Możliwe kreskowanie powierzchni cylindrycznej?

Witam

Mam radełkowany kawałek, który muszę narysować. Aby nie modelować 3D radełkowania, moim pomysłem było stworzenie rodzaju kreskowania podobnego do standardowego, ale niestety teraz, gdy chcę zastosować kreskowanie na mojej powierzchni, pojawia się błąd, twarz lub jej orientacja sprawia, że nie nadaje się ona do projekcji. 

Doszedłem do wniosku, że solidworks może tylko kreskować plany, a ponadto // do rysunku. 

Więc jeśli znasz sztuczkę , aby kreskować cylindryczną powierzchnię lub łatwo przedstawić radełkowanie, jestem zainteresowany :D

Dziękujemy, z niecierpliwością czekamy na wymianę z Tobą.  

Witam

Od wersji SW 2019 możliwe jest wykonanie mapowania (wklejenie obrazu jako tekstury  = dane siatki) na dowolnej powierzchni o dowolnym kształcie.

Pozdrowienia

Dziękuję Ci :D

To ciekawe, ale staram się nie modelować tego w 3D moim radełkowaniem, jako przykład podaję obraz, niebieska strzałka wskazuje stworzony przeze mnie wzór, który umieściłem na powierzchni, na której działa, a czerwona cylindryczną powierzchnię, na której nie można dodać kreskowania. 

Wydawałoby mi się, że o wiele łatwiej i mniej kłopotliwie jest po prostu móc modyfikować tylko rysunki, aby reprezentowały ten rodzaj obróbki. 

Pozdrowienia.

exemple.jpg

Witam

Jeśli utworzysz prostokąt, który przechodzi przez kontury obszaru kreskowania, powinieneś być w stanie umieścić kreskowanie w tym zamkniętym profilu.

Pozdrowienia

2 polubienia