Importowanie listy zeskanowanych punktów (.txt) do catia

Oto moje pierwsze pytanie:

Jak zaimportować plik zawierający listę współrzędnych punktu w formacie TXT i uzyskać plik STL, który może być używany w CATIA?

Otrzymuję tego rodzaju plik txt po uruchomieniu skanowania za pomocą mojej frezarki CNC sterowanej przez Mach 3.

Skanuje głośność skrzyni biegów zjeżdżającej w dół na osi Z, bardzo podstawowy jako system, ale działa i jest diabelnie dokładny.

Wtedy zwykle używam małego programu do konwersji, który konwertuje plik TXT do STL. Jedynym problemem jest to, że jeśli skanowanie jest niekompletne lub brakuje punktów, nie działa!

Mały program, o którym mowa, można znaleźć tutaj:

http://www.metabricoleur.com/t2083-numerisation-3d-avec-mach3

Został wyreżyserowany przez autora: Davida (DH42).

Bezpośredni import pod CATIA byłby praktyczny, czasami uratowałby mnie przed ponownym uruchomieniem skanowania w poszukiwaniu małego błędu. Czasami jest kapryśny Mach 3...

Wydaje się, że byłoby to możliwe z arkusza kalkulacyjnego Excel, że ktoś wiedziałby, jak to zrobić?

Mały przykład formatu, w jakim prezentowany jest plik TXT:

0.00000,0.00001,-0.00316
0.50095,0.00001,-0.00316
0.99564,0.00001,-0.00628
1.49659,0.00001,-0.00316
1.99754,0.00001,-0.00316
2.49849,0.00001,-0.00628

Boisko ma wymiary 0,5 na 0,5, to dużo punktów!

W załączeniu znajduje się kompletny plik, który został przypadkowo przerwany.

Ponownie przeprowadziłem pełne skanowanie, szacowany czas trwania 4 godziny, po prostu znowu się zawiesił przy 2/3...

Tym razem zamierzam skończyć, skanując tylko 3 linie kropek, aby w końcu móc narysować mój kawałek.

linguet_dessus.txt
2 polubienia

Cześć Mad Max.

Możliwe rozwiązanie:

Utwórz arkusz z chmurą punktów w trzech kolumnach (X, Y, Z)

Zapisz  arkusz w formacie "txt z zakładkami"

Następnie będziesz musiał zakodować go w formacie ASCII. Następnie możesz pobrać plik txt w CATIA za pomocą narzędzia "importuj" w środowisku roboczym DSE (Design Shape Editor).

Gdy wszystkie punkty zostaną zaimportowane do zbioru geometrycznego, użyj polecenia "przekształć punkty w chmury" 

To czasu, ale to wszystko, co widzę!

Mam nadzieję, że przyda się Ci i .... Powodzenia ;)

Cédric.

1 polubienie

Dziękuję za tę szybką odpowiedź!

jeśli dobrze rozumiem, tworzę tabelę Excela z 3 kolumnami x, y i z, zapisuję ją w formacie ASCII i mogę zaimportować ten plik i uzyskać wykres punktowy?

Jeśli to wszystko, to na najwyższym poziomie!

Kiedyś zastanawiałem się, jak to zrobić, ale nie myślałem o przechodzeniu przez taki format pośredni.

Spróbuję tego jutro i powiem ci, co to jest.

W załączeniu zdjęcie części podczas skanowania.

scan_linguet_sur_cnc.jpg

Ponownie;

W rzeczywistości zapiszesz w formacie txt (tekstowym), ale aby móc go zaimportować do Catia V5, będzie musiał być zakodowany w ASCII (American Standard Code for Information Interchange).

ASCII (.asc) to 8-bitowy standard kodowania CAD dla tego typu aplikacji (chmury punktów).

Jest to sztuczka, której nauczyłem się z technikiem metrologiem do importu/eksportu chmur punktów między różnymi programami CAD i Metrology (nawet jeśli jest to coraz mniej potrzebne, ponieważ biorą IGS, Step, stl... )

Cédric.

Nawiasem mówiąc, znalazłem również to:

http://www.sti-beziers.fr/tsipm/spip_tsipm/IMG/pdf/IMPORT_EXCEL_CATIA.pdf

Cóż, przetestuję to jutro rano. 

Chodź, dobranoc wszystkim ;)

Cédric.

Czapki z głów!

Właśnie go przetestowałem i działa cudownie.

Dziękuję bardzo.

Widziałem plik pdf, ale wydawał mi się trochę ciężki, przetestowałem go, ale nie udało mi się (myślę, że zrozumiałem dlaczego).

więc metoda Cédrica, szybka i skuteczna:

W programie Excel:

- Utwórz tabelę Excela z 3 kolumnami X, Y i Z

-W pierwszym polu wprowadź dane TXT SOSSIER. W moim przypadku wybierz przecinek jako separator.

- Zapisz w formacie TXT za pomocą karty. Utworzony plik można zaimportować jako plik ASCII.

W ramach CATIA:

-Otwórz warsztat Digitalized Shape Editor

-Otwórz okno Importuj

- Wybierz dowolny format ASCII

-W oknie wyboru kliknij "Wszystkie", aby zobaczyć pliki i wybierz plik TXT utworzony z programu Excel.

W załączeniu zdjęcie części oraz zrzut ekranu z 2 skanów (ten z 3 krzywymi został ponownie dopasowany ze względu na swoje inne pochodzenie) oraz uzyskanej siatki.

Wszystko, co muszę zrobić, to prześledzić odniesienia i zbudować utwór.

scan_linguet.jpg
1 polubienie