Druk 3D w pełnym kolorze

Witam

Do tej pory w nielicznych przypadkach, w których wykonywałem części w Print3D, brałem standardowy kolor i z jednym kolorem.

To jest inne:

1°) Mam kilka kolorów na tym samym kawałku

2°) kilka kolorów może znajdować się albo po tej samej stronie (ja robię separację między "liniami podziału"), albo na różnych powierzchniach.

3° to wystarczające kolorowanie twarzy, ponieważ w tym przypadku jakiego koloru jest materiał w sercu części  (domyślam się, że jest to materiał standardowy), w moim przypadku nie mam żadnej obróbki skrawaniem w przeróbkach po druku 3D, więc nie ma ryzyka, jeśli jest tylko barwienie na powierzchni (myślę, że to to maszyna, która jedynie barwi powierzchnię pigmentami zmieszanymi w ostatniej chwili lub poprzez zmianę materiału)

Kolejne pytanie : czy możemy wydrukować zespół, czy musimy przekonwertować zespół na pojedynczą część dla pliku wysyłanego do drukarki

Dziękuję jak zwykle za mądre, a nawet oświecone rady :-)

O ile mi wiadomo 

To jest materia, która się zmienia

Drukarka ma zwykle kilka głowic 

do montażu albo chcesz, jak prawdziwy tak wieloczęściowy do złożenia 

lub utwórz część swojego zespołu 

ale będzie to tylko wyjątkowy kawałek

@+

1 polubienie

Z tego, co czytałem, istnieje kilka technologii:
- maszyna wielogłowicowa, a więc kilka materiałów;
- Barwienie w miarę postępów.

W przypadku montażu zależy to od tego, czy chcesz, aby coś się poruszało , czy ogólna objętość. Widziałem maszynę, która wykorzystywała 2 materiały, w tym jeden rozpuszczalny, który pozwalał drukować zagnieżdżone części (demo było niewymiennym, ale "funkcjonalnym" kluczem).

2 polubienia

Witam, nowa drukarka 3D HP z wokselami (pikselami 3D) będzie miała zdolność drukowania w kolorze (16 milionów)

http://www8.hp.com/fr/fr/printers/3d-printers.html

Podsumowując, przyklejam woksel, nadając mu kolor, w wyniku czego można wydrukować tęczowe koło zębate

Więcej informacji: aurelien.prigent@visiativ.com

3 polubienia

Dziękuję gt22, stefbeno i Gérald-FCA.

Wiem, że drukarki 3D od ładnych paru lat robią niezwykłe rzeczy, a tęcza jest dobrym przykładem

To, co mnie niepokoi, to to, co muszę zrobić w solidworks, ponieważ definiując kolor całego obiektu lub tylko jednej lub dwóch ścian z 8 ścian, musimy to zrobić, ale!!!

Innymi słowy, w jaki sposób woksele są przesyłane do maszyny, czy jest to specjalny format pliku za pomocą specjalistycznego oprogramowania, czy wystarczy natywny format solidworks pokolorowany w SW.

Za radą Géralda zadam to pytanie Aurélienowi Prigentowi i będę was informował na bieżąco.

Dziękuję Wam wszystkim