Witam wszystkich,
Czy mogę mi powiedzieć, czy możliwe jest umieszczenie zestawienia komponentów na rysunku i załadowanie tego rysunku oraz czy zestawienie komponentów jest automatycznie aktualizowane zgodnie z plikiem zespołu?
Z góry dziękuję
Witam wszystkich,
Czy mogę mi powiedzieć, czy możliwe jest umieszczenie zestawienia komponentów na rysunku i załadowanie tego rysunku oraz czy zestawienie komponentów jest automatycznie aktualizowane zgodnie z plikiem zespołu?
Z góry dziękuję
Witam @treza88
Moim zdaniem tak, ale pod warunkiem, że nomenklatura jest w pliku ASM i że ją wygenerujesz (lub że możesz zrobić aktualizację, ponieważ nowe elementy nie są jeszcze w standardowej nomenklaturze, która pierwotnie była w ASM
Jeśli jest na zewnątrz w innym pliku (sztuczka, gdy nomenklatura jest duża), to nie ma dynamicznego linku do tego, co widziałem do tej pory. "Wydaje mi się, że w przypadku pliku poświęconego nomenklaturze link jest ucięty: do sprawdzenia)
Pozdrowienia
Dziękuję i witam Zoro_mp,
Ale w jaki sposób zestawienie komponentów może znajdować się w pliku ASM, ponieważ zestawienie komponentów jest widoczne na rysunku?
Dobry wieczór @treza88
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć nomenklaturę w ASM. To jest całkiem widoczne!
Ale jak brzydkie i niepraktyczne w Asm, ponieważ zajmuje dużo miejsca na ekranie.
W tym celu przenoszę nomenklaturę do innego specjalnego pliku.
Pozdrowienia
Kiedy mówisz o innym specjalnym pliku, masz na myśli .drw czy coś innego?
Witam
jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz zrobić posła do PE tylko z nomenklaturą?
Jeśli tak, dlaczego nie umieścić widoku zespołu poza arkuszem?
Witam @treza88
Powinienem był wyjaśnić to lepiej. Przepraszamy, to jest metoda nazewnictwa bez MEP.
Gdy jesteś w asm, tworzysz
Wstawianie ==> tabela ==> BOM.
Następnie w utworzonej nomenklaturze klikasz na krzyżyk w lewym górnym rogu, a następnie wybierasz "Pokaż tabelę w innym oknie". To okno jest aktualizowane wczasie rzeczywistym bez względu na to, co robisz w usłudze ASM.
Jeśli zamkniesz okno Wysięgnik, BOM automatycznie powróci do ASM.
Robię to, ponieważ sprawiam, że rysunki są bardzo trwałe: ale często potrzebuję widoku zestawienia materiałów, który jest łatwiejszy w użyciu niż menedżer elementów, zwłaszcza w przypadku liczby części i tego, gdzie znajdują się wszystkie części tego samego odniesienia itp.
Dlaczego kolejne okno ? bo jeśli tak jak ja duże zespoły z dużą ilością itp. pozostawienie zestawienia materiałów w widoku 3D utrudnia wizualizację i kontynuowanie pracy. Dzięki temu oddzielnemu oknu możesz pracować w 3D bez przeszkód, ale nadal dynamicznie aktualizować w czasie rzeczywistym.
Ponadto nie musisz otwierać MEP (zwłaszcza jeśli jeszcze go nie utworzyłeś. ;-) )
Z kolei w przypadku MEP istnieje metoda @i will survive
Którego używam również do drukowania zestawienia materiałów, ale nadal musisz mieć już utworzony MEP i poprosić o automatyczną aktualizację, której nie zawsze chcesz w MEP
Ok, dziękuję obojgu za te wyjaśnienia, które pomogły mi zrozumieć pewne rzeczy i je wdrożyć.
Z drugiej strony, z pewnością wyraziłem się źle w mojej prośbie, nawet jeśli pańskie wyjaśnienia posunęły pewne rzeczy na moją stronę.
Czy możliwe jest stworzenie modelu MEP z nomenklaturą, która zostanie utworzona w momencie otwarcia MEP, wiedząc, że została uruchomiona od czasu ASM?
Haaa! W każdym razie nie wszystko rozumiałem.
Byłbym zaskoczony, gdyby było to możliwe, ponieważ MEP jest przelewem CAD 3D (modelu).
Oznacza to, że nawet jeśli uda Ci się mieć pustą nomenklaturę i odpowiednie kryteria wyboru, BOM będzie musiał zostać uzupełniony przez aktualizację.
Aktualizacja polega na pobraniu informacji z modelu 3D w celu wypełnienia nomenklatury.
Czy ta operacja może być wykonana automatycznie, nie wiem.
Musiałbyś wiedzieć, które części programu generują BOM i aktywują go automatycznie za pomocą makra.
Oznacza to, że aktywacja makra może zająć tyle czasu, co "wygeneruj nomenklaturę", gdy jesteś już w MEP.
W każdym razie, domyślam się, że nie generuje Pan swoich planów automatycznie i z całą pewnością interweniuje Pan przynajmniej po to, aby poseł do PE był czytelny
(Dla mnie poseł do PE to zawsze gówno, w którym trzeba wszystko uporządkować)
Poczekajmy, aż cztery asy programowania powiedzą Ci, co myślą (często czynią cuda).
Pozdrowienia
Dziękuję Zoro_mp za Twój punkt widzenia,
Jednak, jak wspomniałem w moim pierwszym przesłaniu, miano posła do PE nie jest obowiązkowym krokiem.
Ponieważ MEP z BOM nie jest dla mnie priorytetem, są to raczej informacje o tym, co znajduje się w BOM, które chciałbym wyeksportować do Excela.
Pozwoliłoby mi to zaimportować wymiary każdej części do arkusza technologicznego, którym zarządzam za pomocą programu Excel.
Witam @treza88
Dotrzemy tam, czuję to;-)
Więc! Jak powiedziałem wcześniej, generujesz swoje zestawienie materiałów bezpośrednio w ASM (z lub bez przesuwania w bocznym oknie), stamtąd korzystasz z funkcji eksportu do Excela (funkcja zawarta w zestawieniu materiałów).
Następnie, jeśli chcesz nacisnąć przycisk w zakładce "Makro", musisz mieć makro, które generuje nomenklaturę zgodnie z wybranymi kryteriami, a następnie generuje dla Ciebie plik Excel.
Z drugiej strony - z pamięci - po wygenerowaniu pliku Excel nie ma automatycznej aktualizacji (przez dobrowolną aktualizację ) między nomenklaturą a plikiem Excela (lub nie znalazłem jak to zrobić).
Oddaję się w ręce naszych kolegów, którzy na pewno pomogą Ci lepiej niż ja!
Ja też jestem tematem jako rozwiązaniem dla mnie
Pozdrowienia
Oczywiście w przypadku pożaru OVH forum działa w trybie awaryjnym, więc nie jest łatwo śledzić różne posty. Możesz również odświeżyć, klikając ikonę Lynkoa w lewym górnym rogu ekranu (wtedy błąd staje się funkcją).
Jedynym sposobem, aby powrócił na stronę główną, jest edycja i walidacja jednej z odpowiedzi.
Jedyna sztuczka! Chodzi o to, że ta manipulacja jest dokonywana ze szkodą dla innych. Nie jest to łatwe !