Importowanie kolejnego podzespołu do zespołu początkowego

Witam

Mam problem na Solidworks 2018, zrobiłem złożenie (podzespół), który "działa", czyli poprzez to, że fizycznie porusza się za pomocą myszki, więc jest to układ mechaniczny wykonany. Następnie zaimportowałem ten podzespół do innego zespołu (który w ten sposób stanowi cały układ mechaniczny). Po zakończeniu importu zdaję sobie sprawę, że nie mogę fizycznie przesunąć tego podzespołu w zespole ogólnym! Nie wiem dlaczego? Czy istnieje element sterujący, który zapobiega przesuwaniu się podzespołu? Nie rozumiem.

Dziękuję za odpowiedzi, a w razie potrzeby mogę podać więcej szczegółów.

Witam

Czy podzespół ma znak "(f)" przed nazwą w drzewie? W razie potrzeby kliknięcie prawym przyciskiem myszy na nazwę, a następnie "Wolny" zmieni to "(f)" na "(-)" i powinno umożliwić swobodne przesuwanie podzespołu.

Pozdrowienia

Witam

Z tego co rozumiem to trzeba by "uelastycznić" swój podzespół (kliknąć prawym przyciskiem myszy na podzespół).

Zobacz załączony obraz.

Dobranoc

capt_flexi_asm.png
6 polubień

Witam

Odpowiedź Rpicarda jest słuszna. Musisz uczynić podzespół elastycznym w zespole, aby mógł się swobodnie poruszać, a w tym celu wystarczy kliknąć go prawym przyciskiem myszy w drzewie tworzenia i kliknąć Elastyczny, a będzie on wolny, tak jak w jego złożeniu.

3 polubienia

Witam

Małą rzeczą, o której należy wiedzieć podczas korzystania z funkcji Elastyczny, jest to, że czasami zespół staje się ponownie sztywny, a Ty tak naprawdę nie wiesz dlaczego (ogólnie rzecz biorąc, jest to spowodowane ograniczeniami, które traci, w ogóle nie lubi niektórych typów wiązań).
W takim przypadku po prostu ponownie go usztywnij, a następnie natychmiast załóż z powrotem elastyczny. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko wraca do porządku i możesz ponownie przenieść swój zespół.

Pozdrowienia

6 polubień

Witam

Witam zozo.

Jak wspomniał zozozo, zespół podstawowy musi być elastyczny, a zespół potomny musi być swobodny przy żądanym ruchu.

Bardzo ważne jest, aby pożądany ruch  w zespole pierwotnym nie był naprężony w podzespole.

Unikam umieszczania zaawansowanych ograniczeń w potomku S/E. na SW2017 często się zawiesza.

CDLT powiedział:

1 polubienie

Witam

Dziękuję za te wszystkie jasne odpowiedzi, które bardzo mi pomogą.

Pozdrowienia