Witam
Nie jest to błąd w ścisłym tego słowa znaczeniu, w przeciwnym razie łatwo by się rozmnażał.
Dane symulacyjne znajdują się w zewnętrznym pliku (cóż, jest to plik wewnętrzny, ale jest to specyficzny typ rozszerzenia dołączonego do natywnego), możesz to bardzo dobrze zobaczyć, jeśli zrobisz PAQ i GO, ponieważ są one zapisywane jako takie.
Jednak te pliki są dołączone do pliku natywnego, więc jeśli plik natywny jest uszkodzony i dobrze suchar, bez niego nie można odczytać wyników. Nie ma czytnika wyników niezależnego od oryginalnego pliku, co jest zrozumiałe, ponieważ nie jest to na przykład raport po symulacji.
Dzielę się moim doświadczeniem i wskazówkami, jak uniknąć tego rodzaju niedogodności. Nie jest to naukowe i trudne do odtworzenia, ale działa, jeśli zachowamy czujność.
1 °) Wykonuj częste ręczne kopie zapasowe
2°) Prawidłowo ustaw automatyczne zapisy, a także liczbę wersji (nadpisywanie odbywa się na przykład po 7 lub więcej wersjach, to zależy od Ciebie).
2bis) dobrze rozmieść automatyczne kopie zapasowe, ponieważ zauważyłem, że automatyczna kopia zapasowa jest stosunkowo długa lub jeśli wykonujesz ręczną kopię zapasową w tym samym czasie i bum! Wzrasta ryzyko awarii.
Podobnie, jeśli klikniemy szybko i nastąpi automatyczne zapisywanie, zwiększa się ryzyko awarii lub czegoś wymagającego co najmniej ponownego uruchomienia (bez utraty danych) SolidWorks
3°) Rzecz, która zabija. Należy zauważyć, że SolidWorks bardzo słabo radzi sobie z zarządzaniem pamięcią. W rezultacie, kiedy zajmujesz się na przykład kinematyką i wielokrotnie przesuwasz swoje części w celu dostrojenia, pojawiają się prekursorskie symptomy przyszłego suku. Robi to również z ruchem , który jest kinematyką automatyczną Jedyne rozwiązanie, aby uratować wszystko, od czasu do czasu lub gdy tylko pojawią się objawy (na ogół podstawowe funkcje już nie działają lub działają źle), a PRZEDE wszystkim wydostać się z oprogramowania i ponownie uruchomić je kilka razy w ciągu pół dnia.
Zaczynam przestać być emm..... Mam automatyczne przypomnienie, które cały czas mówi mi, aby zamknąć i ponownie otworzyć oprogramowanie. Odkąd to robię - co prawda irytujące - nie tracę już żadnych plików ani wyników symulacji.
Wiem, że to bolesne, ale pozwala ci zachować włos na głowie i nie rozpaczać o przyszłość ludzkości!
Pozdrowienia