Nie można wybrać elementu szkicu lub krawędzi, kursor automatycznie przełącza się na wymiarowanie

Cześć, jest bardzo napięty!!

Nie  mogę wybrać elementu szkicu lub krawędzi, mój kursor automatycznie zmienia się w wymiar.

Nawet przy zastosowaniu filtrów lub nie.

Nawet po wybraniu przycisku wyboru!!

Myślę, że jest to opcja lub preferencja, ale nie mogę znaleźć rozwiązania.

Czy masz pomysł, jak uniknąć tej nadmiernej niedogodności???

Z góry dziękuję za pomoc

Dobry wieczór

Na różnych plikach? Jaka jest Twoja wersja solidworks?

Zdjęcie problemu lub nawet plik może ci pomóc

3 polubienia

Korzystam z solidworks 2020.

Dzieje się tak we wszystkich plikach

Załączony plik

koło zamachowe.sldprt

Witam

Jeśli jest systematyczna, to musi mieścić się w ogólnych parametrach, czyli w czymś, co ma nam ułatwić życie. LUB coś, co dyskretnie odpadło podczas instalacji.

Poszukaj w "ustawieniach systemu", aby dowiedzieć się, co jest związane ze szkicami. (w razie potrzeby obejrzyj "Edytuj kursy podczas przeciągania i upuszczania")

Jeśli nie, wróć do ustawień domyślnych, ale pamiętaj, aby zapisać plik xxxx . SLDREG, dzięki czemu nie stracisz wszystkich swoich dostosowań.

Pozdrowienia

1 polubienie

Nie mam formatu SLDREG w Zapisz jako

1 polubienie

To normalne ;-) Przepraszam, nie byłem zbyt wytłumaczalny ;-)

Musisz przejść do ==> Narzędzia ==> Ustawienia zapisz/przywróć (szczególnie wybierz zapisz, to pierwszy wybór na górze) ==> Wybierasz nazwę swojego pliku i umieszczasz go na pulpicie.

Aby uzyskać więcej wyjaśnień, jest TUTAJ

Zwykle od wersji 2019 ten plik jest zapisywany dla poprzedniej wersji. Innymi słowy, w wersji 2020 musisz automatycznie odzyskać plik . 2019 SLDREG. Możesz także sprawdzić, gdzie znajduje się plik, wyszukując go za pomocą menedżera plików systemu Windows.

Pozdrowienia

1 polubienie

Przywróciłem wszystko do ustawień domyślnych, ale problem pozostaje nierozwiązany, gdy tylko mam wymiar, nie mogę już wybrać elementu szkicu lub krawędzi, mój kursor zamienia się w wymiar. To tak denerwujące, jak to tylko możliwe!!

Witam

To pytanie wydaje się być powielone z tym.

Jeśli wierzę w rozwiązanie tego pytania , napotkałeś problem z szablonem dokumentu planu, czy nie byłoby tak również w przypadku szablonu części?

Spróbuj utworzyć nową część z domyślnym modelem części Solidworks i sprawdź, czy problem nadal występuje.

Aby sprawdzić, czy tak się dzieje również w zespołach?

Pozdrowienia

2 polubienia

Spróbuję i będę Cię informować na bieżąco

Spróbuję i będę Cię informować na bieżąco