Kreskowanie na powierzchni części [Solidworks]

Cze wszystkim

Aby uniknąć modelowania wielokrotnych usunięć materiałów, które mogłyby obciążyć część, chcę przedstawić te usunięcia za pomocą kreskowania.

Jak więc przypisać wykończenie powierzchni z kreskowaniem na części? Czy możemy również zarządzać kątem tych kreskowań za pomocą parametru?

Dziękuję

Właśnie zrobiłem test ze szkicem, który jest faktycznie widoczny na rysunku. 

Witam

Wystarczy dodać wygląd, a następnie  w menedżerze funkcji edytować ten wygląd.

Tak widoczny jak załącznik.

capture.png
1 polubienie

Dzięki Remrem, ale w tym przypadku, jak zarządzać kątem kreskowania?

W projekcji wybierz opcję Projekcja.

Zobacz załączony obraz

capture.png
1 polubienie

Idea:

Dlaczego nie usunąć materiału z obszaru reprezentatywnego (ep 0,1 mm) na elemencie i po prostu zmienić kolor?

Możesz dodatkowo przypisać konkretny kolor do różnych rodzajów obróbki standardowej

@flegendre to jest to, co robię na moich pudełkach pomalowanych na biton, ale muszę to zrobić w konfiguracji, aby uniknąć zniekształcenia rysunku.

Dziękuję Wam wszystkim, 

@remrem, jak ustawić wartość kąta? Nie widzę tych danych

@flegendre, tak, też to robiłem, ale chciałbym to uprościć tak bardzo, jak to możliwe, ponieważ moje pliki będą bardzo liczne i muszę być w stanie zobaczyć kreskowanie, więc nie mogę ani usunąć materiału, ani określić poziomów szczegółowości

Postaram się zrobić kalkomanię! 

@remrem, dostosowałem Twoje rozwiązanie za pomocą obrazu, który utworzyłem z programu Word. W ten sposób mogłem przypisać kreskowanie do mojego obrazu.

Z drugiej strony nie mogę kontrolować kąta mojego obrazu. Cóż, mogę to zrobić ręcznie, ale wolałbym zablokować ten kąt na przekątnej mojego prostokąta, niezależnie od jego rozmiaru (patrz poniżej):

snipimage.jpg