Wpływ sztucznej inteligencji na nasze zawody (dokument podsumowujący)

Witam, drodzy koledzy i koleżanki, a jednak przyjaciele.

Obiecałem wam, że zrobię dokument podsumowujący poszczególne epizody.

Niektóre odcinki są już na forum: ale synteza, uzupełnia odcinki i poprawia literówki i pisownię.
Jeśli znajdziesz jakieś literówki lub błędy, nie wahaj się zwrócić na to uwagi, abym mógł zmodyfikować plik PDF.

Miłego czytania

PS: Napisałem ten dokument, aby wyrobić sobie własne zdanie na ten temat, więc może on zawierać pryzmaty ze względu na moje postrzeganie rzeczy. Bądź pobłażliwy :wink:

WPŁYW SZTUCZNEJ INTELIGENCJI NA PRACĘ PROJEKTANTÓW w sześciu odcinkach i wnioskach.
pdf|załącznik
(408,9 KB)

6 polubień

Dzięki za udostępnienie. :wink:

1 polubienie

Witaj Zozo_mp,
Jeszcze raz dziękuję za udostępnienie, właśnie skończyłem czytać to, co właśnie napisałeś, dobrze podsumowuje to, czym AI będzie, a czym nie będzie w najbliższej przyszłości.
To bardzo fajne podejście, które mnie przeraziło, ale dzięki Wam mniej... Na razie, do tej pory... Ciąg dalszy nastąpi.
@+.
AR.

Cześć @Zozo_mp

Ciekawa analiza.

Jeśli chodzi o 3Dxperience, osobiście uważam, że wszystko to zostało przeforsowane przez marketerów, których jedynym celem jest całkowite zniewolenie użytkowników (gdy wszystkie twoje dane znajdą się w ICH chmurze, spróbuj zmienić oprogramowanie...). A raz dobrze zniewolony, niech żyje walc wzrostów, ograniczeń usług...
Jeśli chodzi o wymianę komentarzy między działami, to jeśli nie jesteś w firmie wielkiego brata z biurem projektowym we Francji, marketingiem w USA, podwykonawcą w Indiach i zakładem montażowym w Chinach, to nie bardzo widzę sens: dobre fizyczne spotkanie przed projektorem wideo pokazującym stan badania korzystnie zastępuje to narzędzie (wiedząc, że tego rodzaju spotkania można również przeprowadzić zdalnie za pomocą popularnych narzędzi, takich jak Teams lub jakiekolwiek inne oprogramowanie do spotkań online).

Jeśli ktoś ma przykład prawdziwej wypłaty 3Dxperience, nie wahaj się nim podzielić.

3 polubienia

Duża wygrana dla MŚP:

• Możliwość telepracy w bardzo prosty sposób...
  • Bezpieczne zarządzanie danymi w chmurze z jej zaletami i wadami...
1 polubienie

Witam;

Trochę więcej wody do tego samego młyna:

Solidworks informuje nas:

Narzędzia AI są nowością w SOLIDWORKS 2025 i są stale ulepszane, więc będą tylko lepsze.

Solidworks prezentuje: "* Predyktor poleceń (BETA)"

1 polubienie

Dzięki za aktualizację @Maclane

Mam wrażenie, że będziemy się tutaj szybko śmiać:
Automatyczne generowanie rysunków (BETA) to prawdopodobnie najbardziej ekscytująca nowa funkcja AI. Generuje rysunek na podstawie wybranego programu CAD i automatycznie dodaje widoki standardowe, widoki przekrojów, wymiary i adnotacje, zestawienia komponentów i tabele poprawek. Chociaż nie jest przeznaczony do ukończenia całego rysunku za Ciebie, zajmuje się większością konfiguracji rysunku, umożliwiając dodawanie i dostosowywanie w celu uzyskania dopracowanego rysunku końcowego
Test Go Engineer (krótki film) wygląda prawie jak stos szans na automatyczny import. Wydaje się, że sztuczna inteligencja po prostu dodaje 3 lub 4 widoki potrzebne do tego dość prostego elementu. Udało się umieścić wystarczającą odległość między widokami, aby uniknąć nakładania się wymiarów/adnotacji, nie wydaje się być bardzo trudne do osiągnięcia.

AURA (BETA): to jest pomoc SW, w której musisz zrobić zdanie zamiast szukać 2 słów :rofl:

I chociaż płacimy dantejskie opłaty za utrzymanie, nie mamy prawa do " Selection Helper", " Skecth Helper" ani " Mate Helper", jeśli nie korzystamy z ich narzędzia online→ Płacimy coraz więcej za coraz mniej nowych funkcji (oczywiście z wyjątkiem błędów)

Z drugiej strony, jeśli uda im się zrobić coś, co utrzyma się w " siatkowym do parametrycznym CAD ", obniżyłbym kapelusz (oznaczałoby to przeprowadzenie badania topologicznego metodą elementów skończonych części → objętości zdolnej (to jest obecny etap) → rzeczywistej części parametrycznej (a więc modyfikowalnej a priori) w SW).
Kiedy widzę obecny poziom rozpoznawania funkcji na importowanych podstawowych częściach pryzmatycznych lub obrotowych, mają oni przed sobą mnóstwo pracy, aby prawidłowo zdefiniować formy biomechaniczne uwolnione przez badanie topologiczne (uwaga, spoiler: 99,999% szansy, że model jest niemodyfikowalny i prawie niemożliwy do oceny).

4 polubienia

Mój przyjacielu@froussel Wyjątkowo uważam, że jesteś trochę surowy w kwestii topologii. Rzeczywiście, możesz ustawić, że chcesz na przykład wykonać obiekt w CNC. Co jest całkiem wygodne. Z drugiej strony zaleca się uproszczenie pierwszego modelu, aby uniknąć przedwczesnych promieni i kilometrów obróbki młynem kulowym :wink:
Osobiście interesują mnie rozwiązania, które znajduje, a których nie pomyślałby w mojej wizji świata. A potem reinterpretuję w klasycznym designie.

Odchodzę od sztucznej inteligencji, ponieważ opimizacja tolopologiczna zasługuje na osobny temat, wiedząc, że optymalizacja topologiczna to sport dla bogatych ludzi i jest przydatna tylko wtedy, gdy waga jest pierwszym wyznacznikiem.

Cześć @Zozo_mp

W praktyce rozpoznawanie funkcji SW2020 działa bardzo słabo (na dość podstawowej części importowanej w kroku lub parasolidnej na przykład: część handlowa niezbyt skomplikowana, aby móc łatwo odtworzyć rodzinę części z danego rozmiaru).
Kilka razy, kiedy go testowałem, jest bardzo powolny (wybór funkcja po funkcji), co daje zły wynik w najlepszym przypadku (i brak żadnego wyniku w najgorszym). Tak więc, ponieważ nie działa to dobrze w przypadku prostych części, nie ośmielam się wyobrażać sobie wyniku na wyjściu optymalizacji topologicznej.