Poprawa wydajności pracy dzięki narzędziom myCADtools – czego używasz?

Witam wszystkich,

Jestem dość nowy w społeczności myCAD, ale już od jakiegoś czasu profesjonalnie używam SOLIDWORKS. Ostatnio zacząłem eksplorować niektóre dodatki myCADtools i jestem pod wrażeniem tego, jak bardzo mogą one usprawnić powtarzalne zadania.

Do tej pory eksperymentowałem z narzędziami takimi jak BatchProperties i SmartProperties do zarządzania metadanymi części w dużych złożeniach. Oszczędza mi to dużo czasu, ale wiem, że te narzędzia mogą zrobić o wiele więcej.

Chciałbym usłyszeć od innych tutaj:

• Z których funkcji myCADtools korzystasz najczęściej?
  • Czy dostosowałeś jakieś narzędzia do swoich przepływów pracy?
  • Jakieś ukryte skarby lub wskazówki, które poleciłbyś komuś, kto nurkuje głębiej?

Nie możemy się doczekać, aby uczyć się od społeczności i dzielić się doświadczeniami!

Pozdrawiam

Dla naszej BE:
Właściwości inteligentne dla właściwości części lub zespołów
Smartbom do eksportowania zestawienia materiałów w pliku Excel dla naszych uruchomień.
Integracja do eksportu dxf dla lasera i eksportu do formatu pdf każdego planu poprzez pobieranie ilości z eksportowanego BOM za pomocą smartbom.
Koniec z błędami ilościowymi w naszych wkładach = wzrost wydajności!
Optymalizacja cięcia pod kątem zagnieżdżania rur i wiedz, ile zamówić.
I kilka innych w bardzo prosty sposób (Batchproperties, Batch converter, Project Manager...)

1 polubienie

Witam Abel_nicholas,

Korzystamy z MyCadtools na warunkach wyjaśnionych przez sbadenis.
@+.
AR.

Sbadenis cześć,
Chciałbym wiedzieć, w jaki sposób eksportujesz ilości z " smartbom " w planach.
Dziękuję.
@+.
AR.

Za pomocą makra eksportujemy listę plików MEP do przetworzenia w formacie csv.
Plik ten zostanie zaimportowany do listy Integracja dokumentów do przetworzenia. W warunku integracji z AND " Jeśli dokument jest planem ".
Następnie w operacji zmodyfikuj właściwość z tabeli programu Excel, tak jak w przypadku przechwytywania, jeśli jest dołączona:

Ze ścieżką do pliku Excela, na którą należy wskazać, następnie nazwą właściwości MEP do uzupełnienia, a na końcu numerem arkusza, nazwą pliku (ścieżką) i nazwą kolumny.
Następnie kolejna operacja eksportu w pdf (wykonywana tutaj przez makro z powodu wewnętrznego)

Następnie =lista FI i fabryk z nomenklatury Excel, jest eksportowana do naszego wewnętrznego ERP (z zapytaniem o zakup i automatycznym zleceniem produkcyjnym, czas do dodania)

1 polubienie

Witaj sbadenis,

Bardzo dziękuję za informację, ale nie tak to widziałem.
Dla mnie było to dodanie odpowiedniej ilości do dodania do rysunku, np. dokładnej liczby części do wykonania dla podzespołu.
Robimy to ręcznie, załączając tekst, stąd błędy...
Jeszcze raz dziękuję.
@+.
AR.

To jest dokładnie ta metoda, którą opisuję. Nawiasem mówiąc, może nie dość dobrze!
W SW:

Przykład niewypełnionej właściwości
image
A po eksporcie przez integrację:

Na samym początku eksportujemy BOM zestawu do uruchomienia, następnie integracja pobiera każdą rep do uruchomienia i uzupełnia ilość zgodnie z głównym BOM wyeksportowanym na starcie.

Kilka lat temu ta właściwość ilości była już zakodowana na stałe, za pomocą smartproperties po (nieprawidłowym) zliczeniu liczby części w złożeniu.

Witam;
Dla naszego biura projektowego (tylko Solidworks)

Smartproperties (Must-have) dla właściwości części, zespołów i MEP.
ProjectManager (stara wersja) do duplikowania naszych zestawów ze zmianami w nazwach plików i właściwościach. (Szkoda, że nie możemy zmienić nazw repertuarów w partii na " zamień X znaków na..."  ")
Integracja w celu przywrócenia właściwości naszych nowych jednostek.
SmartBom (stara wersja) do tworzenia zestawień materiałowych, a następnie do edycji określonych zestawień materiałów dla naszego ERP (za pomocą wewnętrznego makra).
BatchConverter do tworzenia dokumentów PDF i DWG dla naszych MEP
FindDocument do przeszukiwania naszych bibliotek części komercyjnych.
(baza danych będzie zbyt duża, jeśli uwzględnimy wszystkie nasze komponenty 3D)
BatchPropeties (rzadziej), aby zmienić kilka konkretnych właściwości.
CleanProject , aby oczyścić nasze katalogi.

Jednak cała sprawa jest często kojarzona z " wewnętrznymi " makrami ze względu na specyfikę naszego " tworzenia " lub dlatego, że narzędzia Mycad nie spełniają naszych potrzeb lub zawierają błędy w konkretnych punktach. Zobacz listę poprawek Mycad (AM/BG):

Reszta narzędzi Mycad (a jest ich wiele, często dobrze ukrytych, ponieważ nie są instalowane z najnowszymi wersjami Mycadpassport) nie jest tutaj często używana... (w większości bez zastosowań wewnętrznych), ale lubię je od czasu do czasu testować.

Obecnie oceniamy:
Odzyskiwanie danych
Nowa wersja SmartBom (na razie nieprzekonująca)
Nowa wersja ProjectManagera (bezużyteczna w naszym biurze projektowym w obecnej postaci)
Części zamienne (jeszcze nie przetestowane, ale wydają się interesujące)

Nie są już używane (zastąpione w większości przez makra wewnętrzne):
Wszystkie narzędzia do rysowania: Menedżer warstw; Inteligentny balon; Konwerter czcionek; Karta kolorów; Licznik SmartCounter... Niestandardowy pasek narzędzi.

Wreszcie, ale to jest bardzo osobiste, nienawidzę ich nowego narzędzia " Ustawienia " i " Opcje udostępniania "... Nie rozumiem ich logiki...

Pozdrowienia.

3 polubienia