Importowanie pliku Excela do SOLIDWORKS

Cześć wszystkim

Jestem studentem i pracuję nad tematem standaryzacji maszyny, w tym celu dokonałem parametryzacji na solidworks, to poprzez zapisanie wszystkich wymiarów maszyny według dwóch podstawowych wymiarów (użyłem równań matematycznych), jednak doszedłem do etapu, w którym muszę użyć bardziej zaawansowanych w mojej tabeli (funkcja warunku, Aby zaprogramować wartość.... itp.), co nie jest możliwe w prostej tabeli równań solidworks, utworzyłem plik excel lub ustawiłem wszystko i chcę wstawić go bezpośrednio do mojego pliku solidworks, ale nie mogę znaleźć sposobu, aby to zrobić i połączyć wymiary mojej maszyny z tym zewnętrznym plikiem, tak że jeśli zmienię w mojej tabeli Excela, Cytaty w maszynie są następujące!!

PS:

Maszyna jest zespołem kilku komponentów, które same są parametryzowane

W tabeli parametryzacji mam około 100 równań

Proszę, jeśli masz mi do zaoferowania rozwiązanie, nie wahaj się.

Dziękuję

Witam

Dlaczego twierdzisz, że nie jest to możliwe bezpośrednio za pomocą tabeli równań?

W przeciwnym razie można spróbować przejść przez rodzinę części, która zostanie połączona z plikiem Excela lub, w innym przypadku, zaimportować plik tekstowy zawierający wszystkie równania za pomocą przycisku "importuj" na stronie równań w drzewie projektu solidworks.

famille.jpg
3 polubienia

07/8/2019 2016 SolidWorks - Wstaw plik zewnętrzny jako tabelę scenariuszy help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/sldworks/t_inserting_file_design_table.htm?format=P&value= 1/2 © 1995-2019 Dassault Systèmes. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wstawianie pliku zewnętrznego jako tabeli scenariusza Tabelę scenariusza można utworzyć jako oddzielny plik programu Microsoft Excel, a następnie użyć menedżera właściwości PropertyManager Tabela scenariuszy, aby wstawić plik do modelu. Przygotowanie pliku Microsoft Excel W przypadku korzystania z tabel scenariuszy w oprogramowaniu SOLIDWORKS ważne jest, aby były one poprawnie sformatowane. Jeśli skopiujesz zawartość rodziny części i wkleisz ją do nowego arkusza kalkulacyjnego programu Microsoft Excel, postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami. Aby utworzyć rodzinę części jako oddzielny plik programu Excel: 1. Otwórz program Microsoft Excel i utwórz arkusz roboczy. 2. Pozostaw komórki A1 i A2 puste. 3. W pierwszej kolumnie (komórki A3, A4 itd.) wpisz nazwy konfiguracji, które chcesz utworzyć. Nazwy mogą zawierać cyfry, ale nie mogą zawierać ukośnika (/) ani znaku @. 4. W drugim wierszu (komórki B2, C2 itd.) wpisz parametry, które chcesz kontrolować. Parametrami mogą być wymiary, operacje lub części. W nagłówkach kolumn nie jest rozróżniana wielkość liter. 5. Wprowadź wartości dla każdego parametru w komórkach arkusza. 6. Zapisz arkusz kalkulacyjny. Wstawianie pliku programu Microsoft Excel Wybierz opcję Z pliku w rodzinie części PropertyManager, aby wstawić plik programu Microsoft Excel jako tabelę scenariusza. 1. W dokumencie części lub złożenia kliknij Tabela scenariusza (pasek narzędzi Narzędzia) lub kliknij Wstaw tabele > > Tabeli scenariusza. 2. W menedżerze właściwości PropertyManager, w obszarze Źródło, wybrać Z pliku, a następnie kliknąć Przeglądaj, aby zlokalizować plik Excel. 3. Jeśli chcesz, możesz wybrać opcję Połącz z plikiem, która łączy rodzinę z modelem. W przypadku zaktualizowania połączonej tabeli scenariuszy w programie Microsoft Excel, a następnie otwarcia modelu SolidWorks, można wybrać jedną z dwóch opcji: 2019-07-08 2016 SolidWorks - Wstawianie pliku zewnętrznego jako tabeli scenariuszy help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/sldworks/t_inserting_file_design_table.htm?format=P&value= 2/2 Aktualizacja modelu za pomocą wartości rodziny części Aktualizacja rodziny części za pomocą wartości modelu, które można ustawić Zaktualizuj opcje w Narzędziach > Opcje > Opcje systemu > Odnośniki zewnętrzne. Ustaw opcję Aktualizuj przestarzałe rodziny części połączonych z ustawienia Na żądanie, Szablon lub Plik Excel. 4. Dostosuj ustawienia Kontrolka edycji i Opcje zgodnie z potrzebami. 5. Kliknij przycisk . Arkusz kalkulacyjny pojawi się w dokumencie modelu, a menu i paski narzędzi programu Excel zastąpią menu i paski narzędzi SOLIDWORKS. 6. W razie potrzeby edytuj rodzinę części. Po zakończeniu edycji kliknij w dowolnym miejscu poza tabelą, aby ją zamknąć. Pojawi się komunikat wskazujący nazwy nowych konfiguracji wygenerowanych przez tabelę scenariuszy, a menu i paski narzędzi SolidWorks pojawią się ponownie. Rodzina części pojawi się w menedżerze konfiguracji. Kliknij dwukrotnie nazwę konfiguracji lub kliknij ją prawym przyciskiem myszy i wybierz polecenie Pokaż konfigurację.

@+

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi

Jednak to, co chcę zrobić, to nie jest rodzina części ani konfiguracja, jest to raczej kwestia ustawienia wymiarów maszyny, aby móc zarządzać modyfikacjami tych wymiarów, moim celem nie jest posiadanie kilku wersji, ale jest to, aby móc zmienić wymiar w dowolnym momencie i aby cała sekwencja wymiarów podążała za tym Ta zmiana, pracuję na tym samym typie maszyny, z tą różnicą, że za każdym razem muszę dostosować  jakieś wymiary do wymagań mojego klienta, ustawiłem wszystkie wymiary za pomocą narzędzia "równanie" w solidworks i nawiasem mówiąc, działa to przy okazji, teraz  szukam innych funkcji, które nie są dostępne w solidworks ( wartości przewijania, Funkcja if.. warunek.. Na przykład co... itp.), Zrobiłem wszystkie ustawienia w programie Excel, ale podczas wstawiania pliku nie rozpoznaje go i błędnie umieścił wszystkie moje ustawienia. Próbowałem z plikiem tekstowym i zadziałało, ale chcę wstawić plik Excel bezpośrednio.

Poniżej znajduje się zrzut ekranu przedstawiający to, co solidworks pokazuje mi podczas wstawiania

capture.png

Jest to właściwy sposób postępowania (patrz przykład)

Z drugiej strony, po co łączyć równania w pliku Excel, które są obliczeniami (przykład: długość górnej poprzeczki = rozstaw dźwigarów + szerokość dźwigara) Myślę, że ta wartość nie powinna być linkowana (odznacz pole)

Co do reszty, możesz bardzo dobrze umieścić równania z warunkami bez problemów.

1 polubienie

Rozwiązanie 1: zrób to z rodziną pokoi, nawet jeśli masz tylko jedną konfigurację

Rozwiązanie 2: driveworks Xpress lub pro

Rozwiązanie 3 Narzędzie Pilotassembly visiativ (potrzebujesz subskrypcji mycadservice)

1 polubienie

Wszystkie sprawdzane przeze mnie wartości zmieniają kolor na czerwony (źródło błędu) 

Po wstawieniu pliku Excel do solidworks, nie jest on już dostępny przez Excela (patrz zrzut ekranu), co oznacza, że nie będę już mógł modyfikować wymiarów, co oznacza, że moja praca powróciła do 0

Kiedy klikam "OK", Solidworks wyświetla mi komunikat o błędzie, jeśli kliknę tak, zamyka się bez zapisywania zmian, a jeśli kliknę nie, nie mogę zamknąć tabeli

Jak Twoim zdaniem mogę poprawić po wstawieniu tabeli? I dlaczego uszkodziło to mój plik Excel?

Dziękuję

Podczas wykonywania tej manipulacji należy unikać otwierania programu Excel. A tym bardziej plik, o którym mowa.

Importuj do Soldiworks, upewniając się, że Excel jest zamknięty.

Informuj nas na bieżąco

1 polubienie

Wyślij nam kompozycję na wynos, możemy zrobić test ;)

Nie zapomnij o pliku Excel, zaoszczędzi nam to konieczności przepisywania wszystkiego.

Oto sparametryzowany plik solidworks, a także tabela Excel, którą chcę wstawić

W pliku solidworks znajdują się równania, ale chcę je usunąć, aby bezpośrednio korzystać z pliku Excel, ponieważ jest to lepiej skonfigurowane i ułatwi mi wykonywanie mojej pracy

Dziękuję

chassis.sldasm

plik Excel, który ma zostać wstawiony 

Dziękuję 

classeur_01.xlsx

Dlaczego miałbyś chcieć usuwać równania w Solidworks? Ze mną Twoje formuły działają bezbłędnie.

Jeśli celem jest kontrolowanie zespołu za pomocą pliku Excel, najprostszym sposobem jest przejrzenie rodziny części.

Masz również do wyboru napędy Xpress (lub solo lub pro w zależności od licencji), co pozwala na kontrolę Twojego montażu za pomocą uproszczonego formularza.

Tam nie miałbyś już formuły w swoim projekcie, ale bezpośrednio w driveworks.

1 polubienie