Kreskowanie plików DXF

Witam 

Szukam oprogramowania, które pozwoli na wykonywanie precyzyjnych kreskowań

Zaczynamy od obrazu, który przekształcamy do formatu DXF (za pomocą Corela, ale czy wiesz coś jeszcze?)

wtedy 

Mamy więc czarno-białe obszary

Czarne obszary powinny być kreskowane, a białe obszary powinny pozostać bez zmian.

Do wylęgu powinniśmy  być w stanie wybrać odstępy (2-4-6 mikronów)

Czy ktoś zna oprogramowanie, które pozwoliłoby ci zrobić coś takiego?

Chciałbym  wybrać coś innego niż solidworks jako produkt CAD, ale wydaje się, że nie ma wyboru

Z góry dziękuję

hatching.png

Witam

Wypróbuj darmową wersję programu DraftSight.

@+

3 polubienia

Zapoznaj się z tym samouczkiem, aby zapoznać się z kreskowaniem w trybie draftsight 

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/commande-de-hachure-draftsight

@+;-))

1 polubienie

Rzeczywiście, DraftSight jest darmowy i jest dość stronniczy w przypadku kreskowania.

Aby pobrać program DraftSight:

http://www.3ds.com/fr/produits-et-services/draftsight/telecharger-draftsight/

Samouczek dotyczący wylęgu:

https://www.youtube.com/watch?v=VxlTF65M9ik

Draftsight C ma zostać wypełniony po zakończeniu DXF. Ale zaczynając od wektoryzacji obrazu, czy nie ma sposobu, aby wypełnić kształtami jak w Illustratorze?

Oczywiście za pierwszym razem musisz stworzyć swoje typowe wylęgi, ale potem toczy się ono samo.

Używałem Corel wcześniej, ale to było wcześniej .... od illustrator -> szkicu sprzątam i wprowadzam wszystko w SW w szkicu. Stamtąd, wypełniając mój materiał i objętość, mam wylęg

2 polubienia

Witam 

Problem polega na tym, że obraz, który mamy, jest w formacie A4 i są tysiące małych obszarów, które trzeba zakreskować, więc trudno to zrobić ręcznie.

Witam

Zadaję pytanie na wypadek, gdyby możliwe było inne rozwiązanie, ale jaki jest cel tych wylęgów?

1 polubienie

W takim razie rozwiązanie zaproponowane przez @Gérald jest z pewnością najbardziej praktyczne:

• Pobierz plik dxf z programu Corel lub Illustrator
  • Na przykład czyszczenie tego pliku dxf za pomocą programu Draftsight
  • Otwieranie tego pliku dxf za pomocą SolidWorks w części, aby użyć go jako szkicu
  • Wyciągnij ten szkic, aby uzyskać objętość, a następnie zapisz tę część
  • Utwórz rysunek tej części i wstaw przekrój, który automatycznie nada kreskowanie.
1 polubienie

+1 @Aurelien bo tak, jeśli wykluwanie nie reprezentuje Mantiera, do czego one służą?

Wtedy format A4 nie ma znaczenia, ponieważ możesz zmienić rozmiar obrazu lub szkicu w SW.

@gt22 samouczek na obrazie, którego rozmiar zmieniamy, aby narysować na nim szkic.

Ze względu na poufność proponuję przeprowadzenie rozprawy w PM. Pracuję nad podobnym tematem dla innego kolegi z Lynkoa, bo posiadanie narzędzi pozwala poznać wykonalność 

2 polubienia

na przykład prosty obraz profilu aluminiowego odzyskany na arkuszu A4 ech 12/1 wektoryzacja programu Illustrator eksport DWG, wyczyść DWG z szkicem i importuj w sw jako szkic 2D

gradus_516.rar

Te wylęgi służą do znakowania laserowego.

Rozumiem zasadę tworzenia DXF, a następnie umieszczania go w solidworks, ale wybranie setek małych przekrojów nie jest możliwe w ten sposób

Z wyrazami szacunku, 

Witam 

To, czego potrzebujemy, to oprogramowanie do stworzenia DXF z małym kreskowaniem 2-3 μm, ponieważ zajmujemy się precyzyjną obróbką laserową.

Tylko to bardzo małe kreskowanie tworzy dużo danych i wydaje się, że jest to trudne...

Przetestowałem zmianę pliku za pomocą Corela w DXF, ale to bardzo zły aspekt...

następnie przejdź z pliku DXF do pliku szkicu SolidWorks i już trochę się opóźnia

potem robię ekstrakt i zajmuje to dużo czasu...

Dlatego, aby skrócić czas obróbki, chcielibyśmy pociąć DXF na małe obszary, a następnie je przetworzyć

Jak myślisz, jak moglibyśmy to zrobić?

Z góry dziękuję

Opublikuj plan lub obraz

(ponieważ zgodnie z załączonym obrazkiem widzimy jakiś zakreskowany prostokąt, a reszta jest pusta od linii)

tego, co chcesz zrozumieć swój problem

z kursami

@+ ;-))

1 polubienie

do grawerowania laserowego!

Czy masz laser, który graweruje z dokładnością do mikrona? Teraz jestem pentois, ponieważ nie pracowałem na maszynach o średnicy mniejszej niż 0,1 mm. 

Twój problem ma teraz dla mnie sens, więc proponuję funkcję powtarzania na sw, która przebiega szybciej niż powtarzanie szkicu wyciągniętego. 

GT22 opublikował samouczek na ten temat, poruszony w jednym z moich pytań dotyczących plastra miodu do maszyny laserowej.

1 polubienie

Ach, pytanie o plastry miodu:D

1 polubienie

Witam 

Mamy lasery zwane femtosekundami. 

czas trwania impulsu wynosi około 200femto sekundy, a moc 20W.

Dzięki temu ma bardzo dużą moc szczytową i pozwala nam na obróbkę wielu materiałów. Możliwa jest również obróbka szafiru ... (cóż, to jest część badawczo-rozwojowa, która wie więcej)

Generalnie wykonujemy obróbkę skrawaniem 20x20mm  lub 40x40mm 

Zazwyczaj mamy również DXF na początku, a nasze oprogramowanie do grawerowania wykonuje kreskowanie. Aby to zrobić, musimy otworzyć plik DXF w naszym oprogramowaniu i musimy umieścić flagę w literach tekstu (np. na przykład), który chcemy wygrawerować.

Jest to zatem niemożliwe do zrobienia z setkami, a nawet tysiącami DXF-ów.

Co więcej, w tej chwili nie jest to możliwe przy dużym DXF, ponieważ nasze oprogramowanie przekształca DXF w bitmapę, a jeśli weźmiemy obraz 10mmx10mm z kreskowaniem 2μm, to jest to dużo danych, ponieważ (w zasadzie) mamy info co 2μm

więc trochę utknęliśmy, ponieważ nie wiemy, jak zarządzać dużymi DXF-ami.

Jest również zdolny do robienia tego, co nazywa się "podzielonym polem"

Jeśli masz DXF 50x50mm (na przykład), możesz podzielić go na obszary 10x10mm i wykonać obróbkę z zakładką.

Jeśli DXF jest wystarczająco mały, oprogramowanie jest w stanie wykonać cięcie 

W przeciwnym razie, jeśli klient da nam wycięte DXF-y, możemy zrobić to samo, umieszczając się w środku obszaru 10mmx10mm (aby zaznaczyć pierwszy obszar), a następnie przesunąć się o 10 do 10, aby zaznaczyć pozostałe obszary. 

Mamy precyzyjne osie (ogólnie) na poziomie +/-2μm.

jeśli ktoś ma jakieś pomysły, jestem za tym.

1 polubienie

Jako dodatkowe informacje mamy obraz w pliku. AI  (czarno-białe), które wiemy, jak przekształcić w dxf, ale są to zupełnie inne kształty.

Dodatkowo próbowałem zrobić wyciągnięcie DXF, ale w niektórych obszarach są punkty wspólne, a wyciągnięcie nie działa w przypadku obszarów z punktem wspólnym.

@Gerald, czekamy na Ciebie na pytanie!! :)