Wydrukować rysunek w skali?

Cze wszystkim

Jestem nowicjuszem z oprogramowaniem solidworks, zaprojektowałem rysunek i aby móc go wydrukować muszę zmniejszyć skalę do 1:400 tak aby zmieścił się na stronie df'print,  mam kilka problemów

Po pierwsze, w tym trybie drukuje rysunek, który nie jestem pewien, czy jest w skali, i nie drukuje planu tła

Użyłem w trybie układu Skala, w najlepszym razie w tym trybie źle drukuje mapę bazową i jestem pewien, że mój rysunek nie jest w skali.

Czy ktoś może mi pomóc.

Dziękuję za odpowiedź.

André André powiedział:

Cześć, jeśli chcesz sprawdzić, czy jest w skali, możesz zrobić linię o danej długości z wymiarem a następnie możesz ją zmierzyć na wydrukowanym arkuszu.

2 polubienia

Witam

Aby zachować odpowiednie proporcje, zazwyczaj trzeba przeskalować opcje druku w 100% (nawet jeśli oznacza to utratę części planu tła).

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź,

Ale zrozumiałem, że trzeba ustawić proporcje na 100% ale w tym przypadku gubię mapę bazową, musi być jakiś sposób na wydrukowanie rysunku do skali przy zachowaniu kartridża (Mapa bazowa).

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Znika całe tło, czy tylko ramka wokół arkusza?

Może zacznij od sprawdzenia (poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy na tło, właściwość), czy format to A4 lub A3.

3 polubienia

Witam

Bardzo głupie i podstawowe pytanie... ale mapa tła jest w formacie A4 lub innym? A w jakim formacie chcesz drukować?

Jeśli na przykład drukujesz A3 na A4, Twoja waga nie będzie dobra

Aby dowiedzieć się, jak wygląda Twoja mapa bazowa, musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy na zakładkę na samym dole (arkusz1 itd.) => właściwość => i zobaczyć, co Ci daje. Możesz także zmienić mapę tła, jeśli Ci się nie podoba

Edit: no cóż, nasze drogi skrzyżowały się w idea@Stefbeno

3 polubienia

Dziękuję Wam wszystkim,

Jestem coraz bliżej rozwiązania problemu, jak widać na załączonym obrazku, wymieniłem kartridże na fomat A3, udało mi się przyciąć rysunek na tym kartridżu, a załączony obraz to podgląd wydruku, brakuje na nim części kartridżu, U góry strony znajdują się oznaczenia, nazwa pliku oraz numer strony na dole. Wydaje mi się, że wprowadziłem je w poprzednich testach.

Jaki parametr należy zmodyfikować, aby usunąć te napisy

exempl_cart_deffect.jpg

A przesiadając się na A4?

1 polubienie

Ale jaki format wyjściowy chcesz wydrukować? Czy powiedziałeś swojej drukarce, że jest dla formatu A3?

Dziękuję za odpowiedź,

Moja drukarka była w formacie innym niż A3, niestety moja drukarka nie może drukować formatu A3, musiałem umieścić rysunek w formacie A4.

Na górze strony nadal znajduje się nazwa pliku, a na dole numer i mój problem został rozwiązany. Jeszcze raz dziękujemy za wsparcie.

Oto obraz, gdy klikam podgląd przed wydrukowaniem używanego formatu A4, zawsze znajduję dwa napisy na górze i na dole strony

exempl_cart_deffect_a4.jpg

Witam

Problem został rozwiązany, dowiedziałem się, dlaczego drukowano górę strony i dół strony, w drukowaniu jest opcja umieszczenia czegoś na górze strony.   Przez pomyłkę dodałem górę strony.

Dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli.

Na czym dokładnie polega opcja? Może być przydatny dla innych.

1 polubienie

Aby uzyskać informacje w przyszłości, po kliknięciu opcji  Nagłówek/stopka możesz ustawić nagłówek i stopkę

option_haut_de_page.jpg