Moje biuro projektowe ma stare pliki Solidworks, które są drukowane losowo ze wskazaniem "licencja edukacyjna" na dole planów, a problem wydaje się wynikać z biblioteki, która została użyta w modelowaniu.
(Częstotliwość pojawiania się adnotacji jest praktycznie systematyczna od czasu naszego przejścia na wersję 2016 sp2)
Czy istnieje sposób, aby temu zaradzić, poza systematycznym usuwaniem wszystkich?
Nie, nie jest to możliwe: w drzewie zespołu 3D widać, że niektóre komponenty mają symbol czapki ucznia: musisz całkowicie przerysować te pliki z pustej strony, aby usunąć adnotację na planach, zobacz tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=3w97ppQAoS4
I nie ma to nic wspólnego z aktualizacją w 2016 roku.
Bądź ostrożny, 2016 SP3 został wydany 2 tygodnie temu i rozwiązuje wiele błędów! Musimy zrobić aktualizację tak szybko, jak to możliwe!
Edycja: jak powiedziałem powyżej, to nie działa, musisz całkowicie przeprojektować część.
Można spróbować rozwiązać problem za pomocą narzędzia myCAD o nazwie CopyOptions:
Wybieramy dokument referencyjny, który nie jest tworzony z licencją studencką, i wybieramy jako dokument do modyfikowania dokumentów za pomocą czapki studenckiej.
Fragment pomocy:
Prezentacja narzędzia "CopyOptions"
CopyOptions umożliwia kopiowanie opcji SolidWorks z dokumentu odniesienia (części, złożenia lub rysunku) do jednego lub więcej dokumentów tego samego typu.
To narzędzie umożliwia również automatyczne zastępowanie map bazowych zgodnie z formatem dokumentu. Może to być przydatne do standaryzacji dokumentów z różnych źródeł w celu ułatwienia wymiany z podwykonawcami i partnerami.
W folderze solidworks znajduje się mały fragment oprogramowania, który usuwa logo z części przybornika, spróbuj zobaczyć go dla puszki z logo. Używałem go już do części zestawu narzędziowego, ale nigdy nie testowałem go pod kątem logo studenta. Spróbować
Gdyby istniało inne rozwiązanie, aby obejść ten problem, niż całkowite usunięcie obraźliwych komponentów, myślę, że Dassault Système byłoby trochę kłopotliwe, ponieważ licencje studenckie i profesjonalne nie są tak naprawdę w tej samej cenie.
Podobnie jak wszyscy inni, uważam, że nie masz wielkiego wyboru (przynajmniej w ramach prawa): musisz przerabiać części z licencją zawodową, a nie studencką!
Witam, potwierdzam, podobnie jak inni, których miałem w etui, musieliśmy przerobić części. Jeśli masz części w kawałkach również wykonane na licencji edukacyjnej, zaoszczędzisz czas na przerabianie wszystkiego....
Powodzenia!!!! Tylko Solidworks może Ci pomóc, wysłaliśmy im wszystkie części wykonane na licencji edukacyjnej, a oni odesłali je do nas bez logo czapki. Po jak oni to zrobili!? Zagadka.