadłe do powierzchni. (przykład dołączony w V5R18)

@lucas Prior: przepraszam, może to być to samo, ale nie mam dostępu do youtube na moim komputerze (bezpieczeństwo, gdy nas trzymasz...)

kula.catpart

Witam:

Aby uzyskać jak najmniejsze zniekształcenia wyniku projekcji :

Każda litera (szkic) jest niezależna od płaszczyzny stycznej do sfery.

W generatywnym projektowaniu kształtów rzutuj każdy szkic na kierunek sfery (w prawo od środka do punktu odniesienia płaszczyzny)

Wytnij kulę (powierzchnię)  przy każdym rzucie.

W projektowaniu części użyj grubej powierzchni na każdym wycięciu.

Następnie usuń każdą grubą powierzchnię przy wypełnieniu kuli.

To żmudne.

Którą wersję CATIA posiadasz?

Witam, dziękuję za odpowiedzi

Zamierzam spróbować tego wszystkiego dziś wieczorem

Jestem na v5r19

Plik CATPart R19.

Możesz użyć go jako podstawy (pomyśl o kopiowaniu i wklejaniu), jeśli potrzebujesz więcej liter.

Powodzenia.

texte-sphere.catpart