[POMOC] Tworzenie konfiguratora 3D

Witam wszystkich,

W ramach projektu chcę stworzyć konfigurator 3D w SolidWorks. Grzebiąc w internecie natknąłem się na to forum i mam nadzieję, że jakieś osoby będą w stanie mi pomóc bo niestety nie ruszam już do przodu z tym projektem... Pozwólcie, że wyjaśnię mój problem:

Chcę tworzyć niestandardowe podzespoły trochę tak, jak wtedy, gdy idziesz skonfigurować swój samochód w salonie. W moim przypadku jest to kwestia stworzenia konfiguratora na podzespole składającego się z 3 kluczowych części: kranu (możliwych 10 rodzajów baterii), umywalki (możliwych 6 lub 7 rodzajów) oraz ostatniej części, której bym nie określił ze względu na poufność (10 rodzajów części).

Stworzyłem kilka konfiguracji na zestawie, który obecnie obejmuje tylko baterie i umywalki, aby mieć podstawę do ćwiczenia tworzenia tego konfiguratora. W tym pomyśle chciałbym, aby mój użytkownik wybrał za pomocą rozwijanego menu swój kran, swoją umywalkę i ostatnią tajemniczą część oraz aby wyświetlił się montaż w wybranej przez niego konfiguracji.

Zacząłem używać DriveworksXpress do tego projektu, ale jestem bardzo ograniczony, jeśli chodzi o zasady konfiguratora... Innymi słowy, wiem, jak tworzyć formularze, ale nie jestem w stanie wygenerować zestawu na końcu, ponieważ moje zasady są całkowicie błędne.

Zobaczyłem też, że możliwe jest wykonanie tego projektu za pomocą makra VBA pod SolidWorks, znowu nie mam żadnych umiejętności programistycznych (mogę się oczywiście zmusić do nauki). Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłby dla mnie DriveWorks, co o tym sądzisz?

Czy mógłbyś mi pomóc, podając mi na przykład ogólną regułę, która wskazywałaby w DriveWorks, że dostosowałbym się do nazw moich konfiguracji i moich części?

Czy w przypadku makra VBA ktoś z Was kiedykolwiek spotkał się z tego rodzaju problemem? Czy masz jakieś przykłady, które mógłbyś mi zasugerować?

Z góry dziękuję za pomoc

PS: Wykonuję projekt w SolidWorks 2010 ...

Driveworks to rzeczywiście dobry wybór (zazwyczaj jest do tego stworzony)

Bez rozpoczynania od tego rodzaju modułu, stara dobra rodzina części w Excelu powinna być w stanie dać Ci oczekiwany wynik (jeśli na przykład wstawisz wszystkie swoje części do zespołu i zarządzasz stanami usuwania/usuwania za pomocą Excela).

Zainteresowanie Excelem polega również na tym, aby móc tworzyć linki do zewnętrznych plików Excela (lub baz danych), aby móc dodać drugi arkusz do kontrolowania arkusza zawierającego rodzinę części (pozwoliłoby to zrobić coś bardziej przyjaznego dla użytkownika za pomocą list rozwijanych, na przykład...).

Excel pozwala również na wykonywanie obliczeń / weryfikacji, aby zabronić konfiguracji, ustawić reguły...

Przy limicie Excel jest w stanie wygenerować twoje 10*7*10=700 różnych konfiguracji, jeśli naprawdę ich potrzebujesz (może to jednak trochę zgrzytać...).

1 polubienie

Witam

Spróbuj skontaktować się z http://www.lynkoa.com/membres/thomasguillard

Oto jego profil

Szkolenie IFMA w zakresie inżynierii mechanicznej. Używam solidworks na własną rękę od 14 roku życia, a Catii nauczyłem się w szkole. Obecnie jest inżynierem w firmie DriveWorks, która jest Złotym Partnerem SolidWorks, który umożliwia automatyzację projektów SolidWorks i zapewnia konfigurator 3D oraz sprzedaż. http://www.driveworks.co.uk/

Oto, co można porównać z wersjami DriveWorks

http://www.driveworks.co.uk/products/compare/

@+ ;-)

1 polubienie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! 

Zamierzam skontaktować się z tą osobą w celu uzyskania wyjaśnień na temat DriveWorks! 

W ten sam sposób spróbowałbym tego również z Excelem. Właściwie chcę kontrolować stan usuwania części zgodnie z pożądanymi konfiguracjami! Będę Cię informować, jeśli kiedykolwiek tam dotrę! 

Jeszcze raz dziękuję

Jeśli inni ludzie mają sugestie, nie wahaj się

1 polubienie

Witam

DriveWorksXpress jest darmowy, ale ograniczony, DriveWorks jest płatny, ale znacznie bardziej zaawansowany.

Jeśli dobrze znasz Excela, możesz bez problemu stworzyć konfigurator swoich marzeń. Pytanie brzmi, czy dobrze znasz program Excel?

Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia

W DriveworksXpress musisz wybrać jeden ze swoich komponentów, a następnie przejść do Rysunek i konfiguracje, zaznaczyć pole: "Tak, pozwól mi utworzyć regułę, aby zmienić konfigurację". Następnie w edytorze reguł tworzysz regułę w konfiguracji. Jeśli, na przykład, w formularzu masz wybór wielokrotnego wyboru TypeofTap z Tap A, Tap B, Tap C. Twoja reguła może być na przykład:

=IF(FaucetType="Kran A", "Konfiguracja kranu A", IF(FaucetType="Kran B", "Konfiguracja kranu B","Konfiguracja kranu C"))

To samo dotyczy umywalki i tajemniczego elementu.

Możesz mieszać kilka kryteriów formularza, aby wybrać konfigurację za pomocą AND() i OR()

2 polubienia

Cze wszystkim

c.fer udzielił już bardzo dobrej odpowiedzi, ale podam linki do pomocy online SOLIDWORKS, aby uzyskać więcej informacji.

Aby kontrolować konfigurację części w DriveWorksXpress, musisz przechwycić jej konfigurację:

http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/driveworksxpress/t_enabling_config_switching_driveworksxpress.htm?id=69298c72fbe143a08d63cbb1b214d6c3#Pg0&ProductType=&ProductName=

Następnie w poniższym artykule pokazano, jak zmienić konfigurację szablonu na podstawie kontrolki formularza:

http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/driveworksxpress/c_rule_type_configuration_driveworksxpress.htm#pcj1450463090964

Mam nadzieję, że to pomoże, jeśli nie, nie krępuj się poprosić o więcej informacji!

1 polubienie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Jeśli chodzi o regułę c.fer, próbowałem z 2 konfiguracjami i działa! Więc zamierzam kontynuować na DriveWorks, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa lol. Tak jak mówiłeś o zarządzaniu moim konfiguratorem za pomocą Excela, ja też chciałbym to zrobić, aby opanować obie możliwości. 

Niestety nie opanowuję Excela perfekcyjnie... Czy masz jakieś przykłady plików, które już utworzyłeś? Lub podaj mi przykład, aby zarządzać konfiguracją trochę tak, jak zrobił to c.fer, ale za pomocą Excela? 

Czy powinienem utworzyć plik Excel, a następnie połączyć go z moim zespołem, czy też utworzyć automatyczną tabelę rodziny części, a następnie zarządzać nią? I jakie kroki należy wykonać, aby to zrobić? 

Gdybyś miał mały przykład pliku Excela z dwoma lub trzema częściami tworzącymi zespół, byłby idealny...  

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi! To forum jest naprawdę świetne 

1 polubienie

Witam

Jestem na sw 2017, więc będzie trudno wymieniać się plikami.

Ale zrobiłem  dokument z wyjaśnieniem.

Jeśli masz jakieś pytania , nie wahaj się.

Niech Moc będzie z wami.

configurateur_3d_excel_par_obi_wan.docx
2 polubienia

Witam

Istnieją odpowiedzi dla DriveWorks i Excela, więc oto jedno makro VBA do wykonania.

Aby użyć makra połączenia, należy najpierw otworzyć 1 zespół w Solidworks składający się z 1 do 3 części o różnych konfiguracjach. Po uruchomieniu makra odnotowuje nazwy pomieszczeń i ich konfiguracje, po wyświetleniu formularza należy wybrać konfigurację dla każdego pomieszczenia, a następnie kliknąć przycisk "konfiguruj".

To makro jest tylko przykładem i jako takie nie zawiera wszystkich niezbędnych kontroli i obsługi błędów.

To makro jest napisane w oprogramowaniu SW 2017, więc w razie potrzeby należy zmienić odwołania w edytorze makr.

Pozdrowienia

macroconfig.swp
2 polubienia

Wielkie podziękowania dla OBI, d.roger, thomas, cfer i gt22 za odpowiedzi. Mam sporo tropów, które dzięki Wam wykorzystam. W tym tygodniu zamierzam porządnie nad tym popracować. Odezwę się do Was w przyszły piątek z mam nadzieję, że dobrymi wiadomościami. W każdym razie cieszę się, że widzę taką społeczność! Wzajemna pomoc jest kluczem do każdego projektu!

Jeszcze raz dziękuję

1 polubienie

D.Roger, właśnie wypróbowałem twoje makro. Otwiera się bez problemu, jednak mam małe pytanie. W rzeczywistości moje baterie nie mają ze sobą geometrycznych połączeń. Są to różne części o zupełnie innej geometrii. To samo tyczy się umywalek i pomieszczenia, którego nie sprecyzuję.

Zasadniczo stworzyłem konfiguracje w moim zestawie z kranem 1 i zlewem 1, kranem 2 i zlewem 1 ect ect ...

Na przykład, jak mogę dostosować wasze makro do moich potrzeb?

Wszystkie konfiguracje są obecne w moim drzewie, chcę tylko zarządzać stanem usuwania moich części.

Zasadniczo pomysł pochodzi z twojego makra, wybieram kran za pomocą rozwijanego menu ze wszystkimi częściami kranu, następnie wybieram umywalkę w ten sam sposób, a na koniec mój 3. kawałek i presto, generowany jest montaż.

Nie mam dużej wiedzy na temat programowania...  

Z góry dziękuję za pomoc

Witam

Rzeczywiście, patrząc w ten sposób, makro przybiera kolejny obrót.

Czy twoje typy części mają wspólny punkt według rodziny, pozwól, że wyjaśnię, czy nazwy twoich kranów zaczynają się na "R", nazwy twoich umywalek na "V", a nazwy twoich tajemniczych elementów na "M" (lub inne oczywiście), pozwoliłoby to podczas analizy gwintowanych elementów zespołu sklasyfikować każdy element we właściwej kategorii. Stamtąd wystarczy ukryć lub pokazać elementy drzewa zgodnie z wyborem użytkownika, w interfejsach API są funkcje, które pozwalają to zrobić.

Pozdrowienia

1 polubienie

D.Roger, 

Tak, wszystkie moje krany zaczynają się na literę R, umywalki również zaczynają się na literę V, tajemniczy pokój kieruje się tą samą logiką. W moim drzewie montażowym przechowywałem baterie w folderze zwanym kranem, tak samo jak w przypadku umywalek. 

Co to za funkcje, o których mówisz? Czy masz przykład makra, które sobie z tym radzi? Czy należy pozostawić folder dla każdej rodziny w drzewie zestawów? 

Jeszcze raz dziękuję za pomoc 

Pozdrowienia 

PS: Jeśli chcesz, mogę przekazać ci montaż. 

1 polubienie

Ok, chciałbym,  żebyś przekazał mi montaż (nawet z pustymi częściami ze względu na poufność). Mając dostępność w tej chwili,  podam Wam przykład makro jutro lub najpóźniej w poniedziałek.

Dobranoc.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj Slim,

Jeśli ze względu na ochronę prywatności boisz się przenieść pliki, możesz wysłać je w prywatnej wiadomości do d.roger. Zrobiłem to już również przez Wetransfer, wystarczy wysłać link w prywatnej wiadomości, klikając na jego nick.

1 polubienie

Kobra Ac , 

Czy to już zostało zrobione :) 

Dziękuję! 

Pozdrowienia 

2 polubienia

Witam
Oto podstawowe makro, które pozwala użytkownikowi wybrać różne elementy w celu ich wyświetlenia lub nie, konfiguracje na zespole nie są konieczne.
Aby zachować historię każdej utworzonej konfiguracji, można dodać funkcje sprawdzające, czy żądana konfiguracja już istnieje w zestawie, jeśli tak, aby ją wyświetlić, jeśli nie, aby ją utworzyć, a następnie zapisać zespół. Odbywa się to za pomocą następujących metod:
- http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.IModelDoc2~GetConfigurationNames.html
- http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.IModelDoc2~ShowConfiguration2.html
- http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.IConfigurationManager~AddConfiguration.html
- http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.IModelDoc2~Save3.html

Pozdrowienia

konfigurator.swp
3 polubienia

Kolejna świetna robota Pana Rogera, półboga makro ;-)

Na makrze zarządzającym konfiguracjami z pewnością musi być możliwe zmodyfikowanie go tak, aby stał się "ogólny", robiąc to samo, ale dla zespołu zawierającego x części (lub części i podzespołu), prawda?

Tak zmodyfikowany w ten sposób mógłby być używany przez znacznie więcej osób (bardzo bym chciał, aby montaże były ograniczone do 3 części...). Stanie się wtedy bardzo przyjaznym dla użytkownika konfiguratorem montażu (nie trzeba klikać na każdą część w drzewie, aby móc zmienić (lub nie) konfigurację)

2 polubienia

Kierując się uczuciami ;-) , zajrzę do tematu i zobaczę, co mogę zaproponować, najbardziej skomplikowane może być włożenie trochę więcej w vba (wąchanie), ja, który bardziej komfortowo podążam za C#.

Pozdrowienia

4 polubienia