Importowanie splajnu do solidworks

Witam

Otrzymałem kliencki DXF, który jest splajnem, ale kiedy importuję go do solidworks, otrzymuję mnóstwo małych segmentów, które w ogóle nie nadają się do cięcia laserowego.

Czy mógłbyś podać mi metodę importowania tego splajnu do krzywej lub splajnu do solidworks bez rozbijania go za mnie?

Z góry dziękuję

Pozdrowienia

Witam

Czy próbowano prześledzić splajn, który przechodzi przez różne punkty zaimportowanego splajnu?

Problem polega na tym, że reprezentuje to dużo pracy, szukam prostej i szybkiej metody, znalazłem funkcję regulacji splajnu, która działa dobrze, ale kiedy wykonuję eksport DXF, oprogramowanie do programowania laserowego ulega awarii ...

Witam, może nie jest to najłatwiejsze rozwiązanie, ale możliwe jest zaimportowanie splajnu z pliku Excel lub tekstowego. Będziesz więc musiał wyeksportować współrzędne punktów, a następnie użyć menu wstaw > krzywej, > punkty xyz.

Aby uzyskać informacje na temat eksportu, zobacz tutaj: http://grabcad.com/questions/tutorial-how-to-export-points-from-solidworks-to-a-excel-file

Wydaje mi się to trochę skomplikowane ze względu na to, co chcę zrobić, ale spróbuję...

Jeśli możesz otworzyć plik DXF za pomocą programu Autocad (lub DWGTrueview za darmo), spróbuj skopiować i wkleić splajn Autocad do szkicu programowego

Kiedy kopiuję/wklejam z widoku szkicu splajnu, mam nowe wiele segmentów.

Czy mógłbyś opublikować DXF, o którym mowa? Tylko żeby się przekonać na własne oczy ;)

Jaka jest marka maszyny laserowej?

ponieważ zwykle w oprogramowaniu maszyny znajduje się oprogramowanie takie jak projektowanie metalu (dla maszyny Amada fo-3015), które może ci pomóc

1 polubienie

Oto sztuka

Do maszyny mamy bystronic napędzany przez firmę Lantek.

triskell_decoupe_laser_sp.dxf
1 polubienie

@be14

Uważam, że to bardzo, bardzo piękne, twoje Triskell i niech żyje Bretania

@+ ;-))

A oto Twój udział w ekstruzji (3D)

@+ ;-)

1 polubienie

Triskel w SW 2014

triskell.sldprt powiedział:
1 polubienie

W DXF daje wiele linii, nawet jeśli aktywujesz eksport jako splajn

triskell_decoupe_laser_sp_1.dxf
1 polubienie

Mam bystronic napędzany przez lantec

To prawda, że w przypadku łuków okręgu i splajnu ma problemy.

Jeśli udało Ci się zaimportować plik dxf do Lantek, dostępna jest funkcja "dopasowania" w języku angielskim

To maksymalnie upraszcza splajn i oszczędza dużo czasu.

Zobacz obraz

lissage.png
2 polubienia

Wystarczy przykleić do niego przesuniętą powierzchnię i zszyć

jeśli nie chcesz widzieć tych mikro linii, które mają 0,956 mm

@+ ;-)

1 polubienie

Erratę udało mi się wyeksportować jako splajn

W przeciwnym razie pod SW zrobiłem to, co benoit powiedział mi w poprzednim poście

Kliknij prawym przyciskiem myszy wybrany kanał

następnie narzędzie/narzędzia splajnu/Dostosuj splajn, z regulacją 0,01

capture_triskell_outil_spline.png
1 polubienie

Oto uproszczony import dxf do Lantek, a następnie ponownie wyeksportowany do dxf.

Z bazy 2,3MB przechodzę do 30Kb!

Dobra rada, podczas importu należy unikać posiadania kartridży, tekstu itp.

Zachowaj tylko to, co niezbędne!

triskell_decoupe_laser_sp_0.dxf
1 polubienie

@bart swoją mniej linii, ale masz kilka, więc będziesz miał wiele punktów startowych na chińskim laserze lol

więc mój w splajnie

triskell_decoupe_laser_sp_2.dxf
1 polubienie

O tak, uszanowałem oryginalny triskell najlepiej jak umiałem, po prostu uprościłem polilinie.

;)

1 polubienie