Indeks kolorów w programie Excel do aktualizacji planu

Cze wszystkim

Piszę do Was z prośbą o pomoc.

Jestem w trakcie tworzenia  pliku klasyfikacyjnego planu z automatyczną aktualizacją indeksów, dat, oznaczeń w odniesieniu do numeru planu.

W załączniku znajdziesz plik Excel, o którym mowa. Pozwólcie, że wyjaśnię, jak to działa.

Na pierwszej stronie znajduje się baza danych ("Dane mapowe"), w której ręcznie odwołuję się do numeru planu, jego oznaczenia, indeksu i daty. Na drugiej stronie znajduje się formularz ("karta identyfikacyjna"), w której znajdują się wszystkie plany, których dotyczy karta identyfikacyjna, wraz z ich oznaczeniem, indeksem i datą. Wiersze są wypełniane funkcją "WYSZUKAJ.PIONOWO" w odniesieniu do numeru planu w bazie danych.

Moje pytanie jest następujące. Chciałbym, aby pole indeksu (w karcie identyfikacyjnej) zmieniło kolor na czerwony po aktualizacji indeksu w bazie danych i ponownie zmieniło kolor na żółty po kliknięciu przycisku "Shift".

Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia są wystarczająco jasne.

Z góry dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

Pozdrowienia.

liste_des_plans.xls
1 polubienie

Witam

Podsumowując:

- jeśli indeks jest różny na 2 stronach, CZERWONY, 

- jeśli klikniemy SHIFT: wszystkie wskazówki zmienią kolor na żółty.

Czy słusznie?

2 polubienia

Witam

Po pierwsze, dlaczego plik ma .xls rozszerzenie. Jaką wersję programu Excel posiadasz?

W twoim pliku znajduje się wiele modułów Visual Basic z makrami, które wydają się bezużyteczne. Czy możesz je usunąć i zostawić tylko te przydatne, aby poprawić zrozumienie.

1 polubienie

Czy plik jest odpowiedni w ten sposób:

liste_des_plans.xls
1 polubienie

Witam

Mam wersję programu Excel 2007.

W załączeniu znajduje się plik Excel z przydatnymi makrami.

Dziękuję.

liste_des_plans.rar
1 polubienie

Następnie należy użyć nowego formatu pliku Excel w .xlsx

Następnie odpowiedział na pytanie .PL. Ponieważ nie jesteśmy pewni, jak chcemy, aby to działało.

Zmiana koloru pól indeksu jest odpowiednia. Dziękuję.

Jednak w przypadku funkcji aktualizacji kolorów. Widziałem, że zrobiłeś makro. Nie widzę jego efektu i funkcjonowania.

1 polubienie

Po kliknięciu SHIFT aktualizuje wartość z drugiej strony (ponownie wprowadzonej) na pierwszą, a następnie zastępuje wartość drugiej strony oryginalną formułą, która była tam przed ręcznym wprowadzeniem wartości.

Czy jest to zamierzona operacja?

1 polubienie

Nie, to nie to. Przepraszam, mam problem z wyrażaniem siebie.

Kiedy korzystam z pliku Excel, pracuję na arkuszu "baza danych". Baza danych jest połączona z kartą identyfikacyjną i jest aktualizowana równolegle, gdy na przykład modyfikuję wskazówkę w bazie danych.

Dlatego gdy  zmieniam indeks w bazie danych, chcę, aby pole indeksu w arkuszu identyfikacyjnym zmieniało kolor na czerwony po zmianie. Życzę sobie również w drugim kroku. Kliknięcie przycisku AKTUALIZUJ powoduje powrót do koloru żółtego całej kolumny indeksu w karcie identyfikacyjnej (po walidacji arkusza).

Dziękuję za poświęcony czas.

1 polubienie

Arkusz, o którym mówisz "Baza danych" to arkusz "Dane mapy" w pliku Excel?

Tak, to jest arkusz "danych mapy".

1 polubienie

Ah ok, więc nie jest to możliwe, a przynajmniej dużo bardziej skomplikowane niż myślałem, ponieważ musisz przechowywać wartość, którą można zmienić w dowolnym momencie.

Czyli zrobienie makra, które "działa" stale, co nie jest świetne.

Ale poczekajmy i zobaczmy, czy inne osoby mają jakieś ciekawe propozycje.

2 polubienia

W porządku. Będę cierpliwy.

Sam się nad tym zastanowię.

W każdym razie dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Myślę, że rozsądniej byłoby wybrać jedną z moich odpowiedzi. To tak naprawdę nie motywuje Cię do odpowiadania na przyszłe pytania! 

1 polubienie