Witam wszystkich,
W ramach projektu chcę stworzyć konfigurator 3D w SolidWorks. Grzebiąc w internecie natknąłem się na to forum i mam nadzieję, że jakieś osoby będą w stanie mi pomóc bo niestety nie ruszam już do przodu z tym projektem... Pozwólcie, że wyjaśnię mój problem:
Chcę tworzyć niestandardowe podzespoły trochę tak, jak wtedy, gdy idziesz skonfigurować swój samochód w salonie. W moim przypadku jest to kwestia stworzenia konfiguratora na podzespole składającego się z 3 kluczowych części: kranu (możliwych 10 rodzajów baterii), umywalki (możliwych 6 lub 7 rodzajów) oraz ostatniej części, której bym nie określił ze względu na poufność (10 rodzajów części).
Stworzyłem kilka konfiguracji na zestawie, który obecnie obejmuje tylko baterie i umywalki, aby mieć podstawę do ćwiczenia tworzenia tego konfiguratora. W tym pomyśle chciałbym, aby mój użytkownik wybrał za pomocą rozwijanego menu swój kran, swoją umywalkę i ostatnią tajemniczą część oraz aby wyświetlił się montaż w wybranej przez niego konfiguracji.
Zacząłem używać DriveworksXpress do tego projektu, ale jestem bardzo ograniczony, jeśli chodzi o zasady konfiguratora... Innymi słowy, wiem, jak tworzyć formularze, ale nie jestem w stanie wygenerować zestawu na końcu, ponieważ moje zasady są całkowicie błędne.
Zobaczyłem też, że możliwe jest wykonanie tego projektu za pomocą makra VBA pod SolidWorks, znowu nie mam żadnych umiejętności programistycznych (mogę się oczywiście zmusić do nauki). Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłby dla mnie DriveWorks, co o tym sądzisz?
Czy mógłbyś mi pomóc, podając mi na przykład ogólną regułę, która wskazywałaby w DriveWorks, że dostosowałbym się do nazw moich konfiguracji i moich części?
Czy w przypadku makra VBA ktoś z Was kiedykolwiek spotkał się z tego rodzaju problemem? Czy masz jakieś przykłady, które mógłbyś mi zasugerować?
Z góry dziękuję za pomoc
PS: Wykonuję projekt w SolidWorks 2010 ...