Jestem nowicjuszem z oprogramowaniem solidworks, zaprojektowałem rysunek i aby móc go wydrukować muszę zmniejszyć skalę do 1:400 tak aby zmieścił się na stronie df'print, mam kilka problemów
Po pierwsze, w tym trybie drukuje rysunek, który nie jestem pewien, czy jest w skali, i nie drukuje planu tła
Użyłem w trybie układu Skala, w najlepszym razie w tym trybie źle drukuje mapę bazową i jestem pewien, że mój rysunek nie jest w skali.
Cześć, jeśli chcesz sprawdzić, czy jest w skali, możesz zrobić linię o danej długości z wymiarem a następnie możesz ją zmierzyć na wydrukowanym arkuszu.
Ale zrozumiałem, że trzeba ustawić proporcje na 100% ale w tym przypadku gubię mapę bazową, musi być jakiś sposób na wydrukowanie rysunku do skali przy zachowaniu kartridża (Mapa bazowa).
Bardzo głupie i podstawowe pytanie... ale mapa tła jest w formacie A4 lub innym? A w jakim formacie chcesz drukować?
Jeśli na przykład drukujesz A3 na A4, Twoja waga nie będzie dobra
Aby dowiedzieć się, jak wygląda Twoja mapa bazowa, musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy na zakładkę na samym dole (arkusz1 itd.) => właściwość => i zobaczyć, co Ci daje. Możesz także zmienić mapę tła, jeśli Ci się nie podoba
Edit: no cóż, nasze drogi skrzyżowały się w idea@Stefbeno
Jestem coraz bliżej rozwiązania problemu, jak widać na załączonym obrazku, wymieniłem kartridże na fomat A3, udało mi się przyciąć rysunek na tym kartridżu, a załączony obraz to podgląd wydruku, brakuje na nim części kartridżu, U góry strony znajdują się oznaczenia, nazwa pliku oraz numer strony na dole. Wydaje mi się, że wprowadziłem je w poprzednich testach.
Jaki parametr należy zmodyfikować, aby usunąć te napisy
Problem został rozwiązany, dowiedziałem się, dlaczego drukowano górę strony i dół strony, w drukowaniu jest opcja umieszczenia czegoś na górze strony. Przez pomyłkę dodałem górę strony.