Automatyczne nacinanie na wygiętych częściach

Witam

Nie mogę uzyskać automatycznych nacięć dla skrzyżowań 2-warstwowych.

Gdy zaznaczam pole "automatyczne nacinanie" i wybieram jedną z 3 możliwości, nic to w mojej części nie zmienia.

Prawdopodobnie jest to problem z konfiguracją, ale nie mogę znaleźć gdzie?

1 polubienie

Czy nacinanie jest wykonane, czy nie ma go wcale?  Czy to forma nacinania się nie zmienia?

Możesz zrobić zrzut ekranu i opublikować go

@+

Użyj automatycznego nacinania

Podczas wstawiania fałd oprogramowanie automatycznie dodaje nacięcia w niezbędnych miejscach, jeśli wybierzesz opcję Automatyczne wycinanie. Oprogramowanie SolidWorks obsługuje następujące typy nacięć:

• Prostokątny

• Łza

• Zaokrąglone

Jeśli chcesz automatycznie dodawać nacięcia prostokątne lub okrągłe, musisz określić współczynnik nacięć.

Nacięcia po rozdarciu to minimalny rozmiar wymagany do wstawienia zagięcia i spłaszczenia części. Możesz wybrać opcję Przytnij lub Wydłuż .

Współczynnik karbu

Odległość d reprezentuje szerokość prostokątnego lub zaokrąglonego cięcia oraz głębokość, na której prostokątne lub zaokrąglone nacięcie wykracza poza obszar zgięcia. Odległość d wyznacza się za pomocą następującego równania:

d = (współczynnik nacięcia) * (grubość części)

Obszar zgięcia jest reprezentowany przez ciemnoszary obszar na diagramie.

art\bnd_rgn_shg.gif

Wartość współczynnika karbu powinna wynosić od 0,05 do 2,0. Im wyższa wartość współczynnika karbu, tym większy będzie rozmiar nacięcia nacinającego, które jest dodawane automatycznie podczas wkładania fałd.

Jak to zrobić?

za pomocą fałd woluminu /skorupy/wkładki

Bezpośrednia obróbka blach

lub rozłóż

@+

Dziękuję za te odpowiedzi, ale myślałem o nacięciu rogów złożonej części.

Znalazłem to w pomocy (patrz załącznik), ale wydawało mi się, że w poprzednich wersjach (używam 2012) było to sprawdzane bezpośrednio w funkcji składania, a nie w dodatkowej manipulacji na rozłożonej części.

aide_solidworks.pdf

Witam

Nie rozumiem dokładnie, gdzie jest twój problem.

To zależy w dużej mierze od Twojej metody projektowania.

Na przykład zaczynasz od prostokątnego płaskiego arkusza, a następnie tworzysz dwie fałdy pod kątem 90° w rogu, nacięcie zostanie wykonane tylko wtedy, gdy "połączysz" te 2 warstwy za pomocą funkcji Closed Corner.

Z drugiej strony, jeśli zaczniesz od woluminu, który konwertujesz na arkusz blachy, to i tak jest inaczej, ...

Czy mógłbyś nam opowiedzieć o swojej metodzie projektowania.

@+

1 polubienie
Automatyczne nacinanie nie ma zastosowania do przecięć dwóch warstw.
Stosuje się go tylko na pojedynczym zagięciu umieszczonym na części krawędzi, a nie na całej długości krawędzi.

W przypadku dwóch warstw arkusz należy rozłożyć, następnie wykonać nacięcie (kwadrat / prostokąt / okrąg / itp.), a następnie złożyć część.