Niedokładność, precyzja, szacunek dla formy

Witam

Obecnie pracuję nad projektem, w którym pracuję nad złożonymi kształtami ustawionymi na rozmiary, dla których największy rozmiar to 1 mm.

Pracuję na SW2012 SP5 w Win7 64bits.

Problem polega na tym, że czasami narysowane kształty nie są szanowane...

Tworzę 2 tomy, są one reprezentowane tak, jak chcę, ale kiedy chcę je połączyć lub odjąć, moje kształty się zmieniają lub nie mogę wykonać tej funkcji...

Elementy wykonane w szkicu symetrycznym, ale użyte w funkcji, nie są już symetryczne.

Zauważyłem też, że mam problem z samym doborem krawędzi lub żebra, brak precyzji.

Masz jakiś trop lub rozwiązanie?

Czuję, że mieszczę się w granicach skali, muszę zbytnio przybliżyć w porównaniu z tym, czego oczekuje SolidWorks. Możliwe czy nie?

Nie nadaje się do skomplikowanych kształtów w mikroobróbce... Czy tylko w powierzchni?

Moje kształty to tylko objętości, bo muszę robić cięcia.

Powiesz mi, dlaczego nie pracować z wyższą skalą?

Ponieważ musiałbym również skalować wszystkie moje dane, które są zintegrowane z innymi projektami o rozmiarach bardziej widocznych dla ludzkiego oka.

I w końcu powinienem zrobić pełnowymiarowy wydruk 3D.

Uważam, że to śmieszne, aby móc pracować i wracać do właściwej skali do realizacji, gdy pracujemy z cyfrowymi i zoomami.

Z wyrazami szacunku,

PS: Jestem już w MMGS

S4KUj0 powiedział:

Cześć @s4kuj0

mała precyzja jaki komputer i jaka jest twoja karta graficzna

Jeśli chodzi o symetrie, nigdy nie zapominaj o wprowadzeniu wiązań i wymiarów

jeśli masz problem z wybraniem opcji zatrzymana i firmowa, Twoja karta nie jest otwarta GL, więc nie ma certyfikatu SW

@+ ;-)

Witam

Musisz po prostu zmodyfikować opcje solidworks, co sprawia, że reprezentacje są zbyt "zgrubne" dla mikromechaniki, ale zbyt precyzyjne dla złożeń ros.

Musisz więc znaleźć odpowiedni kompromis.

Zobacz załączony obrazek i w swoim acs idź w kierunku czerwonej strefy.

@+

capture.jpg
8 polubień

jak mówi Coyote

Oczywiście zoptymalizuj definicję pociągnięć o maksymalną możliwą i dopuszczalną rozdzielczość

@+ ;-)

1 polubienie

@Coyote

Dziękuję za opcję, zapomniałem o jej istnieniu i użyteczności.

Przetestuję jutro i przekażę opinię.

@gt22

Tak, podaję wymiary i nawet jeśli nie wymiaruję, jeśli wykonuję funkcję symetrii w szkicu i wyciągam, muszę mieć część symetryczną, z wymiarem lub bez.

Nie robię Acad w SW, ale w moim przypadku nie robi to żadnej różnicy.

Konfiguracja

Fujitsu celsuis r570-2

Xeon X5667

12 GB DDR3 (zapomniałem częstotliwości)

Nviadia Quadro4000 4GB

Dostosowane sterowniki graficzne dostarczone przez Dassault Systèmes.

Jestem użytkownikiem oprogramowania od + 5 lat, odkryłem, jak uzyskać to, czego chcę, ale zastanawiam się nad ograniczeniami oprogramowania i czy inni ludzie mieli te same problemy.

Dla symetrii:

Lepiej jest ustawić  symetrię części niż symetrię szkicu

do twojego configue nic do powiedzenia na ten temat masz narzędzie potrzebne do poprawnej pracy z SW

@+ ;-)

1 polubienie

Problem z twoimi kształtami jest graficzny czy nie? Zasadniczo, jeśli bierzesz ocenę bez opierania się na wizualizacji, czy jest ona poprawna.

Do wyboru myślę, że zwiększenie jakości grafiki powinno wystarczyć, aby rozwiązać problem (a więc modyfikacja kursora w opcjach dokumentu)

Wiem, że wielu zegarmistrzów korzysta z Solidworks, więc wydaje mi się mało prawdopodobne, aby Solidworks nie był w stanie wykonać bardzo małych części.

1 polubienie

@gt22

Masz rację, generalnie robię tak, jak mówisz.

Czasami, w przypadku wymiarowania, łatwiej jest to zrobić w szkicu.

Tak, jestem leniwy i wystawienie oceny poprzez napisanie /2 sprawia, że jestem c**** :-)

Zwłaszcza w przypadku, gdy ocena ta zostanie w przyszłości zmieniona w stosunku do kryteriów.

@fthomas

Dsl, nie robiłem żadnych pomiarów i pomiar nie umieszcza nas w tym projekcie, jest tylko estetyczny.

Kiedy pojawi się przypadek, nie omieszkam tego zrobić, ale często tak się dzieje: argh jak to zrobić?!?! A ja szukam... Mam niezły ubaw

Miałem te same informacje co Ty na temat SW i zegarmistrzostwa, dlatego zadałem pytanie i byłem zaskoczony moimi problemami.

Ustawiam mtn moją definicję ściegu i robię status na koniec dnia :-)

Nie wchodząc w zbyt wiele szczegółów i aby dać wyobrażenie o projekcie z narysowanymi kształtami, czy widzisz, czym jest element przewlekany w elektronice?

Tak? Jestem w trakcie modelowania wad spawalniczych.

Zobaczmy, co daje to Twojej digitalizacji 

dla kursów nie zapominaj, że SW jest konfigurowalnym dziennikiem

Jeśli na swoim szkicu masz splajn i nie jest on poprawnie zwymiarowany i prosisz go o symetrię, nie jestem przekonany, że działa to dobrze za każdym razem, zwłaszcza jeśli wykonasz najmniejszy ruch +, jeśli zwymiarujesz pierwszy i zrobisz symetrię bez dodawania boków, twoja symetria będzie dowolna

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

W desperacji, dlaczego nie pracujesz w skali dziesięciostej?

To dałoby ci większą "wizualną" precyzję, a następnie współczynnik skali na końcu i koniec!

Powodzenia

Yann

echelle.jpg
Witam Czyli problem nie jest trwały? Czy to się czasem zdarza, a czasem działa? Myślę, że danie nam pliku do przetestowania może być całkiem dobre, jeśli nie ma obaw o prywatność.
A jeśli chodzi tylko o estetykę, a wymiary nie są ważne, co stoi na przeszkodzie, aby cały czas korzystać z funkcji skali 10 na wszystkich swoich częściach? Jest to funkcja, która jest dodawana na dole drzewa budynków i jest łatwa do usunięcia (poprzez usunięcie funkcji lub przesunięcie w górę drzewa).

Nie myślę tak jak ty.

Wymiary są tylko kontrolą elementu, jeśli wykonasz symetrię na niezwymiarowanym splajnie, a następnie go zmodyfikujesz, musi on nastąpić.

Nie widzę powodu, dla którego umieszczanie wymiarów miałoby sprawić, że symetria będzie podążać, czy nie. Obliczenia te nie mogą ze sobą współdziałać.

Mówię tak, ale moje szkice są zawsze czarne ;-)

Nie chciałem używać skali, ponieważ uważam, że to śmieszne, że muszę tworzyć skalę, aby móc powiększać i działać poprawnie.

Ponieważ SW jest dobrze wykonany w niektórych punktach, musiało istnieć rozwiązanie, o którym już nie myślałem.

Miało to uregulować definicję, jak powiedziano w pierwszych odpowiedziach.

Z drugiej strony w przypadku losowego problemu nie mogę wysłać pliku, jest pro...

Mam nadzieję na związek z definicją punktu, jeszcze nie odtworzyłem problemu.

Błąd graficzny, obliczeniowy czy inny, nie wiem...

Mtn, że może podać więcej szczegółów, reszta idzie lepiej.

Wolniejszy do obliczeń, ale bardziej realistyczny.

Musimy znaleźć właściwy kompromis.

Znowu tu jestem!

Niedokładność form, ale bez symetrii. To nie symetria może być problemem.

Zrobiłem prostą ekstruzję i otrzymuję to...

Jeśli wybiorę przez kliknięcie, otrzymam (niechciany) kształt widoczny na ekranie.

Jeśli najedziemy na niego myszką bez zaznaczenia (pomarańczowa linia na ekranie wydruku), zobaczę pożądany kształt.

Nie można zmierzyć ukośnej krawędzi (która powinna być prosta)

Ktoś ma wytłumaczenie? A może rozwiązanie?

capture.jpg

Mam taką samą wersję solid jak ty, jeśli możesz umieścić swój plik online, chcę rzucić okiem

Jeśli twoje wytłoczenie jest proste i są to pomarańczowe linie, oznacza to, że jest to blem

lub opublikuj szkic, który pozwala na to wspomniane wytłoczenie

unikać wszelkich urlopów, które mogą zakłócić prawidłowe funkcjonowanie SW, jeśli to możliwe, robi urlop na ostatnim etapie

@+ ;-)

Witam

Jeśli dobrze zrozumiałem Twój problem, krzywa, którą widzimy zaznaczoną na Twoim obrazie, powinna być linią prostą. Zgadza się?

@+

1 polubienie

Ponownie

Czy pracujesz z jedną bryłą czy z kilkoma?

@+

1 polubienie

@gt22

Święta, które widzisz, pochodzą z symetrii.

Pracowałem nad częścią utworu, ten obszar był całkowicie skończony i na tej podstawie ustaliłem symetrię, aby kontynuować.

Jeśli nie są przydatne, używam tej samej metody => Na końcu

Uważaj na wstrzyknięcie, jeśli położysz je na końcu, możesz podwoić swój urlop, obliczając je w stosunku do grubości.

Jeśli umieścisz je w odpowiednim czasie, podzielisz pracę przez 3.

Jest to usuwanie materiału przez wytłaczanie, który musi być prosty.

Nie mogę wysłać plików... Gdy tylko zwolni się stanowisko pracy, bez przekonania próbuję w domu kolegi.

@Coyote

Na tym etapie mam tylko jedno ciało dotyczące modyfikacji.

Ok, rozumiem, dokąd zmierzasz, ale ten obszar ostrzega przed symetrią.

Początkowo bez problemu pracowałem nad kilkoma ciałami tą metodą, a następnie połączyłem.

Ok, więc dla podsumowania bez zaznaczania elementu nie ma problemów z wyświetlaniem ani innych, ale po wybraniu twarzy/funkcji podświetlone krawędzie nie są umieszczone we właściwym miejscu, prawda?

Czy użyłeś narzędzia "sprawdź", aby zobaczyć, jakie są maksymalne odchylenia i/lub twarze w błędzie?

1 polubienie

(Uważaj na wstrzyknięcie, jeśli położysz je na końcu, możesz podwoić liście, obliczając je w stosunku do grubości.

Jeśli umieścisz je we właściwym czasie, podzielisz pracę przez 3.) ?

• Przepraszam, nie rozumiem twojego zdania
    • Zrób zrzut ekranu swojego szkicu Extrud Matte.30
    • Twój urlop 83 przez Peanut
    • wizualizując Extru.30 pomarańczowe linie (tworzy kilka konturów, z których część jest poza objętością)
    • Oczekiwanie na plik

• @+ ;-)

•