Import punktów w formacie *.txt

Witam wszystkich,

Chcę zaimportować serię punktów (x, y) w formacie tekstowym i zobaczyłem, że można to zrobić za pomocą funkcji krzywej i działa, ale nie odpowiada temu, co chcę zrobić. Rzeczywiście, funkcja "krzywa"  wykonuje coś, co wydaje mi się splajnem, podczas gdy ja chcę, aby moje punkty były połączone liniami. Dodatkowo nie mam dostępu do punktów, aby ewentualnie zmodyfikować niektóre z nich.

Czy istnieje możliwość importu punktów o dowolnym kształcie zdefiniowanym w pliku tekstowym (wartości x, y, z), których skrzyżowanie między punktami może być linią prostą? Najprostszym przykładem jest trapez zdefiniowany przez jego 4 punkty.

Dziękuję za ewentualne rady

PS: Jestem pod slw 2012

Pozdrowienia

Pan

Narzędzie mycad "curvedata" umożliwia łączenie za pomocą linii prostych zamiast splajnów: 

2 polubienia

Witaj Max59,

Ok, dzięki, to sposób, ale czy nie ma innych rozwiązań, zwłaszcza jeśli nie masz tego narzędzia!

Pozdrowienia

Pan

PS: w moim przykładzie z trapezem miałem na myśli "współrzędne 4-punktowe"

Witam, spójrz na załączony plik jeśli to pomoże.

Niech Moc będzie z wami.

trace_des_points_sue_un_part__xyz_v3.xls

Witaj OBI WAN,

W rzeczywistości załączony plik nie ma makra... Czy możesz sprawdzić, czy istnieją w Twoim domu?

Dziękuję

Pozdrowienia

Witam

Ostatecznie rozwiązałem swój problem w nieco "brutalny" sposób, ponieważ rozważając moje punkty w kartezjańskim układzie współrzędnych, za pomocą arkusza kalkulacyjnego, obliczyłem długości odcinków linii, a także kąt (w odniesieniu do osi y) i w ten sposób przeniosłem swoje segmenty do solidworks. Jest trochę długa i bestialska, ale działa.

Plik excel z makrem (powyżej) nie działa i generuje błędy, które są trudne do poprawienia.

Dziękuję za pomoc i jeśli masz bardziej genialny pomysł, zawsze jestem zainteresowany, ale na razie zakończę moje pytanie

Pozdrowienia

Pan

@midou,24

Tak, w domu nie ma problemu, dlatego pomyślałem, że to rozwiąże twój problem.

Niech Moc będzie z wami.

Cześć OBI WAN,

Przepraszam, w rzeczywistości to Excel wyłączył makra, które znalazłem, jednak  po udokumentowaniu punktów i otwarciu SLW zgodnie ze wskazaniami, uruchomienie makr generuje błąd w wierszu "Dim swApp As SldWorks.SldWorks", którego nie wiem, jak rozwiązać!

W rzeczywistości z powodzeniem użyłeś tego pliku Excela? A czy wiesz, skąd może pochodzić PB?

Pozdrowienia

Pan

Witam 

Przepraszam, że jestem bardzo dobrym użytkownikiem SW, ale pytanie makro jestem kulką.

ale potwierdzam w domu, że działa bardzo dobrze 

Niech Moc będzie z wami.