Chciałbym drukować w czerni i bieli w DraftSight, ktoś wie, jak to zrobić?
W oknie drukowania znajdują się " Tabele stylów drukowania " w " Opcjach dodatkowych ".
Możesz wybrać " MONO.slb " lub " monochrome.stb " (dostarczone z oprogramowaniem), ale podczas podglądu przed drukowaniem jest on nadal w kolorze !
Jedynym rozwiązaniem jest przejście do właściwości drukarki, a w zakładce " jakość " (ogólnie) można wybrać opcję stylu : " Czarno-biały " (zamiast skali szarości lub koloru) lub " drukuj w kolorze czarnym ".
Ale byłoby wygodniej, gdyby było to ustawienie DraftSight, ponieważ nie trzeba by było zmieniać za każdym razem.
Dzięki Rim-b, ale to pole było dobrze zaznaczone, a ja nadal mam podgląd kolorów!
Dziękuję Yves, ale jeśli zostawię to ustawienie dla wszystkich wydruków, kiedy drukuję raport z szarą ramką (lub tekstem podświetlonym na szaro) z naszego ERP, ta tarcza wydaje się, tego samego koloru co tekst i dlatego jest nieczytelna!
W rzeczywistości wydrukowanie kolorowego rysunku w trybie monochromatycznym jest starym pytaniem.
Najprostszym sposobem jest skorzystanie z konfiguracji monochromatycznej dostępnej domyślnie w ustawieniach drukowania. Nie dotykaj samej drukarki. Następnie obejdź wszystkie istniejące kolory na rysunku.
Jeśli wszystkie wykonane rysunki są identyczne (użycie tych samych kolorów w całym tekście), zidentyfikuj każdy rodzaj koloru i określ żądaną grubość. Często w parametrach "monochromatycznych" grubości linii są definiowane jako mniejsze niż 0,18 (rozmiar pióra dla tych, którzy znali tę erę ploterów). W rzeczywistości wiele drukarek nie "śledzi" poniżej tego rozmiaru. Jeśli ta linia jest wyświetlana jako linia kropkowana lub szara, zmień wartość na 0,25.
Podsumowując, wymuś wszystkie kolory użyte w kolorze czarnym (kolor 7 = na białym tle lub biały na czarnym tle), przekaż pociągnięcia zgodnie z powyższą definicją i różnij się w zależności od różnych typów. Wspólne wartości:
0,2 - 0,3 - 0,5 - 0,8 - 1 - 1,2 oraz 1,5. Wystarczająco dużo, aby rysować dobrze jak w przeszłości (Rotring i Faber Castell). Po tym będziesz królem monochromatyczności.
Wskazówka: Weź "monochromatyczny" i zmodyfikuj go, a nie twórz innego typu. Draftsight cierpiący na chorobę Alzheimera w druku, na pewno nie nawalisz.
W PJ mała wewnętrzna notatka firmowa dotycząca tego tematu dla naszych aplikacji. (Rewizja planów z Tell)
Aby podążać za odpowiedzią Kojota, zmiana koloru pióra na nie zawsze wystarczy, aby uniknąć ich wyszarzenia, należy również zwrócić uwagę na szerokość piór. Wreszcie, aby to zadziałało, potrzebujesz prawdziwej drukarki (lub przynajmniej wirtualnego pliku PDF), którą należy skonfigurować lub wybrać w Draftisght, aby mieć dostęp do konfiguracji.
Pliki tabel dla stylów wydruku zależnych od koloru (.ctb) i nazwanych (.stb) są przechowywane w folderze PrintStyle. Każdy plik definiuje określoną tabelę.
Kliknij pozycję Narzędzia > Opcje (lub wpisz Opcje).
Kliknij pozycję Narzędzia > Opcje (lub wpisz Opcje).
Kliknij Menu aplikacji > Preferencje (lub wpisz Opcje).
W oknie dialogowym Opcje kliknij przycisk Opcje systemu.
Rozwiń węzeł Drukuj > Drukuj lokalizację stylu pliku.
Umożliwia zdefiniowanie ścieżki do plików definicji stylów wydruku (pliki .ctb lub .stb). Kliknij przycisk Przeglądaj , aby zlokalizować folder plików stylów drukowania.
Mała uwaga na temat plików monochrome.stb. Po uaktualnieniu (aktualizacji) program Draftsight jest tworzony jako plik monochromatyczny dla każdej wersji. Pamiętaj, aby wyszukać najnowszy katalog.
Zmieniłem również nazwę katalogu ze wszystkimi konfiguracjami, aby Draftsight mógł go zregenerować, dzięki czemu stare patelnie mogą zniknąć. Powiedziałem zmień nazwę i nie usuń (aby móc wrócić. Jeśli po ponownym uruchomieniu Drafsight nie zregeneruje tego ostatniego katalogu, to po prostu dlatego, że nie był to właściwy. I tak, ma poczucie humoru! Spotkaliśmy się już z tego typu zabawnymi zachowaniami...
Po zobaczeniu twojego rysunku to zbyt dziwne. W rzeczywistości istnieją style wydruku specyficzne dla rysunku, które są zablokowane i niemożliwe do usunięcia. Jest on związany z rysunkiem, a nie z Twoim Draftsight.
Pytania:
- Czy to jedyny taki rysunek?
- Czy Draftsight jest odzyskaniem innych?
- Czy rysunek jest używany gdzie indziej (i z tym samym problemem)?
Jeśli rysunek (widok) jest dobry w innym miejscu, wstaw rysunek jako blok do rysunku roboczego. Próbowałem i wszystko wróciło do normy (ale nie mam już wkładu...).