Import w formacie STEP

Witam

Mamy pewne problemy z importowaniem do solidworks 2012.

Na przykład plik kroku o rozmiarze 11 MB może po zaimportowaniu mieć 17 000 KB na mojej stacji roboczej (. SLDASM)

Ten sam krok, po raz kolejny zaimportowany, będzie wynosił tylko kilka KB na stacji kolegi i 6 000 KB na stacji innego współpracownika.

Opcje importu są identyczne na 3 stacjach roboczych.

Czy to normalne, że ten sam plik ma 3 różne rozmiary na 3 zasadniczo identycznych stacjach roboczych?

Krótko mówiąc, czy masz pomysł?

Dziękuję

Czy jakość jest nadal taka sama?

Kiedy mówisz, że zmienia się rozmiar pliku; Czy to podczas nagrywania?

Parametry eksportu nie mogą być identyczne...

1 polubienie

Jest to motoreduktor. w kroku.

Konwersja odbywa się, a następnie podczas zapisywania pliku jako złożenia, nowo utworzony plik ma różną wielkość w zależności od stacji. 

Jakość wydaje się taka sama.

Ustawienia zostały zresetowane ("ustawienia fabryczne" w 3 zakładkach "opcje kroku importu") na 2 stacjach.

Czyli identyczne parametry.

W przypadku tego "małego kroku" jest to nadal dopuszczalne.

Jednak w przypadku większych plików, np. kroku 100 MB, otrzymuję plik asemblera o rozmiarze 1 GB, całkowicie bezużyteczny.

To nie opcje importu muszą być dostosowywane.

Ale opcje eksportu.

Jeśli ustawienia eksportu są takie same na wszystkich komputerach, wszystkie będą eksportować te same pliki.

Załączony obraz jest oknem, w którym wypełniane są parametry eksportu.

Dostęp do niego można uzyskać, zapisując jako, wybierając format stl i klikając opcje.

export_stl.png
1 polubienie

Właśnie zdałem sobie sprawę, że mówiłem o stl, kiedy chciałeś kroku, tak samo jak dla mnie

Więc oto okno na dostosowanie.

export_step.png
1 polubienie

Witam

Po co rozmawiać o eksporcie Barta?

Problem rzeczywiście polega na imporcie, wolałbym spojrzeć na szablony dokumentów używane podczas importu, czy jesteś pewien, że 3 maszyny używają tego samego szablonu asm i prt?

@+

3 polubienia

Mam duże zamiłowanie do odpowiedzi kojota, ponieważ napotkałem problem z moimi plikami części, które zgodnie z ich podstawową konfiguracją zmieniają grę pod względem importu.

Do tego dochodzi jeszcze fakt posiadania lub nie wykonania rozpoznawania funkcji (dostępne w wersji premium)

1 polubienie

Dołączam do @ kojota i @ Géralda 

Myślę, że problemem są ustawienia importu, a także wersja oprogramowania 

Wersja Standard Pro i Premium

a także parametry regal i control importowanego pliku

@+-))

Może również pochodzić z roku, w którym oprogramowanie zostało opublikowane, zapisanie pliku w 2012 roku będzie bardziej obciążające bajtowo niż w SW 2015.

Klasa A+

Rozwiązano problem polegający na skopiowaniu ścieżki szablonów domyślnych do lokalizacji plików szablonów dokumentów. I to właśnie z tych "szablonów" należy korzystać, aby nie obciążać nowo wygenerowanych plików. ("Szablony domyślne" i "Zawsze używaj domyślnych szablonów dokumentów"

Zwykle używamy tylko własnych szablonów części, co wydaje się znacznie obciążać pliki generowane podczas importu.

Teraz rozmiar pliku jest akceptowalny, nawet jeśli różni się bardzo nieznacznie na 3 stacjach, nie ma to z tym nic wspólnego.

Kojot wygrywa... ;)  

Dziękuję