Do tej pory w nielicznych przypadkach, w których wykonywałem części w Print3D, brałem standardowy kolor i z jednym kolorem.
To jest inne:
1°) Mam kilka kolorów na tym samym kawałku
2°) kilka kolorów może znajdować się albo po tej samej stronie (ja robię separację między "liniami podziału"), albo na różnych powierzchniach.
3° to wystarczające kolorowanie twarzy, ponieważ w tym przypadku jakiego koloru jest materiał w sercu części (domyślam się, że jest to materiał standardowy), w moim przypadku nie mam żadnej obróbki skrawaniem w przeróbkach po druku 3D, więc nie ma ryzyka, jeśli jest tylko barwienie na powierzchni (myślę, że to to maszyna, która jedynie barwi powierzchnię pigmentami zmieszanymi w ostatniej chwili lub poprzez zmianę materiału)
Kolejne pytanie : czy możemy wydrukować zespół, czy musimy przekonwertować zespół na pojedynczą część dla pliku wysyłanego do drukarki
Dziękuję jak zwykle za mądre, a nawet oświecone rady :-)
Z tego, co czytałem, istnieje kilka technologii: - maszyna wielogłowicowa, a więc kilka materiałów; - Barwienie w miarę postępów.
W przypadku montażu zależy to od tego, czy chcesz, aby coś się poruszało , czy ogólna objętość. Widziałem maszynę, która wykorzystywała 2 materiały, w tym jeden rozpuszczalny, który pozwalał drukować zagnieżdżone części (demo było niewymiennym, ale "funkcjonalnym" kluczem).
Wiem, że drukarki 3D od ładnych paru lat robią niezwykłe rzeczy, a tęcza jest dobrym przykładem
To, co mnie niepokoi, to to, co muszę zrobić w solidworks, ponieważ definiując kolor całego obiektu lub tylko jednej lub dwóch ścian z 8 ścian, musimy to zrobić, ale!!!
Innymi słowy, w jaki sposób woksele są przesyłane do maszyny, czy jest to specjalny format pliku za pomocą specjalistycznego oprogramowania, czy wystarczy natywny format solidworks pokolorowany w SW.
Za radą Géralda zadam to pytanie Aurélienowi Prigentowi i będę was informował na bieżąco.