Witam
Chcę stworzyć stół rodzinny dla epicyklicznej pokrywy skrzyni korbowej przekładni.
Ta część ma 3 parametry rodziny: średnicę części, liczbę mocujących i średnicę jej.
Moje pierwsze dwa parametry zmieniają się bez problemu w zależności od instancji mojej części, ale średnica nie chce się zmienić.
gdy klikam na relacje, pisze mi pod wzorem, że helot średnica "Nie można przypisać wartości zależnej od części".
Zaznaczam, że średnica otworu to MxXy, więc zastanawiam się, czy nie pochodzi stamtąd.
Jak sprawić, by otwory zmieniały rozmiar?
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia
Witam
Po wybraniu parametru średnicy, aby dodać go do tabeli rodziny, powinna pojawić się wartość podstawowa dla parametru ogólnego. Czy ma ten sam kształt?
Co to jest wartość y (skok, głębokość)? Prawdopodobnie musi być zarządzany przez 2 oddzielne parametry.
Witam
Jeśli chodzi o odmianę gwintowanego otworu, czy nie powinniśmy przejść przez związek, na przykład:
Jeśli Øpiece>50, to Øhole=M16x1,5
Bo pilotowania kranu przy rodzinnym stole nigdy nie robiłem, ale może się da.
Thomas
Witam
W przypadku korzystania z funkcji Pro/e Hole istnieją wymiary zamka odziedziczone z tabeli.
Możesz je zobaczyć, patrząc na informacje o funkcji.
Radzę wykonać kształt (na przykład pogłębiacz śrubowy) z naszkicowanym otworem.
Wartości można umieścić w tabeli rodziny.
@Tomalam
Możliwy jest stół rodzinny na temat stukania. Nie masz rodzinnego stołu na orzechy? ;)
S.B
I nie, nie mogę. Zanim trafiłem do mojej obecnej firmy, orzechy były już tworzone jeden po drugim, a jeśli robię tabelę, nie mogę umieścić tej samej nazwy! ^^
Witam
Wiercenie kontrolowane przez standardy wiercenia (plik HOL) nie może być kontrolowane przez tabelę rodziny. Rozwiązaniem jest zatem tworzenie prostych otworów, do których dodawana jest funkcja oznaczenia gwintu. Wymiary tych funkcji mogą być następnie kontrolowane za pomocą parametrów lub relacji i uwzględniane w tabelach rodziny.
Dziękuję za odpowiedzi.
Na koniec zrobiłem dwa otwory w mojej ogólnej części, a następnie, w zależności od instancji, aktywowałem jeden lub drugi