Importowanie solidWorks do programu navisworks

Witam

Podczas importowania plików solidworks do navisworks tracę wiele elementów (np. wszystkie rury). Zrobiłem więc eksport w *. IFC, który działa całkiem dobrze, ale teraz tracę wszystkie kolory. Czy ktoś ma rozwiązanie?

Z góry dziękuję
Pozdrowienia

Format kroku 214 zachowuje kolory normalnie.
W przeciwnym razie parasolid x_t, jeśli navisworks zdoła je otworzyć.

2 polubienia

Witam

Formaty ifc 2x3, ifc 4, steps214 i step 203 najwyraźniej nie zachowują kolorów, a parasolid psuje niektóre elementy :hot_face:

Krok 214 zachowuje kolory w przeciwieństwie do kroku 203 w Solidworks (przetestowany), z drugiej strony dla Navisworks, nie mam pojęcia.
IFC na pewno nie ma kolorów.
Żadnych innych pomysłów.

1 polubienie

w 214 mam dużo elementów w kolorze szarym i parasolid on robi wszystko z kolorami

W załączeniu znajduje się zrzut ekranu w formacie Solid i jeden przedstawiający zrzut ekranu w wersji Parasolid w systemie Navis

1 polubienie

Czy masz części wirtualne lub części powierzchniowe?

powierzchnia nie, ale w przypadku zagięć rur wykonanych za pomocą trasy SW tak, muszą to być części wirtualne

Nie, łokcie nie są wirtualne, używają utworów bibliotecznych

Miałem zły wygląd, eksport może być wykonany z kolorem części, a nie z kolorem zespołu. (kolano w kolorze niebieskim w SW i żółtym w eksporcie)
Nie jestem pewien, czy w eksporcie możesz uzyskać to, czego chcesz, kolory mają różne zarządzanie według formatu i oprogramowania lub brak zarządzania dla określonego formatu (ifc...)
W jaki sposób stosuje się różne kolory w zespole? Z jednej strony, CZY w pokoju?
Zrób próbny bieg z kolorem w pomieszczeniu, w montażu... Dopóki nie dostaniesz tego, czego chcesz. Oczywiście, jeśli jest to osiągalne.

Witam;

NavisWorks to Autodesk... Myślę, że bardziej polegają na warstwach (styl AutoCAD) niż na mapowaniach/kolorach materiałów.
Aby otrzymywać coraz więcej tego formatu od naszych klientów, zauważam, że wszystko to jest mimo wszystko bardzo monochromatyczne.

(uwaga: jak prawidłowo mierzyć średnice w programie NavisWorks", ponieważ pomiar punkt-punkt (lub powierzchnia/powierzchnia) nie jest zbyt dokładny...)

Pozdrowienia.

2 polubienia

@Maclane https://www.aplicit.com/navisworks-31-astuces/

1 polubienie

Witam

Problem rozwiązany, musisz spakować i usunąć każdy zestaw i dodać je do navisworks. Jeśli dodasz pliki *.asm bezpośrednio, nie będzie to działać dobrze.

Wytrwałość się opłaca :slightly_smiling_face:

1 polubienie