Cześć
Zaprojektowałem 1 krzesło voronoi i cylinder siatkowy za pomocą programów Rhino i grasshoper. Muszę dokonać analizy statycznej tych projektów i będę korzystał z solidworks. W tym celu muszę naprawić kształty i przyłożyć siłę. Po pierwsze, gdy próbuję otworzyć krzesło jako model bryłowy w solidworks, otrzymuję ostrzeżenie o treści " Plik STL jest zbyt duży, aby można go było zaimportować jako bryłę". I nie mogę rozpocząć analizy. Ale chociaż mogę otworzyć cylinder siatki jako model bryłowy, nie mogę przyłożyć żadnej siły do jego powierzchni i go zamocować. Udostępniam Ci oba pliki stl w załączniku, czy możesz mi pomóc z solidną analizą?
Krzesło
Cylinder
Plik stl nie jest formatem jednolitym i dlatego nie może być używany do obliczeń.
Jeśli obraz 3D nie jest zbyt skomplikowany (brak podglądu obrazu jest tak trudny do zobaczenia bez pobierania), najprostszym sposobem jest przerysowanie części w solidworks.
Jeśli wygląda to tak (zdjęcie nieumowne):

Może po prostu musisz przerysować jeden z 2 słupków, aby przyłożyć do niego obciążenie i sprawdzić rezystancję całości.
2 polubienia
Podczas otwierania pliku STL w Solidworks, dostępne są opcje otwierania jako modelu bryłowego, jako grafiki i jako siatki. Muszę otworzyć plik jako model bryłowy, aby móc przeprowadzić pełną i dokładną analizę. Bardzo trudno jest przerysować tę geometrię. Czy masz jakieś inne rady?
Moje krzesło.
Witam
Udało mi się zaimportować go tylko jako siatkę, a następnie wiadomość

Nie ma (dla mnie) sposobu, aby zamienić go w bryłę.
Przepraszam
Złożone elementy czasami nie mogą zostać przekształcone w ciało.
Czasami nadal występuje przejście za pomocą oprogramowania innego niż Solidworks, co pozwala na przekształcenie się w bryłę i ponowne zaimportowanie jej do SW (freecad), ale rzadko się to udaje.
Właśnie zobaczyłem, że użyłeś Rhino, po co eksportować do stl (plik kropkowy?)
Wygląda na to, że pliki Rhino otwierają się bezpośrednio w oprogramowaniu:
https://help.solidworks.com/2021/french/SolidWorks/sldworks/c_Rhino_Files.htm
W przeciwnym razie wypróbuj inne formaty importu i eksportu i preferuj format parasolid, step lub inny format objętości zamiast formatów chmur punktów, takich jak stl.
1 polubienie