Ikona szkicu w FeatureManager

Witam

Jestem nowym użytkownikiem Solidworks 2016.

W menedżerze operacji FeatureManager symbol lub ikona poprzedzająca nazwę szkicu nie zawsze jest taka sama.

Nie mówię tu o symbolach ograniczeń w szkicu.

Z pewnością wskazuje to na właściwości szkicu.

Co oznaczają te ikony?

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Czy możesz zrobić zrzut ekranu, aby lepiej zobaczyć, o co chodzi ?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Oto zrzut ekranu na PC.

Widzimy, że symbole przed szkicami są różne, dlaczego?

Czasami pod sybolą ze szkicu 1 znajduje się nawet mała ręka.

Dziękuję za pomoc.

capture.png

Jeśli chodzi o barré, nie wiem, czy widzę go po raz pierwszy, ale logicznie rzecz biorąc, gdzieś jest zakaz.

Z drugiej strony ten, pod którym znajduje się ręka, jest szkicem współdzielonym , tzn. szkic był używany do 2 (lub więcej) funkcji

Ten z  okręgiem + falą jest szkicem częściowym, używana jest tylko część konturu. (może mieć również rękę, jeśli jest podzielona)

Próbuję znaleźć  pomoc ale to nie jest takie proste :)

3 polubienia

W tym temacie znajdziemy wszystkie ikony z wyjątkiem jednej dla szkiców, więc odpowiem trochę z boku, ale przypomnienie nie zaszkodzi.

https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/symboles-arborescence-solidworks

Ponadto jeden z naszych kolegów znajdzie nam stronę pomocy dla szkiców, osobiście nie mogłem jej znaleźć.

Oczywiście nie posunęli wyjaśnień do szkiców wystarczająco daleko, można je po prostu znaleźć na dole strony, ale nadal nic na przekreśleniu.

icones_esquisses.png

Witam

Właśnie dowiedziałem się, dlaczego ikony szkiców są przekreślone, czy nie. Ten stan zmienia się w zależności od tego, czy pole "pokaż/ukryj" po prawej stronie szkicu jest włączone, czy nie.

Z drugiej strony, pomimo wyjaśnienia na dole strony posta powyżej, nie mogę zrozumieć, dlaczego ikona przyjmuje kształt litery "C" lub kształt przebitego wielokąta.

Na podobnych szkicach pojawia się inna ikona...

1 polubienie

Witam
Oto wyjaśnienie:
- Klasyczny szkic to prawidłowo zamknięty szkic, a ikona to ta

- Szkic, który używa jednego lub więcej regionów, ma następującą ikonę:
Gdy istnieje wiele możliwych konturów lub gdy kształt ma linie, które wykraczają poza kontur, SolidWorks nie wie,  jak wyciągnąć objętość bez informacji, które kontury mają zostać wyciągnięte

W tym polu wybieramy kontury (kontury), aby utworzyć objętość.
Na przykład, jeśli mam szkicowanie z przepełnionym pociągnięciem, nie wie, gdzie znajduje się zamknięty kontur:

Następnie klikam prostokąt, aby określić żądany region

4 polubienia

Inny przykład, mam kilka zamkniętych konturów, SolidWorks domyślnie nie wie, które z nich należy wyciągnąć.
Następnie określam w oknie "Zaznaczone kontury" obszary, które chcę wyciągnąć.
Przykład;

Narysowałem szkic z kilkoma zamkniętymi konturami; jeśli wyciągam, SoliWorks nie wie, jaki jest właściwy kontur.
Określiłem 2 obszary, w których chciałem uzyskać materiał, a SolidWorks wyciągnął je za mnie.

2 polubienia

Dla małej rączki FUZ3D odpowiedział: jest to szkic, który jest używany w kilku funkcjach.
Ciesz się NAMI

A w przypadku przekreślonych szkiców, które znalazłeś, są one ukryte.

1 polubienie

A więc tam... Doskonały!

Bardzo dziękuję za tę niezwykle precyzyjną i doskonale zilustrowaną odpowiedź.

Ciesz się NAMI

@Aliende

Brawo Alain      : Jesteś zbyt silny!

Klaskanie, klaszczenie, klaskanie

Pozdrowienia

PS: """wybrane kontury"" kolejna rzecz, której nigdy nie  używam ;-)

Nie pamiętam, żeby w 2016 roku czy wcześniej fakt ukryty zrobił pasek, ale już nie zmienia ikony z niebieskiej na widoczną na czarną na ukrytą, a wyszarzoną jeśli "skasowano" therm co nadal się nie zmieniło i nie jest zbyt logiczne.

1 polubienie