Witam
Chciałbym odzyskać na SW15, elementy utworzone w programie AutoCAD (lub odpowiedniku) w formacie DWG.
Ale nie dostaję niczego rozstrzygającego w pierwszym teście.
Na załączonym obrazie mam podgląd pomiędzy draftshight (darmowy standard) a importem SW.
Podczas importowania oprogramowanie wyświetla komunikat o błędzie dla niezaimportowanego elementu, wpisz solid3D.
Na rysunku widzimy, że model składa się z kilku bloków. Jeśli je wysadzę w powietrze, sw zaimportuje te byty. Ale ponieważ miałbym kilka komponentów do zaimportowania, nie jestem skończony...
Czy masz rozwiązanie?
2016-03-24_comparaison_model_draft-sw.jpg
1 polubienie
pl
24 Marzec 2016 11:36
2
Witam
W przypadku 3D najprostszym sposobem jest nagrywanie w ACIS w DraftSight, można go otworzyć za pomocą SolidWorks:
https://www.youtube.com/watch?v=Eb54_D4QSvo
Zobacz też:
http://www.lynkoa.com/forum/3d/export-dwg-draftsight
http://www.lynkoa.com/forum/3d/export-3d-dwg-draftsight
2 polubienia
gt22
24 Marzec 2016 11:43
3
Cześć OPEP 27
Obejrzyj to wideo
https://m.youtube.com/watch?v=I6TvkAO2BD0&autoplay=1
1 polubienie
@gt22: to właśnie poprzez importowanie (tak jak twój film) otrzymuję wynik na obrazie SW. Wygląda na to, że program sw nie importuje brył (ani bloków 3D).
@pl: Dziękuję.
Przeniesienie wszystkiego może zająć dużo czasu! (1. test: 250 komponentów do przetworzenia)
ponieważ dodatkowo tracę informacje o jedynym szkicu, który udało mi się zaimportować, ponieważ nie jest on przenoszony do ACIS. więc będę musiał go ponownie skalibrować za pomocą .
bart
24 Marzec 2016 12:43
5
Witam
Przeciągnięcie pliku dwg do solidworks i zaznaczenie tego pola (patrz obrazek) nie działa?
import.png
1 polubienie
@bart: I nie, dostaję tylko płaski szkic. Jak widok SW.
Witam, aby zaimportować dwg w 3D, powodzenia, ponieważ o ile mi wiadomo, nie ma cudownych rozwiązań...
W każdym razie możesz mieć szkice, ale bez wymiarów i ograniczeń.
Wystarczająco dużo, aby dobrze się bawić, aby wszystko ograniczyć.
Pozdrowienia
1 polubienie
@gm: ponieważ są to komponenty, po zaimportowaniu naprawiam wszystko (lub zapisuję to jako kawałek). Ale tak naprawdę jest to m... Wciąż.
1 polubienie
No dobrze, inaczej staniesz twarzą w twarz! Wybieramy prawą płaszczyznę bryły, wstawiamy dwg, następnie wybieramy płaszczyznę ściany, wstawiamy szkic czołowy.......... 250 sztuk.......
Szczerze mówiąc, Paryż nie został zbudowany w jeden dzień, myślę, że będziecie mieli krótki przegląd tego tematu ;)
1 polubienie
Nie planowałem odbudowywać Paryża!!
A co więcej, to dopiero pierwsza liba. Kolejne przyjdą później!!
Najpierw przerobię je na desce kreślarskiej... dla zabawy.
1 polubienie
W przeciwnym razie masowa konwersja DWG do ACIS, czy odbywa się na DraftSIGH? I to bez utraty nazwy?
bart
24 Marzec 2016 13:05
12
Czy możesz dotrzeć do dwg?
bart
24 Marzec 2016 13:06
13
Czy przyjrzałeś się swojemu eksportowi? Nie zapomniałeś o jednej opcji?
Kiedy otworzysz go za pomocą draftsight, wraca do 3d?
@gm: z twoją historią na boku, właśnie sprawdziłem, to zabawne, ale podczas konwersji zmieniam też jednostkę, właśnie przeszedłem do świata minimoyów.
1 polubienie
g
24 Marzec 2016 13:10
15
No cóż, wtedy znowu zrobisz Paryż w modelce:)
Zwykle, gdy wstawiasz plik dwg do Solid, domyślnie skaluje go do 1. Jeśli dodatkowo dwg są zgniłe.....
Śpisz dziś w biurze? Mam niezły ubaw
2 polubienia
Poszedłem kupić kilka palet pudełek zapałek... i wiadra kleju.
@bart: Oto były.
test_70.dwg
3 polubienia
g
24 Marzec 2016 13:20
17
UWAGA Zaimportowałem twój dwg z Solid i byłeś w calach, a nie w milimetrach, stąd wioska minimoys!! :)
Tak więc normalnie model miał miernik jako jednostkę.
Kiedy go dostaję, nie wiem, dlaczego jest zawsze w ruchu (gra słów nie jest zamierzona!)...
A jeśli nie, to czy dostajesz coś więcej?
Z mojej strony Draftsight również spakował walizki...
g
24 Marzec 2016 13:26
19
Nie, mam tylko to samo co ty... Nie mogę testować z Draftsight, nie mam go...
capture.png
pl
24 Marzec 2016 13:33
20
Z DraftSight można również eksportować do Edrawing, patrz załączony plik.
Czy możesz coś z tym zrobić za pomocą SolidWorks?
test_70.edrw