Pracuję w 100% na pokoju PC (chyba, że coś mi umknęło w konfiguracji solidworks)
Brak PDM
Główne problemy, z którymi spotykam się w złożeniach, to:
Gdy dodaję wiązania przez wybranie dwóch powierzchni, wyświetlenie okna z propozycjami ograniczeń zajmuje więcej niż 5 sekund
Kiedy chcę przesunąć ciało, IF nie przesuwa się do 1. wyboru, ale do 2. lub 3.
W nieco bardziej skomplikowanym montażu obejmującym kilka powtórzeń, symetrię części (nie symetryczną) spotykam się z bardzo dużymi spowolnieniami przy rekonstrukcji całości
Wyposażenie: Procesor: Intel(R) Xeon(R) W-11855M CPU @ 3,20 GHz 3,19 GHz Wersja BIOS: DELL inc. 1.15.2 na dzień 09.08.2022 r. Pamięć RAM: 32,0 GB (31,2 GB użyteczne) Typ systemu: 64-bitowy system operacyjny, procesor x64 Windows 10 Pro 22H2
Czy masz pojęcie, skąd bierze się tego rodzaju problem? Czy to możliwe, że wynika to z konfiguracji ustawionej?
Aby sprawdzić, czy pochodzi to z konfiguracji, zresetuj profil. Jeśli jest to najnowsza wersja oprogramowania, po prostu uruchom SWRX: Następnie kliknij na niebieski link, aby pominąć profil użytkownika i uruchomić oprogramowanie z typowym profilem (tylko na następnej sesji, wtedy profil użytkownika pojawia się ponownie)
Jeśli jest szybki podczas testu, to dlatego, że Twój profil musi zostać sprawdzony. Jeśli to to samo, uruchom test diagnostyczny z tym samym oprogramowaniem (2. zakładka) lub nawet test wydajności (ostatnia zakładka)
Witam Oprócz odpowiedzi @sbadenis należy również określić, czy jest dodatkowa karta graficzna, czy nie (typ karty i sterownik), a także wersja oprogramowania. To, co może również wpływać na wydajność, to liczba komponentów w zespole (lub ich złożoność), więc powinniśmy bardziej szczegółowo omówić problem.
Nie pamiętam, żeby rok 2019 był wolny na ASM-ach. Z drugiej strony, sterownik R525 na rok 2019 jest o wiele za nowy. W 2020 roku z T1200 jesteśmy na maksimum na R470, nic certyfikowanego dla tej karty graficznej na 2019 rok. Może pochodzić stamtąd, aby sprawdzić, umieszczając starszy sterownik Hardware Certification (solidworks.com)
Właściwości nie spowalniają działania części lub złożenia. Potwierdzam analizę @Cyril_f sterownika i spróbowałbym również zainstalować stary sterownik. Mam nadzieję, że dziś wieczorem będzie bardziej kompatybilny, ponieważ wydaje się, że Quadro T1200 został wydany w 2021 roku, po ostatnim SP SW2019.
Dzielę się z Wami dokumentem, który został wykonany przez naszych trenerów w celu optymalizacji wydajności w SOLIDWORKS. Pochodzi z 2022 roku, ale myślę, że może dać ci obszary do poprawy!