Narzucanie minimalnej wartości na wybrzeżu

Witam

Utworzyłem zmienną globalną o nazwie "wartość minimalna" i chciałbym nałożyć ją na wymiar tak, że jeśli wprowadzisz wartość, która jest ściśle niższa od tej, SolidWorks wyświetli komunikat o błędzie. Mam nadzieję, że dałem się zrozumieć. 

Miłego dnia

Część czy montaż?

W pokoju, z wyjątkiem makra lub hacka (dojdę do tego poniżej), nie sądzę, aby istniało proste rozwiązanie.
W montażu, w wiązaniach zaawansowanych, jest odległość graniczna, ale nie wiem, czy możemy tylko ustawić granicę.

W przypadku tej części, hack polega na przejrzeniu równań (jeśli zapytano o wartość <limit, to zmienna 2 wymuszona) i funkcję, która zostałaby pomylona przy użyciu "zmienna2".

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź, to rzeczywiście jest sztuka. W rzeczywistości ten kawałek jest dość złożonym multibody. A tworzę go w taki sposób, aby mógł być w przyszłości modyfikowany przez innych ludzi. Problem polega na tym, że zmiany mają swoje granice. Jeśli dobrze rozumiem, biorę zmienną 2 i kojarzę ją z funkcją niemożliwą, a zmienną 2 umieszczam w roztworze, jeśli żądana wartość jest mniejsza niż moja wartość minimalna?

Wykorzystuje funkcję czujnika:

http://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/t_Sensors_Creating.htm?verRedirect=1

Z czujnikiem bocznym

3 polubienia