Witam
Otrzymałem duży plik z krokami. 575 MB linii do pakowania.
Muszę umieścić tę linię w moim złożeniu SolidWorks 2025.
Zazwyczaj importuję krok do SolidWorks i zapisuję go jako część, a następnie wstawiam do mojego złożenia...
Problem polega na tym, że w solidworks zajmuje to wiele godzin, a na końcu się nie otwiera.
Mogę to zwizualizować w eDrawing.
Udaje mi się otworzyć go w programie FreeCAD (który właśnie zainstalowałem, aby spróbować)
FreeCAD nie oferuje formatu SOLIDWORKS do eksportu...
Trochę utknąłem, co byś zrobił?
Idealnym, jeśli to możliwe, jest format x_t (parasolid), a nie krok.
W tym formacie ten sam składnik powtórzony x razy będzie tą samą częścią, w przeciwieństwie do kroku, który będzie miał x różnych składników.
I tak ten format jest znacznie lżejszy.
Wtedy najlepiej bez powierzchni, ponieważ pozostaje w tyle.
Jeśli nie masz wyboru i nie jest możliwe posiadanie parasolid:
Lepiej jest (dla dużych AS) zaimportować go za pomocą połączenia 3D i pozostawić import bez przerywania go i zapisać zespół, aby następnie zaimportować go do swojego układu (należy uważać, aby nie usunąć pliku kroku, ponieważ jest to link między 2)
A jeśli to możliwe, rozjaśniasz to, czego nie używałeś (nawet jeśli oznacza to utworzenie konfiguracji e i umieszczenie niechcianych ciał w stanie usuniętym)
I tak, jest to kłopotliwe, ale jak wyjaśniono, format krokowy służy bardziej do wymiany małych zestawów, a nie kompletnej fabryki!
Podsumowując, parasolid to silnik graficzny stojący za unigraphic, a więc solidedge, solidworks i topsolid. Wydaje mi się, że w przypadku iportów z wynalazcy preferowany jest format iges lub igt, ale z mojej strony nigdy nie testowany na dużych zestawach.
I powodzenia, może to szybko stać się kłopotliwe przy dużym imporcie.
3 polubienia
Dziękuję za odpowiedź. Połącz powierzchnię Parasolid ... Nie jest łatwo to wszystko zrozumieć.
Udało mi się uciec od przeczytania twojej odpowiedzi: Wyjaśniam, jak:
DeepSeek zasugerował mi użycie FreeCAD.
" * FreeCAD (może otwierać i ponownie eksportować STEP w bardziej przejrzysty sposób)"
-rzeczywiście, FreeCAD udaje się otworzyć ten krok w ciągu kilku minut, ale nie można go wyeksportować w "dobrym formacie" dla solidworks...
-z drugiej strony udało mi się wybrać każdy podzbiór i wyeksportować je w kroku
Zrobiłem to tylko dla ważnych elementów do mojego projektu (nie zrobiłem tego dla bonhome'a)
stopnie były mniejsze lub nie zawierały niczego blokującego, były w stanie otworzyć się w SW
Następnie zapisz je częściowo.
-Utwórz zespół wszystkich tych części (plus początek układu współrzędnych jest dobrze umieszczony, ułatwia to montaż) nie ma potrzeby ograniczania, po prostu usuwamy, jest dobrze umieszczony.