Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Jeśli chodzi o regułę c.fer, próbowałem z 2 konfiguracjami i działa! Więc zamierzam kontynuować na DriveWorks, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa lol. Tak jak mówiłeś o zarządzaniu moim konfiguratorem za pomocą Excela, ja też chciałbym to zrobić, aby opanować obie możliwości.
Niestety nie opanowuję Excela perfekcyjnie... Czy masz jakieś przykłady plików, które już utworzyłeś? Lub podaj mi przykład, aby zarządzać konfiguracją trochę tak, jak zrobił to c.fer, ale za pomocą Excela?
Czy powinienem utworzyć plik Excel, a następnie połączyć go z moim zespołem, czy też utworzyć automatyczną tabelę rodziny części, a następnie zarządzać nią? I jakie kroki należy wykonać, aby to zrobić?
Gdybyś miał mały przykład pliku Excela z dwoma lub trzema częściami tworzącymi zespół, byłby idealny...
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi! To forum jest naprawdę świetne
Istnieją odpowiedzi dla DriveWorks i Excela, więc oto jedno makro VBA do wykonania.
Aby użyć makra połączenia, należy najpierw otworzyć 1 zespół w Solidworks składający się z 1 do 3 części o różnych konfiguracjach. Po uruchomieniu makra odnotowuje nazwy pomieszczeń i ich konfiguracje, po wyświetleniu formularza należy wybrać konfigurację dla każdego pomieszczenia, a następnie kliknąć przycisk "konfiguruj".
To makro jest tylko przykładem i jako takie nie zawiera wszystkich niezbędnych kontroli i obsługi błędów.
To makro jest napisane w oprogramowaniu SW 2017, więc w razie potrzeby należy zmienić odwołania w edytorze makr.
Wielkie podziękowania dla OBI, d.roger, thomas, cfer i gt22 za odpowiedzi. Mam sporo tropów, które dzięki Wam wykorzystam. W tym tygodniu zamierzam porządnie nad tym popracować. Odezwę się do Was w przyszły piątek z mam nadzieję, że dobrymi wiadomościami. W każdym razie cieszę się, że widzę taką społeczność! Wzajemna pomoc jest kluczem do każdego projektu!
D.Roger, właśnie wypróbowałem twoje makro. Otwiera się bez problemu, jednak mam małe pytanie. W rzeczywistości moje baterie nie mają ze sobą geometrycznych połączeń. Są to różne części o zupełnie innej geometrii. To samo tyczy się umywalek i pomieszczenia, którego nie sprecyzuję.
Zasadniczo stworzyłem konfiguracje w moim zestawie z kranem 1 i zlewem 1, kranem 2 i zlewem 1 ect ect ...
Na przykład, jak mogę dostosować wasze makro do moich potrzeb?
Wszystkie konfiguracje są obecne w moim drzewie, chcę tylko zarządzać stanem usuwania moich części.
Zasadniczo pomysł pochodzi z twojego makra, wybieram kran za pomocą rozwijanego menu ze wszystkimi częściami kranu, następnie wybieram umywalkę w ten sam sposób, a na koniec mój 3. kawałek i presto, generowany jest montaż.
Rzeczywiście, patrząc w ten sposób, makro przybiera kolejny obrót.
Czy twoje typy części mają wspólny punkt według rodziny, pozwól, że wyjaśnię, czy nazwy twoich kranów zaczynają się na "R", nazwy twoich umywalek na "V", a nazwy twoich tajemniczych elementów na "M" (lub inne oczywiście), pozwoliłoby to podczas analizy gwintowanych elementów zespołu sklasyfikować każdy element we właściwej kategorii. Stamtąd wystarczy ukryć lub pokazać elementy drzewa zgodnie z wyborem użytkownika, w interfejsach API są funkcje, które pozwalają to zrobić.
Tak, wszystkie moje krany zaczynają się na literę R, umywalki również zaczynają się na literę V, tajemniczy pokój kieruje się tą samą logiką. W moim drzewie montażowym przechowywałem baterie w folderze zwanym kranem, tak samo jak w przypadku umywalek.
Co to za funkcje, o których mówisz? Czy masz przykład makra, które sobie z tym radzi? Czy należy pozostawić folder dla każdej rodziny w drzewie zestawów?
Ok, chciałbym, żebyś przekazał mi montaż (nawet z pustymi częściami ze względu na poufność). Mając dostępność w tej chwili, podam Wam przykład makro jutro lub najpóźniej w poniedziałek.
Jeśli ze względu na ochronę prywatności boisz się przenieść pliki, możesz wysłać je w prywatnej wiadomości do d.roger. Zrobiłem to już również przez Wetransfer, wystarczy wysłać link w prywatnej wiadomości, klikając na jego nick.
Na makrze zarządzającym konfiguracjami z pewnością musi być możliwe zmodyfikowanie go tak, aby stał się "ogólny", robiąc to samo, ale dla zespołu zawierającego x części (lub części i podzespołu), prawda?
Tak zmodyfikowany w ten sposób mógłby być używany przez znacznie więcej osób (bardzo bym chciał, aby montaże były ograniczone do 3 części...). Stanie się wtedy bardzo przyjaznym dla użytkownika konfiguratorem montażu (nie trzeba klikać na każdą część w drzewie, aby móc zmienić (lub nie) konfigurację)
Kierując się uczuciami ;-) , zajrzę do tematu i zobaczę, co mogę zaproponować, najbardziej skomplikowane może być włożenie trochę więcej w vba (wąchanie), ja, który bardziej komfortowo podążam za C#.
Aby odpowiedzieć na prośbę froussel, znajdziesz TUTAJ program do zarządzania konfiguracjami wszystkich komponentów zespołu z tego ostatniego. Jako bonus będzie można również zarządzać wyświetlaniem lub usuwaniem tych komponentów w zespole, a także ustawieniem do wykluczenia z zestawienia komponentów.
Nie znalazłszy wszystkich informacji, których szukałem w vba, wróciłem do języka C#, dołączyłem małe makro, aby uruchomić ten program przez Solidworks, wystarczy wywołać to makro za pomocą nowego przycisku w Solidworks, tak jak to się robi dla każdego makra.