Drukowanie na solidworks

Witam

Mieliśmy ten problem niedawno.

na obrazie JPG pierwszy szkic odpowiada wersji, która wyszła z drukarki

a drugi szkic to ten, który zaczęliśmy drukować, a więc wynik wydruku drukarki jest taki sam jak powyżej

Jak widać, tolerancje są przyklejone do wymiarów nominalnych

Czy kiedykolwiek miałeś ten problem po swojej stronie?

Używamy Solidwork 2012 i testowałem również na wersji 2013 sp2, ale mamy ten sam problem na 2 wersjach

Czy masz jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu ?

Z góry dziękuję za pomoc i przyszłe rady

Steve

130306_1603_image.jpg
3 polubienia

Witam

Naprawdę nie rozumiem twojego pytania, ponieważ to, co jest wydrukowane, odpowiada temu, co masz na ekranie.

Czy możesz to rozwinąć?

Dziękuję.

Przepraszam, właśnie złapałem.

Rzeczywiście, mam ten sam problem, patrz załącznik.

impression_esquisse.pdf
1 polubienie

Czy problem dotyczy tylko 1 drukarki, czy robi to samo z innymi drukarkami?

Czy próbowałeś wybrać drukowanie w formacie PDF z SolidWorks?

Nie mogę rozmnażać się w domu, żebra nie są przyklejone do nominalnej, a mimo to próbowałem nawet zmodyfikować wysokość TI tak, aby rozmiar TI był mniejszy niż rozmiar nominalnego żebra.

1 polubienie

Dobry wieczór

Przeprowadziłem poniższe testy

Drukuj w wersji pdf

Drukowanie na drukarce laserowej

Drukowanie na ploterze

i mam ten sam problem wszędzie tolerancje tego kleju do wymiaru nominalnego

gdzie pracuję mamy 3 identyczne komputery i na SA tego nie robi, więc myślałem, że konfiguracja została zmieniona, ale niestety wszystkie parametry są identyczne w solidworks

a w domu mam też stację solidworks i nie mam problemu z drukowaniem i stawiam taką samą konfigurację jak u mnie w pracy ... Czy ten problem wprawia mnie w zakłopotanie i że w tej chwili nie udało mi się rozwiązać tej zagadki :x

Witam

Spotkałem się z tym problemem już wcześniej, wydaje mi się, że było to związane z użyciem czcionki o określonym wymiarze (być może związane z tym, że jest ona również pisana kursywą).

- Co się stanie, gdy zmienisz czcionkę oceny we właściwościach dokumentu (na przykład przełączając się na podstawową czcionkę Arial?

- Czy używasz czcionki innej niż czcionka wymiarowa dla tolerancji (Narzędzia, Opcje, Właściwości dokumentu, Wymiary, a następnie kliknij przycisk "Tolerancja", aby sprawdzić)

Przepraszam, że nie jestem bardziej formalny, ale nie pamiętam dokładnie tego problemu.

Dobranoc.

Mickael

2 polubienia

Witam

Zrobiłem więc testy, które mi zaproponowałeś, więc zmodyfikuj  czcionkę, ale nic się nie zmieniło, problem pozostaje stały

Załączam w pdf wyniki badań

Ręcznie zapisałem czcionki używane ręcznie

Ale widzimy, że tolerancje są nadal sklejone

Uh, z drugiej strony w opcji tolerancji mam po prostu skalę, która jest dostępna w wersji solidwork 2012

Nie mogę więc zmienić czcionki na tolerancję, ponieważ jest taka sama jak ocena

Próbowałem zmienić odstępy, właściwość poniżej rozmiaru wymiaru, ale też nic się nie zmieniło

Jeśli masz jakiś inny pomysł na rozwiązanie tego problemu, jestem gotowy je przetestować

Z góry dziękuję

copie_changement_police_tolerance.pdf

Witam ponownie,

Załączam plik solidworks w formacie 2012, który posiadamy, ponieważ problemem są głównie części i złożenie w 3D.

Powiedziałem sobie, że może najlepiej będzie, jeśli go położę, może jeśli otworzysz go w domu, zobaczysz dokładniej problem

Mam nadzieję, że masz również solidwork 2012 lub 2013

ponieważ próbowałem wczoraj wieczorem w domu na wersjach z 2012 i 2013 roku, ale problem pozostaje ten sam

mamy drukarkę sieciową (Kyocera) i to samo w domu mam też drukarkę sieciową (HP)

Trzymam kciuki, żebyśmy znaleźli rozwiązanie :x

base_plot_de_graissage.sldprt

W domu działa dobrze. zobacz plik załącznika.

Moim zdaniem wynika to z Twojego modelu rysunkowego.

Spróbuj otworzyć wygenerowany przeze mnie rysunek. Jeśli problem nie występuje, prawdopodobnie jest on spowodowany modelem rysunku.

Następnie będziesz musiał dołączyć swój rysunek, który powoduje problemy z drukowaniem, abyśmy mogli określić źródło problemu i udzielić odpowiedzi.

base_plot_de_graissage.slddrw

Problem tkwi w 3D

w celu prezentacji w projektach drukujemy szkic 3D z tolerowanymi wymiarami

To pozwala nam wyjaśnić zainteresowanym osobom powód takiej tolerancji i jej funkcjonalność

w zespole lub częściach.

Tak więc w przypadku rysunku nie musimy się martwić, to tylko wtedy, gdy szkic 3D.

Problem, którego nie mieliśmy w poprzedniej wersji solidworks

Jedyne, co zmieniliśmy od tego czasu, to nowe maszyny, które kupiliśmy w sklepie solidworks, wersja solidwork 2012 (która była wcześniej w 2010 roku) oraz system operacyjny Win7 (zanim byliśmy na XP)

Czy może to być związane z drukarką sieciową?

Witam

Właśnie to przetestowałem (edytując szkic i drukując na małej drukarce):

w wersji 2011 => nie ma problemu

w wersji z 2012 r. => tolerancja jest znacznie zbliżona do oceny

w wersji 2013 => nie ma problemu

Dziwne jest to, że podczas podglądu wydruku, niezależnie od wersji, problem nigdy nie jest widoczny.

Dla mnie jest to błąd wersji solidworks 2012, który pojawił się w tej wersji i został naprawiony w wersji 2013.

To samo dla mnie, problem występuje w SolidWorks 2012. Bez względu na to, jak bardzo zmieniłem ustawienia DPI i inne, nic nie pomaga.

Obejście do przetestowania: Zapisz 3D w formacie eDrawing i spróbuj wydrukować z eDrawing :-)

Witam

Dziękuję za odpowiedzi, zwrócę uwagę na błąd.

Pozwoli mi to trochę popchnąć naszą firmę do aktualizacji naszego solidworks do wersji 2013

W przypadku wersji Edrawing, ponieważ mam wersję standardową, niestety nie mogę wyświetlić wymiarów.

W każdym razie potwierdziłeś mi to, czego się obawiałem:)

Mam zamiar zadać kolejne pytanie ale w innym poście ponieważ nie dotyczy to druku a na pewno mogłoby pomóc innym osobom ;)

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi :)