Witam
Mam nieznaną ikonę w moim drzewie po złożeniu tej części w moim zestawie. (Ten fragment jest importem krokowym)
Nie mogę już usunąć tej części z mojego zespołu.
icone_sldw.jpg
Witam
Mam nieznaną ikonę w moim drzewie po złożeniu tej części w moim zestawie. (Ten fragment jest importem krokowym)
Nie mogę już usunąć tej części z mojego zespołu.
Witam;
Z pamięci jest to ikona odpowiadająca zaimportowanemu 3D (STEP, IGES...) z włączoną opcją połączenia 3D.
(Patrz Opcje systemu / Import).
Zwykle kliknięcie prawym przyciskiem myszy na te komponenty powinno pozwolić ci "przerwać link" w celu usunięcia tego elementu...
Pozdrowienia.
Dziękuję za odpowiedź, ale odznaczenie tej opcji nic nie zmienia i nadal nie mogę jej usunąć.
To zaskakujące... Czy usunąłeś oryginalne pliki na dysku lub zmieniłeś ich nazwę?
Witam
Jestem tego samego zdania co maclane, bez opcji interkonektu 3d i o ile mi wiadomo nie da się wstawić do montażu formatu innego niż SW, (może to że się pomyliłem), a może z licencją 3d experience?!
Z mojej strony udało mi się uzyskać podobną architekturę (importowane części z importowaną częścią w środku) poprzez eksport części z częścią pochodną, aby zerwać link, poszukaj opcji "odlutuj funkcję" (zajrzyj też w "dostosuj menu")
Zauważyłem też opcję "odniesienie zewnętrzne", zwykle można z niej skorzystać.
Witam
Musieć:
1) Zmodyfikuj opcje kroku importu, aby pozbyć się 3D Interconnect: Opcja/Import/Ogólne: Odznacz pierwszy wiersz
2) zaimportuj swój krok do SW: nie będzie już
Tak, jak wspomniano wcześniej, jest to opcja połączenia, jeśli ją odznaczysz, musisz ją ponownie zaimportować, w przeciwnym razie pozostanie lub przerwie link do kroku, a tym samym ikona:
https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/t_break_link_from_original_file.htm
Pomoc dotycząca połączeń wzajemnych:
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_sw_3d_interconnect.htm
Powodem połączenia wzajemnego jest możliwość zaktualizowania kroku przez nadpisanie go nowszym krokiem oraz to, że zestaw zawierający link do kroku również zostanie zaktualizowany,
Nawet jeśli w praktyce nie zawsze się to udaje...
Dziękuję za odpowiedzi, usunąłem referencje podczas otwierania zespołu, aby zastąpić go inną częścią.