Siatka walcowana (blacha perforowana)

Cze wszystkim

Posiadam część wykonaną z blachy perforowanej o grubości 1mm. Prosty prostokąt z blachy, który chcę "zwinąć"

Udaje mi się stworzyć część w pełnej blasze, poprzez wytłoczenie profilu typu "kawałek odcinka rury"

Z drugiej strony, jest to dla mnie bardzo skomplikowane, aby przyjść i wydrążyć blachę za pomocą wzoru, aby zrobić siatkę.

Chciałbym więc rozbić siatkę na płasko, a następnie ją zwinąć.

Czy wiesz, czy jest to możliwe?

W piżamie moja pełna walcowana blacha

tole_pleine.sldprt

A oto wzór perforacji mojej blachy:

Sześciokąty o szerokości 2 mm, oddalone od siebie o 0,5 mm.

13371978-grille-r-sum-texture-de-fond-en-t-le-perfor-e-banque-dimages.jpg

A nałożenie tej tekstury na zwinięty kawałek nie wystarczy?

1 polubienie

bądźmy szaleni, dodaję plik mojej blachy perforowanej pod SW

tole_perforee.sldprt
1 polubienie

Mogę tylko pchać się w kierunku rozwiązania tekstury.

Tego rodzaju powtórzenia obciążają, zwykle niepotrzebnie, modelkę.

Rozwiązanie: solidnie utwardź arkusz, rozłóż go, zastosuj cięcie, złóż.

perfo.sldprt
4 polubienia

Witam

Rozwiązaniem jest wstawiona funkcja składania, patrz załączony dokument.

Niech moc będzie z tobą

tole_roulee.docx
2 polubienia

Witam

Musisz przekształcić blachę perf na blachę, a następnie wykonać naszkicowane zagięcie. Przetestowałem to i działa, po prostu jestem w 2015 roku, inaczej bym to do Was wysłał.

W przeciwnym razie możesz to zrobić w zagięciu przejściowym (wybierz uformowane i nie złamane), a następnie rozłóż swój kawałek, tworzysz swój szkic, wyciągasz go i składasz swoją część i voila =)

PS: Pod którym solidworks jesteś? Jeśli jesteś w 2014 roku, mogę wysłać ci mój kawałek, jeśli chcesz ^^

Zobacz ten wątek COM

http://www.lynkoa.com/forum/3d/nid-d-abeille

Poprzez pozory obraz uderza w rzeczywistość

@+ ;-)

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!!

Zamierzam to wszystko przetestować! Tak, tekstura jest znacznie lepsza, ale w tym przypadku jest to grill zamontowany przed reflektorem, a ja chciałem przetestować renderowanie przezroczystości... więc żadna tekstura nie jest możliwa.

Ale biorąc pod uwagę kiepską wydajność mojego laptopa i sposób, w jaki ta mnogość ładuje model, może utknąć...!

Wracam do Was, aby powiedzieć Wam, co zadziałało najlepiej.

Jeśli jest to tylko test, możesz wykonać tylko sektor kątowy zamiast całej części.

Biorąc pod uwagę szybkość perforacji, nastąpi duże przyciemnienie oświetlenia.

@ benjamin czy przeczytałeś link do poprzedniego wątku postu, w którym temat jest identyczny

spójrz na czasy rekonstrukcji, zrobiłem kilka testów

Dzięki teksturom możesz również uzyskać doskonałą przezroczystość 

i który z + jest, jeśli masz słaby komputer

jak powiedział @Stef  zrobić test 

ale jeśli twój komputer nie jest zaprojektowany do za pośrednictwem karty graficznej, którą jesteś, nie będzie świetny

lub przechodzi przez renderer inny niż SW 

@+

Jeśli jest zbyt ciężki z powodu powtarzalności otworów, trzeba było zrobić z niego krok, a następnie go otworzyć, a następnie włożyć do blachy i włożyć fałdę.
 Część będzie mniej ciężka.