Chcę zaimportować serię punktów (x, y) w formacie tekstowym i zobaczyłem, że można to zrobić za pomocą funkcji krzywej i działa, ale nie odpowiada temu, co chcę zrobić. Rzeczywiście, funkcja "krzywa" wykonuje coś, co wydaje mi się splajnem, podczas gdy ja chcę, aby moje punkty były połączone liniami. Dodatkowo nie mam dostępu do punktów, aby ewentualnie zmodyfikować niektóre z nich.
Czy istnieje możliwość importu punktów o dowolnym kształcie zdefiniowanym w pliku tekstowym (wartości x, y, z), których skrzyżowanie między punktami może być linią prostą? Najprostszym przykładem jest trapez zdefiniowany przez jego 4 punkty.
Ostatecznie rozwiązałem swój problem w nieco "brutalny" sposób, ponieważ rozważając moje punkty w kartezjańskim układzie współrzędnych, za pomocą arkusza kalkulacyjnego, obliczyłem długości odcinków linii, a także kąt (w odniesieniu do osi y) i w ten sposób przeniosłem swoje segmenty do solidworks. Jest trochę długa i bestialska, ale działa.
Plik excel z makrem (powyżej) nie działa i generuje błędy, które są trudne do poprawienia.
Dziękuję za pomoc i jeśli masz bardziej genialny pomysł, zawsze jestem zainteresowany, ale na razie zakończę moje pytanie
Przepraszam, w rzeczywistości to Excel wyłączył makra, które znalazłem, jednak po udokumentowaniu punktów i otwarciu SLW zgodnie ze wskazaniami, uruchomienie makr generuje błąd w wierszu "Dim swApp As SldWorks.SldWorks", którego nie wiem, jak rozwiązać!
W rzeczywistości z powodzeniem użyłeś tego pliku Excela? A czy wiesz, skąd może pochodzić PB?