Przechyliłem te wycięcia

Witam wszystkich,

Tutaj mam szkic na widoku z przodu blachy.

Aby wykonać pojedynczy otwór, należy wykonać "usuwanie materiału" i automatycznie przyjmuje on pion jako kierunek

Ale jeśli chcesz zrobić dziurę nachyloną pod kątem 20 stopni, jak to zrobić?

Przepraszam za jakość rysunku, sam się śmiałem, gdy zrobiłem go krótkim, widok z góry, na lewy pionowy otwór w stosunku do szkicu i na prawy pochyły otwór.

sans_titre.jpg

Witam

Jeśli wykonujesz usuwanie materiału pod kątem, nie będzie to już "normalne" docn, które nie jest możliwe w przypadku standardowych obrabiarek 3-osiowych. (Potrzebna jest 4. oś, aby obrócić głowicę narzędzia.)

Z drugiej strony, zawsze można prześledzić kierunek wiercenia w osobnym szkicu na innej płaszczyźnie lub za pomocą szkicu 3D.

Zrób swoją dziurę ze szkicem jako kierunkiem.

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno.

Powodzenia.

3 polubienia

Bądź ostrożny, nie zapomnij odznaczyć pola "normalne usuwanie materiału"

Oto konkretny przykład w pj.

percage.png
1 polubienie

Musisz utworzyć płaszczyznę (Funkcje- Geometria odniesienia - Plan) o żądanym kącie.

Następnie wykonaj Kreatora wiercenia na tej pochyłej płaszczyźnie (patrz jpg)

0.jpg
2 polubienia

Witam

W żądanym kierunku musi znajdować się oś, krawędź, płaszczyzna (wstawianie> geometria odniesienia) i wybrać ją jako kierunek w funkcji usuwania materiału:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Extrude_PropertyManager.htm

2 polubienia

Masz również możliwość usunięcia materiału z sekcją obracającą się wokół osi, którą narysujesz nachyloną w stosunku do Twojej blachy.

S.B

1 polubienie

Witam

Wystarczy wybrać kierunek wyciągnięcia prostego (albo krawędź wygięta, albo element szkicu)

Klasa A+

capture4.jpg
1 polubienie

Problem z usuwaniem materiału poprzez wybór krawędzi, szkicu lub nachylonej osi polega na tym, że otwór nie jest okrągły, ale eliptyczny (można go zobaczyć, jeśli kąt jest zaznaczony, patrz załączony jpg)

Dlatego jedynym rozwiązaniem na wykonanie okrągłego otworu jest zrobienie tego z pochyłej płaszczyzny, a nie poprzez zabawę z nachyleniem usuwania materiału.

0.jpg
3 polubienia

Tak, to prawda, myślę, że to też jest lepsze Dziękuję bardzo