Drobna wskazówka i notatki w MEP

Witam Was drodzy eksperci!

Bardzo głupie małe pytanie. Z różnych powodów utworzyłem tabelę rewizji ze wskaźnikami A-A1-A2-A3
Niestety, kiedy wywołuję właściwość dokumentu " Review " w notatce, nie wywołuje ona wersji A, ale wersję A-A1-A2-A3

Czy masz sztuczkę, aby wywołać tylko wersję A (potem B itp.) lub w najgorszym przypadku wersję A3

1 polubienie

Witam

Pytanie wstępne: używać PDM czy nie?

2 polubienia

Oczywiście... Nie! Zbyt łatwo inaczej :slight_smile:

OK...
Uruchamiam taki pomysł bez wcześniejszego przetestowania: przejrzyj plik Excela z rodziny części:
Właściwość Revision (A0, A1, A2 itd.) oraz właściwość Rev , której wartość jest zależna od tabeli rodziny części i formuły w programie Excel typu " = left(wartość projektu wersji ,1) " w celu wyodrębnienia pierwszego znaku...

Testuję też to, co wydaje się być tropem:

Być widzianym zgodnie z Twoim sposobem wykorzystywania i generowania mniejszych i głównych składników wersji...

1 polubienie

Czy można mieć nieco większą precyzję co do intencji, do czego służą poszczególne komponenty i jak są generowane?

Komponenty są generowane ręcznie w tabelce zmian.
Są one wykorzystywane tylko do indeksu A w celu omówienia z dostawcą przed przejściem do wersji B w celu rozpowszechniania, a następnie podążaniem bardziej tradycyjną ścieżką (B->C->D itp.)
Plik excel nie wydaje się odpowiedni dla mojej firmy
Ścieżka właściwości satysfakcjonuje mnie tylko w połowie, ponieważ muszę przejść i edytować ręcznie, aby postępować zgodnie z tabelą zmian. Podstawowym założeniem było wydobycie go ze wspomnianego obrazu.
Rozwiązaniem może być wprowadzenie wszystkiego na swoim miejscu dopiero wtedy, gdy plan zostanie ostatecznie opublikowany (Indeks B). Ale i tutaj nie do końca mnie to satysfakcjonuje jako rozwiązanie

Witam
Przyznam, że nie do końca rozumiem, w jaki sposób mapowane są dane w tabeli.
Podstawowe oprogramowanie tworzy właściwość rewizji podczas korzystania z tabelki zmian.
Nie widziałem żadnych ustawień do obsługi pomniejszych indeksów w tych tabelach, więc mam trochę problemów ze zrozumieniem, z czym wiąże się ocena.

1 polubienie

Zabawne jest to, że będzie szukał całego pola wersji dla utworzonego parametru... ale przede wszystkim, że zachowuje indeks bazowy bez jego ponownego użycia

Pozwól, że wyjaśnię
jeśli zmienisz nazwę indeksu A na A-A1-A2, tak jak ja, będzie szukać A-A1-A2 dla parametru.
Z drugiej strony, jeśli utworzysz indeks B, którego nazwę zmienisz na A1, podczas tworzenia następnego indeksu automatycznie zrobi to w C, a nie w B lub A2

Tak więc, co byłoby całkiem miłe, to móc przejść i uzyskać to kryterium, które jest z oryginalną wersją. To dość frustrujące, gdy widzisz, że gdzieś jest parametr, ale nie wiesz, jak go pobrać!

Rozumiem lepiej, ale moim podstawowym zdaniem samo SW nie radzi sobie z indeksem minorowym (PDM robi to ze schematem rewizji, który jest w porządku, może 3DExperience też, ale osobiście nie używam).
Więc z tego, co rozumiem z zachowania, istnieje automatyczne mapowanie tej komórki z właściwością (trochę jak w przypadku pól kartridżów, jest dwukierunkowe), więc to normalne, że notatka wyświetla całą zawartość.
Poza majsterkowaniem (tabela Excela zaproponowana przez @Silver_Surfer lub za pomocą makra nie widzę natywnego rozwiązania)

2 polubienia

W takim przypadku można zmodyfikować zawartość pierwszej komórki, wskazując inną właściwość.
Przetestuję to i powiem ci co.

1 polubienie

Cóż, wtedy może to działać tak:
Domyślne ustawienia oprogramowania zapewniają " Revision " jako niestandardową właściwość używaną jako wersja.
image

Szablon dokumentu musi zawierać

• druga właściwość (np. Rev) o wartości początkowej (np. A0)
  • Właściwość domyślna (Revision) o wartości A
  • Tabelka zmian z pierwszym utworzonym wierszem poprawek i wartością w ręcznie zmodyfikowanej komórce na $PRP:" Rev "
  • Aby zapewnić większą ergonomię, można udostępnić formularz właściwości niestandardowej, który umożliwia łatwą zmianę wartości komórki w tabeli poprawek (z A0 na A1).

Notatka powinna wywołać właściwość Revision ($PRP:" Revision "). W związku z tym, gdy wiersz jest dodawany do tabelki poprawek (w zależności od ustawień systemowych może być wymagane naciśnięcie Ctrl+Q), pojawia się wiersz wersji B, a po nim następuje uwaga.

GestionRev

5 polubień

Haaaan, bardzo dziękuję @Silver_Surfer ! To było takie proste.

Mały problem dla mnie z twoim rozwiązaniem polega na tym, że $PRP:" Rev " jest wywoływany we właściwości " Review ". To trochę tak, jakby kot gryzł ogon (i to boli!)

Jednak w oparciu o wszystko, co sugerujesz, poszedłem bezpośrednio do zastąpienia tekstu mojej właściwości " Revision " (tutaj A-A1-A2-A3) przez A. A jeśli indeks wzrośnie, właściwość zostanie zaktualizowana tak, jak w twoim giff

Więc to prawie upraszcza mnie :slight_smile:

PS: Daję ci najlepszą odpowiedź, ponieważ najwyraźniej mam robaka w domu. Ale twoje rozwiązanie musi być w stanie działać ze wszystkimi ( + dziękuję jeszcze raz 1000 razy :partying_face:)

1 polubienie