Witam wszystkich, mam nadzieję, że wszyscy się czujemy.
Mam problem, którego nie mogę rozwiązać przy użyciu mojej obecnej wiedzy i mam nadzieję, że twoje rady mi pomogą.
W tej chwili dużo pracuję nad projektami spawania mechanicznego i mam kilka części do spawania, których używam w różnych projektach.
Na przykład mam bramę z przyspawanymi zawiasami, które są odsunięte za pomocą blachy. Ten gramofon jest standardową częścią, której często używamy w naszej działalności. Pełni dwie główne funkcje: piastę i szprychy. Zawiasy lutowane na tej ramie służą tylko do zarządzania śladem i zawierają kolejny występ oparty na szkicu na ramie. Czyli to 3 funkcje i dwie zespawane ze sobą bryły w końcu, które chciałbym móc łatwo zaimplementować z jednego projektu do drugiego.
Obecnie za każdym razem przerysowuję te elementy, co jest żmudne. Próbowałem użyć funkcji " wstaw część ", ale ta metoda nie jest dla mnie zbyt wygodna. Zastanawiałem się, czy możliwe jest skorzystanie z biblioteki projektów (z której nigdy wcześniej nie korzystałem), ale nie mogłem połączyć wielu funkcji w jedną operację w bibliotece.
Czy wiesz, czy możliwe jest uwzględnienie wielu funkcji w jednej operacji biblioteki, czy też muszę utworzyć 3 oddzielne funkcje i zastosować je jedna po drugiej do każdego projektu?
Nie wiem, czy udało mi się dobrze wytłumaczyć mój problem, ale jeśli ta metoda jest wykonalna, zaoszczędziłoby mi to dużo czasu na projektowanie przy wielu projektach.
Z góry dziękuję i życzę dobrego wieczoru wszystkim!
Prościej się nie da. Aby korzystać z biblioteki projektów, wystarczy zdefiniować folder, który chcesz do niej dodać, w którym znajdują się często używane części.
To tylko zrzuty ekranu, ale mam nadzieję, że posłużą one do pełnego zrozumienia procesu tworzenia biblioteki projektów. Załączyłem również modele (otwarte pod SW 2024) W razie potrzeby mogę je przekonwertować na starszą wersję.
Proszę bardzo, mając nadzieję, że odpowiedziałeś na swój problem.
PS; Mógłbym stworzyć samouczek na ten temat. Po prostu potrzebuję czasu ;o)
Dziękuję za odpowiedzi i Expert_CAO dziękuję za samouczek. Nawet jeśli są to tylko zrzuty ekranu, jest to bardzo jasne i rzeczywiście samouczek na ten temat byłby świetny! Życzę Ci miłego dnia
Na stronie internetowej Altitech znajduje się kilka samouczków Pomoc AltiTech. Pomimo starzenia się, witryna i jej pliki do pobrania są nadal przydatne i aktualne dla SolidWorks w wersji StandAlone (instalacja lokalna).
Dodam jeszcze, że najważniejszą rzeczą przy tworzeniu funkcji bibliotecznych jest myślenie o tworzeniu nowych płaszczyzn odniesienia (nawet jeśli są one identyczne z oryginalnymi płaszczyznami Solidworks), pozwoli to uniknąć wielu późniejszych problemów z pozycjonowaniem.
Inne samouczki są dostępne tutaj (choć w większości w języku angielskim):
Ponownie Próbowałem twoich wyjaśnień i działa to bardzo dobrze. Szybkie pytanie, czy wiesz, czy możliwe jest zintegrowanie funkcji blachy. Rzeczywiście, SW mówi mi, że radzi sobie tylko z "prostymi " funkcjami. Czy masz na to metodę? Dobry koniec poranka
@Maclane jest prawdą, tak, utworzenie rodziny części skojarzonej z Configuration Publisher może być alternatywą, ale tak jak jesteśmy w kontekście części, a nie złożenia. konfiguracja (wariant z płytą) będzie musiała zostać wstawiona do końcowej części, a następnie użyć wiązań, jak dla zespołów, w celu jej ustawienia. [Przenoszenie/kopiowanie obiektów - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS]
W przeciwnym razie nie widzę innego rozwiązania.
PS: Opublikowałem samouczek, jak ustawić część, a następnie wygenerować konfiguracje, jeśli może to być przydatne...