Importowanie dużego zestawu CREO do oprogramowania

Witam

Klient przesłał nam plik w formacie PTC CREO 2.0 z maszyny, która miała zostać zmodyfikowana. Badanie będzie musiało zostać przeprowadzone w ramach SW2013.

Problem: Próbowałem zaimportować go do SW2014, ale SW się zawiesił: "osiągnięto maksymalną liczbę plików otwieranych jednocześnie".

Z grubsza rzecz biorąc, folder zawiera około 2000 plików.

Czy widzisz sposób na obejście/zmianę tego limitu?

Czy jeśli uda mi się wykonać eksport STEP z CREO, zużywa on mniej zasobów?

Witam

Masz Creo? W przeciwnym razie mogę obejrzeć (piątek), aby przekonwertować całość na STEP z Creo.

2 polubienia
Witam, myślę, że Krok będzie zużywał mniej zasobów. W przeciwnym razie należy otworzyć wszystkie podzespoły przed otwarciem plików zespołu głównego.
3 polubienia

Aby otworzyć zespół w trybie zarządzania dużym projektem, kliknij Otwórz  (standardowy pasek narzędzi) lub Plik > Otwórz . W oknie dialogowym wybierz zespół, który chcesz otworzyć, a następnie w polu Tryb wybierz opcję Zarządzaj dużymi projektami. "

Nie wiem, czy to działa z plikami CREO

Oto, co przeczytałem pod tym linkiem

http://fr.ptc.com/product/creo-elements-direct/interface-for-solidworks

Szybsza praca bez ograniczeń interoperacyjności

PTC Creo Elements/Direct (wcześniej znane jako CoCreate) umożliwia natychmiastowe korzystanie ze sprawdzonej wydajności wiodących w branży rozwiązań projektowych PTC, jednocześnie torując drogę do znacznego wzrostu produktywności w zespołach dzięki PTC Creo.

PTC Creo Elements/Direct Interface dla oprogramowania CAD 3D SolidWorks poprawia jakość konwertowanych danych projektowych dzięki najpotężniejszej w branży technologii wymiany danych multi-CAD. Podczas konwersji danych z PTC Creo Elements/Direct Modeling lub PTC Creo Elements/Direct 3D Access jakość natywnego formatu Parasolid SolidWorks znacznie przewyższa jakość osiągniętą przy użyciu neutralnych formatów danych CAD 3D, takich jak STEP lub IGES. Interfejs ten obsługuje dwukierunkową wymianę danych, co jest znaczącym atutem dla firm, które polegają na zespołach projektowych z wieloma CAD, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Cechy i zalety

• Wczytywanie i zapisywanie natywnych danych projektowych SolidWorks 3D bezpośrednio z PTC Creo Elements/Direct Modeling lub PTC Creo Elements/Direct 3D Access bez konieczności korzystania z oprogramowania do projektowania SolidWorks 3D
  • Ponowne wykorzystanie danych projektowych CAD SolidWorks natychmiast, bez dodatkowych operacji, tak jakby były to natywne dane PTC Creo Elements/Modelowanie bezpośrednie
  • Udostępnianie wysokiej jakości danych projektowych 3D dowolnemu członkowi zespołu
  • Obsługa dwukierunkowej wymiany danych zarówno na poziomie części, jak i zespołu
  • Obsługa geometrii 3D, topologii, kolorów, nazw części i transferu atrybutów
  • Zapewnienie integralności projektu przy zastosowaniu różnych dokładności i tolerancji
  •  

Film z serwisu YouTube Importowanie Creo do Solidworks

https://www.youtube.com/watch?v=H537w3jnCp4

@+ ;-)

1 polubienie

Jeśli zespół jest zbyt duży

jak powiedział @Lucas

Pliki powinny być już przekonwertowane........................ Części/ Części na początku

SW 2013 import direct creo 2.0

Szkoda przechodzić przez oczyszczalnię ścieków

Źródło: https://forum.solidworks.com/message/375424

@+ ;-)

Witam

2000 plików jest bardzo dalekie od bycia zbyt dużym.

Jakie opcje otwarcia wybrałeś, kiedy otwierałeś swój zespół?

Ja bym był na twoim miejscu, otworzyłbym części bez próby odczytania drzewa i nie próbowałbym też pobrać wiązań złożenia, więc tryb "Body BREP" dla części i nie sprawdzał importu wiązań.

@+

1 polubienie

Dziękuję wszystkim za te pierwsze odpowiedzi.

Na razie po prostu spróbowałem z podstawowymi opcjami (nie miałem czasu, aby się w to zagłębić), będę kontynuował w poniedziałek.

Import Brep, to jest to, co zrobiłem, rozpoznawanie funkcji było zbyt losowe, biorąc pod uwagę objętość do przetworzenia.

@Tomalam
Dziękuję za ofertę, znalazłem kolegę, który ją posiada.

Pańskie uwagi utwierdzają mnie w słuszności wniosku, do którego doszedłem.

Ponieważ będę mógł uzyskać dostęp do Creo, spróbuję:
1 - jeśli to możliwe, eksportuj z Creo w formacie SW. Według linku do GT22 mam duże szanse.
2 - spróbuj zaimportować podzbiór po podzbiorze (który mogłem zidentyfikować, co nie ma miejsca dzisiaj pliki 2k są masowo w jednym katalogu, inaczej nie byłoby to zabawne).
3 - na koniec eksport w STEP i import w SW.

No cóż, w końcu eksport w formacie SW Creo to "rura".

Chyba, że zrobiłem konfigurację, która mi umknęła, Creo nigdy nie oferowało mi niczego innego niż stp, neu i 3-ci, którego nie pamiętam.

Z drugiej strony, import został przeprowadzony bez problemów w oprogramowaniu, które uznało, że jest to duży asm i dlatego umieściło wszystkie komponenty i S/E w stanie usuniętym.