Witam
Na płaszczyźnie, dla danej powierzchni, mam tolerancję grubości 0/+0,25mm. Jednocześnie mam tolerancję płaskości na poziomie 0,1 mm (z każdej strony). Chociaż tolerancje geometryczne i wymiarowe to nie to samo, a tutaj płaskość będzie ograniczać wymiarowość, zastanawiam się, dlaczego tolerancja grubości jest większa niż tolerancja płaskości. Z góry dziękujemy za Twoją opinię.
Witam
Możesz również umieścić swoje ogłoszenie w przeznaczonym do tego miejscu, aby otrzymały je osoby szukające pracy i będące subskrybentami.
http://www.lynkoa.com/groupes/offres-demploi-cao
Witam
Dzieje się tak, ponieważ jeden jest zawarty w drugim, w przeciwnym razie nie można ich kumulować. Tolerancję płaskości należy rozpatrywać w odniesieniu do maksymalnej tolerancji blachy.
Aby powierzchnia była płaska, musi znajdować się między płaszczyznami P1 i P2, równolegle, w odległości 0,1 mm od siebie.
Obie te tolerancje są tolerancjami kształtu.
Tolerancja grubości wskazuje maksymalną wartość dopuszczalnego odchylenia dla płaszczyzny P2 od płaszczyzny P1, która jest na przykład odniesieniem. Logicznie rzecz biorąc, należy wziąć pod uwagę tolerancję orientacji z równoległością, ale na blachach walcowanych (przed obróbką) nigdy nie występuje mierzalna wada równoległości.
Tak więc to wymiar warunkuje tolerancję płaskości w wymiarze maksymalnym, a nie na odwrót.
Aby to zrozumieć, musisz spojrzeć na ocenę GPS (ale bądź ostrożny, aspiryna nie jest dostarczana).
Pozdrowienia
2 polubienia
Witam @ Ac Cobra 427
Nie zrozumiałem odniesienia do ofert pracy ???
Witam
Rozumiem twoją odpowiedź, ale dlaczego płaskość musi być wykonana w stosunku do maksymalnej grubości? Czy jest to reguła działania? Zwykle stosujemy tolerancje niezależnie od siebie, a tutaj płaskość koniecznie ogranicza tolerancję grubości, prawda?
Witam
Zozo_mp daje ci właściwą definicję.
Niezależnie od wielkości grubości, w granicach tolerancji 0/+0,25 mm, płaskość zawsze będzie znajdować się między dwiema płaszczyznami oddalonymi od siebie o 0,1 mm.
Na przykład dla wymiaru 10 mm 0/+0,25 te dwie płaszczyzny będą miały co najmniej od 10 do 10,1 mm, a co najwyżej od 10,15 do 10,25 mm.
2 polubienia
Dla mnie są to 2 różne rzeczy:
- tolerancja wymiarowa określa położenie idealnej płaszczyzny;
- Tolerancja geometryczna określa, że rzeczywista powierzchnia musi być w pewnym odchyleniu od poprzedniego idealnego obszaru, ale rzeczywista powierzchnia nie może przekraczać tolerancji wymiarowej.
Przewaga jednej tolerancji nad drugą zależy od wartości.
W załączeniu mały diagram (pomnożyłem wartości przez 10, aby był łatwiejszy do odczytania). Fioletowa strefa może wędrować między 2 liniami w 25 bez możliwości wydostania się.
presse-papiers-1.jpg
3 polubienia