Zegarmistrzostwo: animacja zapadki sprężyny spiralnej

Witam

Więc oto jest, mam projekt na moje studia inżynierskie, w którym zdecydowałem się "zrobić/stworzyć/złożyć" mechaniczny zegarek kieszonkowy.

Nie będąc profesjonalistą w SolidWorks, blokuję część sprężyny głównej (w zasadzie część, w której znajduje się sprężyna spiralna, która powinna się rozluźnić i wprawić w ruch cały system).

Nie mogę znaleźć żadnego sposobu, aby stworzyć tę część i/lub ją animować.
Więc wzywam Was na pomoc.=)

Witam

Spójrz tutaj i dostosuj go do swojej sprężyny balansowej:

https://www.youtube.com/watch?v=jhumbNia7Wo

1 polubienie

Witam

Czy używasz dodatku Solidwatch AddOn specjalizującego się w zegarmistrzostwie, który jest w pełni zintegrowany z solidworks.

W przeciwnym razie masz kilka sposobów na osiągnięcie celu.

Pierwszym z nich jest zrozumienie, jak zrobić wiosenną animację, są tu dziesiątki przykładów.

Innym sposobem jest wykonanie spirali z funkcji blachy, co pozwala na spłaszczenie przepływu materiału

Trzeci sposób to od sprężyny z funkcją blachy (patrz wyżej) do użycia funkcji gięcia. Oto samouczek, który zrobiłem jakiś czas temu

Jednak w przypadku funkcji gięcia zależy to od skoku sprężyny (liczby obrotów). W przypadku animacji, za którą musisz podążać ruchem, spójrz na zwykłą animację wiosenną, tak samo będzie z twoją sprężyną.

W Grabcad masz też wiele gotowych szablonów , to najlepszy sposób, aby zobaczyć różne sposoby robienia rzeczy i zrozumieć, patrząc na to, co zrobili inni.

Wszystko zależy od tego, jak wyrafinowana ma być Twoja animacja!

Pozdrowienia

2 polubienia