Dobry wieczór
Część dotyczy koła pasowego z rowkiem śrubowym (spiralnym) do wciągarki.
musi pasować do otworu, który ma być zablokowany na nakrętce zaciskowej.
To wiercenie, które przechodzi przez oś koła pasowego na początku rowka, jest zbyt restrykcyjne dla sztywności.
Chciałbym zakończyć rowek szkicem z ćwiartką koła w kierunku osi wiercenia, aby uzyskać obraz poniżej, ale niemożliwe jest prawidłowe przedłużenie helisy, co nie może być szkicem 3D.
Macie jakieś pomysły?
Dziękuję
Możliwe jest przekształcenie śmigła w szkic 3D, a następnie zmodyfikowanie końca szkicu zgodnie z własnymi życzeniami.
W celu konwersji, po wykonaniu śmigła, po prostu utwórz szkic 3D i przekształć śmigło w szkic. (Wybór i konwersja śmigła):
Następnie modyfikujesz koniec szkicu 3D według własnych upodobań.
W razie potrzeby stworzyłem ten samouczek, który wyjaśnia proces konwersji cewki (inny temat, ale ta sama zasada dla części szkicu 3D):
https://mycad.visiativ.com/contenu/réaliser-une-spire-pour-vis-darchimède-en-tôlerie-0
Witam
@sbadenis myślę, że dało rozwiązanie.
Z drugiej strony obróbka, którą chcesz wykonać, wydaje mi się prawie niemożliwa (chyba że jest to część odlewnicza, ale nie jestem pewien, czy model jest obrabialny).
Witam i dziękuję za odpowiedź, która z perspektywy czasu wydawała się oczywista.
Myślałem o obróbce skrawaniem. Materiał to HDPE 500 lub 1000, więc łatwo obrabialny i myślę, że na 5-osiowej frezarce CNC powinieneś być w stanie obrobić śmigło za pomocą frezu kulowego i zanurzyć się na poziomie nakrętki blokującej.
Pamiętaj, aby zatwierdzić odpowiedź (najlepszą odpowiedź), aby zamknąć temat.
Przepraszam za @Maclane praw autorskich, ale założyłem kopię i wklej twojego standardowego zdania!