Wstawianie komponentu do przekroju

Witam

Mam mały problem, który zaczyna mi bardzo przeszkadzać...

Posiadam duży montaż (budynek), w którym muszę wstawić nawiewniki sufitowe.

Nieuchronnie muszę wykonać przekroje według podłóg, aby zwizualizować dokładną lokalizację lub rozmieszczenie moich nawiewników.

Kiedy wycinam podłogę (tuż nad sufitem podwieszanym) i próbuję wstawić dyfuzory, ustawiam się w widoku z góry, oczywiście bardziej praktyczne jest zobaczenie moich linii. W tym momencie otwieram Menedżera właściwości Wstaw komponent (jak na razie jest dobrze). Mój problem polega na tym, że kiedy klikam na sufit podwieszany, w żądanym miejscu, aby wstawić mój komponent, mój komponent wstawia się nie na suficie podwieszanym, w którym kliknąłem, ale na dachu mojego budynku, który jest ukryty przez wycięcie. W rezultacie jestem zmuszony usunąć moje cięcie, znaleźć moje nawiewniki, wpuszczone w mój dach, obniżyć je mniej więcej do poziomu sufitu podwieszanego, gdzie chcę je wstawić, ponownie wykonać cięcie i na koniec ograniczyć je tam, gdzie chcę... Zasadniczo marnuję niezliczoną ilość czasu na wstawienie 3 absurdalnych części, ponieważ mój zespół jest ogromny, w wyniku czego pozostaje w tyle, gdy wstawiam nowy komponent, wykonuję cięcie lub wstawiam wiązanie.

Czy istnieje rozwiązanie, które zapobiegnie wykonywaniu moich wkładek w obszarach "wyciętych"?

Z góry dziękuję za spostrzeżenia! ;)

Zrobiłem więc test.

Wykonałem cięcie w złożeniu, kliknąłem krawędź cięcia i wstaw mój komponent.

Włożył komopsant w odpowiednie miejsce, ale z drugiej strony, jak to jest w kubku, nie wyświetla się.

Otworzyłem więc kubek, aby przyjrzeć się opcjom, a na samym dole znajdują się "Wybrane komponenty" Zaznaczyłem pole "wyklucz z wyboru" i kliknąłem na swoją część, którą dodałem.

Czy to jest to, co próbujesz zrobić?

Myślę, że zaoszczędzi Ci to czasu.

1 polubienie

To właśnie chciałem powiedzieć, Bart! Nawet jeśli nie widzisz swojego kawałka od razu po włożeniu, po wykluczeniu go z kubka pojawi się ponownie!

1 polubienie

Nie rozumiałem everything@Bart :(

Kiedy mówisz "Kliknąłem na krawędź cięcia", co masz na myśli? Ponieważ osobiście otwieram swój komponent w menedżerze nieruchomości i ponieważ muszę wstawić kilka z nich, aktywuję "pinezkę" i umieszczam moje komponenty jeden po drugim, klikając w obszar graficzny. Jest to przybliżone pierwsze umieszczenie, ale bardzo mi pomaga, ponieważ muszę wstawić od 50 do 100 dyfuzorów na podłogę.

A kiedy mówisz "Otworzyłem kubek", odpinasz go i przerabiasz z tyłu, prawda? Bo to nie oszczędza mi żadnych etapów.

Zamiast wykonywać cięcie, wstaw moje komponenty, cofnij moje cięcie, zastąp komponenty jeden po drugim, ponów moje cięcie (5 kroków), muszę wykonać cięcie, wstaw moje komponenty, cofnij moje cięcie, ponów moje cięcie, określ komponenty do wykluczenia, zamień komponenty jeden po drugim (6 kroków).

Myślę, że źle zrozumiałeś, nie próbuję wstawiać moich komponentów w obszarach cięcia, ale w obszarach nieprzeciętych. Mój problem polega na tym, że pasują do dachu mojego budynku, który jest przycięty, podczas gdy ja chcę, aby pasowały do mojego FP, który nie jest przycięty. (Zostawiłem oczywiście niezbędną przestrzeń nad FP , aby moje dyfuzory nie znalazły się w miseczce)

1 polubienie

Usuwając z zespołu materiał, który daje taki sam efekt jak cięcie! Czy robi to samo? Spróbować!

Ok, źle zrozumiałem sens twojego pytania.

W takim razie, dlaczego po prostu nie ukryć komponentów, których nie używasz?

Cóż, przyznam, że wcale nie jestem fanem usuwania materiału, montaż jest wolniejszy niż zwykle, a ponieważ mam ogromną sieć kanałów, bardzo często zmieniam pozycje moich nacięć zgodnie z moimi potrzebami i o wiele łatwiej jest przesunąć cięcia tam, gdzie chcesz, za pomocą kliknięcia i przeciągnięcia w obszarze graficznym niż za pomocą Usuwanie materiału... (Poza tym często korzystam z wykluczenia komponentów z moich cięć...)

@Bart, Z wielu powodów! Ponieważ są one dla mnie bezużyteczne przez 10 minut, a potem potem, są dla mnie ^^ przydatne i bardzo dużo czasu zajmuje mi ukrycie wszystkich komponentów, zwłaszcza, że metalowa rama mojego zespołu składa się z 500 części, jeśli muszę wybierać elementy jeden po drugim, aby uzyskać dostęp do R+1 (są 3 piętra), Jeszcze nie skończyłem...

W takim przypadku musisz pracować w drugą stronę.

Zamiast wykluczać obiekty z cięcia, musisz najpierw wykonać cięcie i określić zaangażowane komponenty. Następnie wystarczy wstawić komponenty, które pozostaną widoczne, ponieważ nie są one uwzględnione w podstawowym cięciu.

1 polubienie

Biorąc pod uwagę liczbę sztuk, szybko może to być również ból głowy!!

1 polubienie

Zamiast wykonywać cięcie, może możesz umieścić sufit podwieszany i dach w dużej przezroczystości?

Lub zrób podzespół wszystkiego, co chcesz usunąć za pomocą cięcia i pokaż to / ukryj ....

lub znowu, dyfuzory, które wkładasz bezpośrednio do pliku pomieszczenia sufitu podwieszanego jako część pochodna (nie mówię, że jest to metoda super kwadratowa!! )

O tak, jeśli to możliwe, oczywiście wykonaj podzespół sufitu podwieszanego z nawiewnikami.

Następnie wykonaj swój montaż.

W przeciwnym razie osobiście narysowałbym szkic konstrukcyjny na moim suficie podwieszanym, aby umieścić moje dyfuzory, i wstawiłbym je za pomocą tego szkicu.

Edit: Wracając do tego, co powiedziałeś, klikam na krawędź, aby mój komponent znajdował się w jej pobliżu.

Witam

Trochę nie na temat, ale myślę, że wiele ograniczeń lub funkcja kompatybilna z ograniczeniami, które wskazuję w moim samouczku, może ułatwić ci życie przy wstawianiu od 50 do 100 komponentów.

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/astuces-debutants-solidworks-1

A więc...

@Bart, jak mówi David, łatwo jest zdecydować, co będzie w filiżance, a co nie. Następnie, w przypadku szkicu na suficie podwieszanym, dobrym pomysłem byłoby umieszczenie dyfuzorów w fct sufitu podwieszanego, ale umieszczam je w stosunku do mojego szkieletu... Ale prawdą jest, że nigdy nie używam krawędzi, aby wstawić moje komponenty tak blisko, jak to możliwe. Z drugiej strony, jeśli muszę wstawić ten sam komponent 20x z rzędu, nie otworzę ponownie mojego menedżera właściwości "wstaw komponent" 20x z rzędu tylko po to, aby umieścić moje komponenty na ich krawędzi...

@David, uważam również, że tworzenie podzespołu ze wszystkim, co będzie zawarte lub nie będzie w moim kroju, jest dla mnie bólem głowy, zwłaszcza, że muszę wykonać to cięcie, ponieważ niektóre słupki idą od 1. do ostatniego piętra i muszę je przyciąć
Wstawianie moich dyfuzorów do pliku części mojego FP nie jest zbyt kato ^^ zwłaszcza, że chcę potem móc sobie z nimi obchodzić tak, jak chcę... Duża przezroczystość mojego dachu i sufitu też nie wchodzi w grę, ponieważ pomiędzy nimi jest wiele rzeczy i nic nie widzę, gdybym tylko umieścił dach i FP w przezroczystości, mógłbym też położyć resztę, ale nie zaoszczędziłbym czasu, czego szukam.

@PL Twój samouczek jest fajny, nawiasem mówiąc, używam już wielu ograniczeń, aby ograniczyć moje dyfuzory do AI mojego FP, ale z drugiej strony nie mówi o "kopiowaniu z ograniczeniami", co, jak sądzę, może być rozwiązaniem mojego problemu w fct, jak działa ta funkcja, Przetestuję to i zobaczę potem!

Merki za wasze odpowiedzi :)

1 polubienie

Aby poprzeć moje komentarze na temat funkcji kopiowania za pomocą ograniczeń:

http://help.solidworks.com/2012/french/Solidworks/sldworks/c_copying_with_mates.htm

http://help.solidworks.com/2012/french/Solidworks/sldworks/t_Example_Copying_with_Mates.htm

Przepraszam, myślałem, że uwzględniłem tę funkcję w moim samouczku.

Cześć @ Joss

Sprawdź, czy ten samouczek nie pozwala Ci zrobić tego, czego potrzebujesz

Jest to narzędzie do wyboru komponentów, które pozwala zachować komponenty, które Cię interesują, ukrywając to, czego nie potrzebujesz 

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/l-outil-selection-de-solidworks-mai-2014

zrobiłem test i podałem wiadomość, że może się przydać innym

@+ miłego dnia ;-))