Szczerze mówiąc, kto jest zadowolony z SOLIDWORKS?

Cze wszystkim

Osobiście nie mam nic do powiedzenia na temat tego oprogramowania! (wersja SP4 z 2018 r.). Tak, oczywiście, że czasami to błądzi, ale nic nie jest karzące! Proszę bardzo, proszę bardzo.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam;

Czy jestem zadowolony z Solidworks? ... Ogólnie "tak". Szczególnie dla części 3D (części/zespoły).
W przypadku części 2D (rysunków) mój poziom zadowolenia byłby następujący: "Nie tak bardzo".... stać na to o wiele lepiej.

Najczęstsze (Moje/Nasze?) problemy?

- Import/eksport innych formatów (w szczególności kształtów "po lewej").
- Powierzchnia (w tym punkcie wolę Catię).
- Zarządzanie zasobami komputera (grafika, pamięć RAM itp.) Serca...)
- Konieczność czekania na bardzo późne dodatki Service Pack (sp4), aby mieć nadzieję na wersję stabilizowaną. I przerób wszystkie szablony dokumentów i sporą część ustawień preferencji z każdą nową wersją.
- Globalna komunikacja systemu Solidworks / Dassaut na temat ich produktów lub ich nowych produktów.

Będę ciekaw odpowiedzi na tego typu pytania na forach: Catia, Creo, sw3D... i inne oprogramowanie do modelowania 3D.... Myślę, że znaleźlibyśmy dokładnie te same odczucia.
I nie zapominaj, że prawie 75% problemów z komputerem występuje między krzesłem a klawiaturą.... ;)

Pozdrowienia.

2 polubienia

Ja też jestem obecnie w Solidworks od 95 do 2020 roku.

@+.

AR.

Witam

Po 15 na SW + inne gry równolegle: Jestem z tego bardzo zadowolony na co dzień, ale tak naprawdę uważam, że zdecydowana większość błędów i powolności zasługuje na zdecydowaną reprymendę, którą Dassault Systeme powinno usłyszeć.

Zadowolony, ponieważ:

- Ergonomia - Cechy - Moc - Interoperacyjność - Liberalny i dobrze udokumentowany interfejs API - Dodatki-wtyczki od wielu partnerów - Na szczycie, gdy pracujesz samodzielnie na swojej maszynie nad produktami mniejszymi niż 100 części, nawet o skomplikowanych powierzchniach (ale nie importowanych). Wizualnie sprzedawalny. Przystępne cenowo, biorąc pod uwagę funkcje.

Skandaliczne, ponieważ:

- Brak oczywistych funkcji dla zawodu mechanika (przykład: rozmiar gięcia V, znak gięcia, skrzynka narzędziowa i inne standardowe elementy źle wykonane i/lub niesprzedawane z nim (na przykład profile), nienatywne funkcje mechaniczne, takie jak pierścień zabezpieczający rowka, klucz, płaski itp. itp.)

- Czasami bardzo szybko, często bardzo wolno! Przykład: Jesteśmy na ASM z 10 000 monet, otwieramy monetę, nawet nie klikamy, wracamy do ASM, który ładuje się przez 1 minutę (duży asm eh!) (nawet w skomplikowanych ASM, speed-pack, usunięcie listy spawanych części, rygorystyczna weryfikacja przy rekonstrukcji...) To samo dotyczy wprowadzania, wyprowadzania szkicu przez anulowanie. Po co przeliczać?

- Brak możliwości zatrzymania powództwa w sądzie!! = Soliworks nie odpowiada...

- Liczne, poważne, powtarzalne, łatwe do naprawienia błędy funkcjonalne, które utrzymują się zbyt długo. Niektórzy na 10 lat !!

- Niestabilność, awaria, zawieszanie się, nieoczekiwany powrót pulpitu... W końcu nie jest to najpoważniejsze, ale jest bardzo denerwujące.

- Niestabilność funkcji, takich jak wiązania, szkice 3D i symetrie wymiarów w MEP (rozumiemy, że jest to trudne, (CF: Persistant-ID), ale nad tym punktem należy popracować)

Temat jest więc ogromny, ale mówię o tym od 15 lat i znam soliworks od środka od czasu programu i mogę z całą pewnością powiedzieć:

- Baza danych plików systemu Windows jest ostatecznym źródłem wielu problemów (czy to lokalnych, sieciowych, UNC czy PDM), umieść wszystkie swoje szablony, ustawienia, wszystko lokalnie na dysku SSD lub RAM-Disk, to bardzo pomaga. Gdy masz 20 osób, musisz to wszystko administrować i synchronizować = 1 dedykowana osoba). Błędy PDM,  ale lokalna pamięć podręczna to dobra rzecz!

- Spójrz na "Prereqs", jest to stos ponad 10 wersji Visual Basic, .NET i innych frameworków, które są ładowane i współistnieją. Ojej, uuuu

- Dzięki API możesz obejść niektóre błędy, możesz zobaczyć, jak są skonfigurowane przed awarią itp. I czasami zawiesza się na niewiele czasu. Odrobina obsługi błędów nie zaszkodzi. (Dowód = Rzadko widzimy komunikat o błędzie krytycznym, to raczej awaria...)

- Oczywiście, metodologia ma z tym wiele wspólnego, ale udaje mi się znaleźć w ciągu jednego dnia 3~4 oficjalne błędy rozpoznane przez Visiativ, które odpowiadają SPR w dassault, więc nie mówimy o człowieku. Kiedy na SP1 masz "rozpakowany" i zawiesza się w 100%, upewniasz się, że niczego nie próbowali, beta testerem jesteśmy my.

- Zewnętrzne referencje i konfiguracje to duże zalety oprogramowania, ale interfejs powinien być bogatszy, aby ludzie mieli świadomość ich prawidłowego użytkowania.

- Procesor podkręcony bardzo wysoką częstotliwością (5,20 Ghz) z bcp pamięci podręcznej + 2x SSD, Xeon, pamięć ECC i Quadro może i zapewnia satysfakcję, ale nie moc i jest drogi. Odbudowanie 15 000 części ASM = Kilka minut  przy 25% procesora, stała pamięć RAM, GPU = 0%. Simu lub renderowanie = 100% procesora w całym rdzeniu.

Kiedy widzisz Autodesk-REVIT, który ładuje 30-piętrowy budynek ze wszystkimi szczegółami, od topologii po połączenie z toaletą przez wszystkie korytka kablowe, który szybko się ładuje, szybko zmienia okna, że pracujesz na nim na 50 i że nikt się nie zawiesza przez cały tydzień, mówisz wow, to możliwe.

Kiedy widzisz najnowszą wersję Catia V5 i jej gówniane paski narzędzi, myślisz NIECH ŻYJE SOLIDWORKS.

Z wyrazami szacunku,
Rafael

(Jeśli chcesz zarządzać złożonymi odniesieniami zewnętrznymi, warunkowymi właściwościami niestandardowymi, a także "krzyżowymi" zestawieniami komponentów, skontaktuj się ze mną prywatnie)

5 polubień

Bardzo podoba mi się Solidworks, ma wiele zalet. Ale niestety co najmniej tyle samo wad i niedociągnięć. Jednak jedną z rzeczy, która najbardziej mnie irytuje, jest czas potrzebny na otwarcie menedżera nieruchomości, gdy chcesz dodać/edytować funkcję, cytat itp. Minimum 2 sekundy za każdym razem kończą się godzinami zmarnowanymi na nic, biorąc pod uwagę liczbę razów, w których uzyskujesz do niego dostęp... Dodaj do tego, że musisz kliknąć ikonę w menu kontekstowym, aby edytować funkcję, zamiast po prostu kliknąć dwukrotnie; Więcej głupio zmarnowanych sekund, które się kumulują... W końcu tracisz mniej czasu na ładowanie oprogramowania i plików niż na zarządcę nieruchomości. Okna dialogowe są również niezrozumiale powolne.

2 polubienia

Cze wszystkim

Cóż, widzę, że pytanie zadane w styczniu 2021 roku pozostaje bez odpowiedzi i powoduje, że spływa dużo atramentu!

Aby odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących mojej instalacji i metody instalacji mojego oprogramowania.... po moim graczu ASUS ROG, który zapewnia mi bardzo dobrą obsługę od ponad 5 lat, ale z kartą graficzną, do której nie ma odniesienia w SW, przesiadłem się  2 lata temu na książkę studyjną ASUS z systemem Windows 10 pro, Intel Core I7, Quadro RTX 3000 i 64 GB pamięci..... Nie jestem informatykiem i to nie jest moja praca, jestem projektantem przemysłowym i jestem dumny z tego, że jestem jednym z nich po 35 latach działalności, ale za to, że zainwestowałem 3800 € w laptopa, miałem nadzieję naprawić kilka problemów!

Miałem błędy graficzne na moim drugim komputerze i nadal mogę je mieć, tam na przykład robię rysunek, importując widok i cóż, kiedy umieszczam widok, linie się nie pojawiają.... nic!! Muszę przełączyć się na tryb cieniowanego stylu wyświetlania, aby linie pojawiały się w modelu szkieletowym!! Problem się nie powtarza!

Szkice 3D , na których wiązania są pracochłonne, wymiary na rysunkach nie są płynne (na autocad chodzę 10 razy szybciej do szczegółów i sikania wymiarów) 

A co z importem części do samochodowych oczyszczalni ścieków.....

Dziękujemy za odpowiedzi i opinie.....

2 polubienia

Witam @Toutes i @ All

Powinniśmy też słuchać innych firm niż duże firmy.

A także, że nie jesteśmy odsyłani z powrotem do lin, gdy mówimy o problemie (por. trasa Lynkoa).

W mojej praktyce widzę, że kiedy tworzę złożenia statyczne, mam umiarkowane problemy (pod warunkiem, że nie wprowadzam zbyt wielu modyfikacji w szkicach), ale jak to robię z dużą ilością kinematyki, to właśnie tam robi się bałagan.

Z mojego punktu widzenia to zarządzanie pamięcią nie jest dobre. Po chwili, gdy przesuwam części przegubowe, zawiesza się.

Oczywiście przystosowałem się i zmuszam się do opuszczania SW co godzinę lub pół godziny na konsekwentne przegubowe ASM.

Teraz mogę nawet przewidzieć, kiedy się zawiesi. Widzę, że na przykład podstawowa ikona staje się nieaktywna lub działa nieprawidłowo nawet na szkicach.
W takich przypadkach oszczędzam, zwracając szczególną uwagę na wykonanie automatycznej kopii zapasowej. Rzeczywiście, jeśli zapiszę w tym samym czasie, co automatyczny zapis, to zostanie to rozciągnięte.
Rozmawiałem z menadżerem Visiativ podczas trasy koncertowej Lynkoa o tym zarządzaniu pamięcią i powiedziano mi, że to dlatego, że nie pozwalało mi to ładować się pewnymi rzeczami, które zdarzają się tylko raz po śmierci biskupów. Mylę się więc, używając solidworks do tego, co powinno być zrobione.

Eskalacja tych problemów jest bezużyteczna (z wyjątkiem blokowania błędów, które są szybko uwalniane). 
Są dwa powody, dla których ścigają się o nowe funkcje, ale zapominają tylko o jednym : w mecha są dwie podstawowe rzeczy w zespole, są to dwie główne metody mocowania, a mianowicie wkręcanie, przykręcanie i spawanie. Ale spróbuj spawać w SW, tak jak zrobiłby to każdy towarzysz w warsztacie i cóż, życzę Ci dużo zabawy. Dla podsłuchiwania odsyłam do uczciwych uwag naszych kolegów w tym wątku dyskusji. Jeśli chodzi o krany czy wątki regularnie wymieniane na forum, to nasza wina. Po prostu musimy je stworzyć sami za pomocą istniejących narzędzi. (to jest usługa).

Jeśli chodzi o zarządzanie dużymi zespołami, najpierw musisz zdać certyfikat linoskoczka w cyrku Pinder. Spójrz na to, co zostało zalecone podczas wycieczki po lynkoa, aby mniej więcej sobie z nimi poradzić. Rozwiązanie jest wyjaśniane zaraz po

W każdym razie wszelka dyskusja jest daremna z następującego powodu, który został nam przekazany ustnie podczas Lynkoa Tour

SolidWorks chce bardzo szybko wyjść z systemu Windows i przejść przez oprogramowanie w sieci, które pozwoliłoby na zastosowanie bardziej nowoczesnych i wydajnych technologii kodowania (dixit).
Oznacza to, że za mniej niż 2 do 5 lat wszystko trafi do sieci i że dziś możemy myśleć, że wersja z oprogramowaniem na komputerze lub serwerze nie będzie już utrzymywana lub nie będzie ewoluować (może z wyjątkiem minimalnej adaptacji do W11 i wyższej wersji Windows).

Oznacza to , że wszystkie MŚP (90% ma mniej niż 5 stacji roboczych), które korzystają z Solidworks, będą musiały określić, ile lat mogą żyć z deficytem technicznym.
Nie możemy też tracić z oczu faktu, że wszystko będzie w chmurze (oprogramowanie i pliki).

Rozmawiamy o słuchaniu !! moje oko to tylko jeśli nie zostaniemy nazwani dinozaurem krótko. Z następującym argumentem, że cyberbezpieczeństwo byłoby lepiej zapewnione niż na indywidualnych stacjach roboczych lub serwerach firmowych na łasce jakiegokolwiek wirusa.

Ale oznacza to również, że MŚP będą musiały zmienić swój model biznesowy.

Po co

1°) Dassault Sys chce mieć powtarzalne przychody (tak jak Croc$oft i Autodesk robią to już od kilku lat, z wygórowanymi kosztami oprogramowania dla tego ostatniego), w rzeczywistości wiele MŚP nie jest w trakcie konserwacji i ma starsze wersje. Tak więc brak zakupu alimentacyjnego = brak powtarzających się przychodów lub przynajmniej mniej, niż mogliby się spodziewać.

2°) Technika dzielenia  modułów: Kiedy wynajmiesz wszystkie potrzebne moduły, zdasz sobie sprawę, że roczny koszt Twojego oprogramowania jest pomnożony przez trzy lub cztery w abstrakcji pojemności pamięci, która zostanie dodatkowo obciążona. A co z przechowywaniem wersji plików, które czasami muszą być przechowywane nawet przez dziesięć lat?

3°) Argumentami, które zostaną przedstawione, aby zachęcić małe przedsiębiorstwa i MŚP, będą nieograniczona moc obliczeniowa, nieograniczona pamięć masowa i rzekoma gwarancja cyberbezpieczeństwa oraz modułowość dostosowana do Twojego biznesu.

Taki jest świat, ale nie dajmy się nabrać na trąbiki gotowane z IQ barwinka!

Pozdrowienia

8 polubień

Hello@tous

Ze swojej strony nie zamierzam mówić o błędach, nawet jeśli jest ich jeszcze więcej niż to, co zostało powiedziane, ale raczej wspomnę o dwóch punktach, których nie mogę zrozumieć ani znaleźć wyjaśnienia:

Pierwszym z nich jest wydajność, co SW daje mi do zrozumienia, gdy wydawana jest każda nowa wersja, to "poprawa wydajności oznacza i można ją uzyskać tylko przy użyciu większej ilości procesora, pamięci RAM... itd., a nie dlatego, że zrewidowali i ulepszyli swoje koncepcje", wiedząc, że mój SW18 działa bardzo dobrze na 2,5g procesora 8g ramu, udało mi się nawet załadować zestawy komponentów rzędu 35000 w rozwiązane z referencjami w mniej niż 2 minuty, podczas gdy większość z Was korzysta z  turbo boost, ważne barany, ale nadal wypluwać.

Drugą kwestią jest spawanie mechaniczne, wygląda na to, że solidworks zmienił strategię modelowania, a także zarządzanie tymi spawaczami mechanicznymi na początku 2019 roku, dał do zrozumienia, że przyniósł nowe funkcje w tym temacie, ale nie, tak naprawdę przerwał aplikację "konstrukcja spawana", tworząc nową aplikację o nazwie "system konstrukcji", która nie pozwala na pracę z ciałami stworzonymi przez "konstrukcję spawaną", Odwrotna sytuacja również nie jest możliwa, "konstrukcja spawana" nie może działać z korpusami stworzonymi przez "strukturę systemu", nie mówiąc już o tym, że ta ostatnia jest do bani jako aplikacja, zajęło to 3 lata (2022), aby móc włożyć do niej ustnik!.  

3 polubienia

Witam

Z wersji na wersję jestem coraz mniej zadowolony. Oprogramowanie wydaje mi się coraz bardziej niestabilne, zwłaszcza od czasu przejścia na SW2022 SP3. Paradoksalnie wydaje się, że jest coraz lepiej, odkąd wyłączono automatyczne kopie zapasowe, które reaktywowałem po latach nieużywania.

Ale przede wszystkim tracę cierpliwość do powolności w poprawianiu niektórych poważnych usterek , w przypadku których regularnie poświęcam czas na przekazywanie informacji, poprzez wideokonferencje i inne, w tym jedną bezpośrednio z programistami z Indii. Nie mówię tu o reprezentacjach kranów, które nie pojawiają się (zawsze) na rzutach, Warstwy nie wyświetlają się poprawnie, rzuty tylko eksportują w czerni i bieli w PDF, czy inne "drobne" problemy tego typu...  Mam na myśli bardzo uciążliwą wadę dotyczącą zestawień materiałowych, podstawowej funkcji wszystkich programów CAD, ale o kluczowym znaczeniu w naszej działalności. Jak to się dzieje, że BOM utworzony w zespole nie jest już taki sam po zaimportowaniu do plików rysunków (liczba wymieszanych artykułów) i że ten problem nie jest "szybko" naprawiany (błąd zgłoszony do wydawcy w styczniu 2021 r. pod numerem referencyjnym SPR 1208114)?

Mam zaplanowany kurs szkoleniowy z programu Inventor i planuję całkowicie przestawić się na niego do końca roku. Wspomnienia i informacje zwrotne , które mam na ten temat, skłaniają mnie do myślenia, że ten drugi jest bardziej stabilny, ale także bardziej zaawansowany (bezpośrednia i płynna integracja dużych chmur punktów w postaci plików części, brak błędów BOM, możliwość posiadania punktu widzenia z wnętrza części i zespołów,  interoperacyjność z innym oprogramowaniem Autodesk itp.), za podobną cenę .

1 polubienie

Witaj @julien.zirnheld 

Poproś o kontakt z dyrektorem technicznym Visiativ, to do niego należy dokonanie pełnej diagnozy wszystkich Twoich problemów. Nie są skąpi w udzielaniu nam nieco suchych lekcji podczas Lynkoa Tour 2022 (zwłaszcza na ASM i innych).

To powiedziawszy, jestem zaskoczony, że możesz mieć bezpośredni kontakt z programistami, zwłaszcza w Indiach. (na pewno zostaniesz zhakowany).

Jeśli chodzi o Inventora, nie myśl, że przejście z oprogramowania do Inventora jest łatwe, zwłaszcza gdy masz tysiące części i planów w oprogramowaniu.

Zrobiłem to w kierunku Inventor to SW i na szczęście miałem tylko 1200 części i planów bez konfiguracji, rodziny części  i innych radości, które komplikują i bez PDM.
W Inventorze, jeśli robisz przerywniki filmowe, możesz o tym zapomnieć, jest prawie bezużyteczny, gdy tylko masz więcej niż cztery ruchome części.

Ponadto dobrze przyjrzyj się polityce komercyjnej Autodesk , zwłaszcza jeśli z tego czy innego powodu nie możesz odmówić odnowienia rocznej licencji. W takim przypadku nie możesz użyć starej wersji, jeśli nie jesteś w trakcie konserwacji.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam wszystkich,

Mogę się tylko zgodzić ze wszystkim, co zostało już powiedziane.

Dzisiaj mamy abonament ale nadal jestem w SW2019 SP05 bo zwroty z 2020 czy 2021 roku są kiepskie i też by mnie zmusiły do zmiany sprzętu.

Zgadzam się też z tym, że  w niektórych przypadkach czujesz, że w ciągu najbliższych 30 sekund się zawiesi, czasami udaje Ci się uniknąć i zamknąć wszystko na czas, innym razem nie .

Jeśli chodzi o alternatywy, jest SW3D: super silny w konwersji plików, ale zrezygnowałem, gdy nie możemy zrobić samouczka montażu, który nie działa kilka lat temu. Zaletą jest to, że jest tańszy niż SW i jest przeznaczony jako alternatywa dla SW.

W przeciwnym razie mam klienta, który w ogóle nie zawraca sobie głowy i bierze freecad, chciałem tylko zrobić testy w czasie wakacji, aby zobaczyć, co możemy zrobić, oczywiście jest wiele modułów (lub Warsztatu), w tym analiza sił (podprogowa wiadomość dla @Zozo_mp  i jestem pewien, że Twoja analiza jest wyraźna jak zwykle ;) ). Pewnie to przetestuję, po prostu trzeba się zmotywować upałem hihihi)

Inne alternatywy wszyscy znamy.

2 polubienia