Witam
Mam problem, ze względu na wyrozumiałość dla warsztatu, gdy robię montaże z profilami, w mojej nomenklaturze zamiast podawać odniesienie do profilu, poproszono mnie o zamieszczenie zdjęcia profilu. Mam więc swoje małe obrazki odpowiadające wszystkim moim profilom, ale nie mogę ich zmieścić w moich tabelach nomenklatury.
Profile zostały stworzone w konstrukcji spawanej i pomyślałem, że mogę wstawić obrazy z właściwością niestandardową, ale mam wrażenie, że obrazy nie są brane pod uwagę we właściwościach niestandardowych. Czy się mylę? Jeśli nie, czy masz rozwiązanie?
Możesz umieszczać obrazy w tabelach lub zestawieniach materiałów, ale w wersji Excel.
Zobacz ten film jako przykład:
https://www.youtube.com/watch?v=aGZTv99R4hE
2 polubienia
Przewodnik po tworzeniu zestawienia materiałów za pomocą programu Excel
Zobacz między innymi te 2 samouczki
https://www.youtube.com/watch?v=tWqjtHd8jw8
https://www.youtube.com/watch?v=z7LElAHzXMM
@+ ;-)
2 polubienia
Witam
Przepraszam za czas na informację zwrotną, ale byłem dość zajęty innymi projektami.
Więc przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi, udało mi się z nich czerpać inspirację.
Poniżej umieszczam znaleziony przeze mnie kod, jeśli może być interesujący dla innych...
Sub Image_profile()
Przyciemnij linię tak długą
Słońce Ostatnia długa linia asa
Dim Opis jako Ciąg
Przyciemnij ścieżkę jako ciąg
Dim FormatImage As String
Dim HeightDługa linia asa
Dim NameImage As Ciąg
Linia = 2
Ścieżka = "S:\...\Obrazy\"
FormatImage = ".png"
LastLine = Zakres("A65536"). Koniec(xlUp). Szereg
Ostatnia linia = 100
Linia wysokości = 20
Wiersze("1:65536"). RowHeight = HauteurLigne
Kolumny("A:Z"). EntireColumn.AutoFit
Opis = Komórki(Linia, 3)
Podczas gdy linia <= Ostatnia linia + 1
Opis = Lewo(Komórki(Linia, 3), 6)
Jeśli opis = "A.3000", to
NameImage = Opis
Set ImageObject = ActiveSheet.Pictures.Insert(Ścieżka & NazwaObrazu & ImageFormat)
ImageScale = (ImageObject.Height) / (Komórki(Linia, 3). Wysokość)
ImageObject.Height = (Komórki(Linia, 3). Wysokość) - 5
ImageObject.Left = (Komórki(Linia, 1). szerokość) + (komórki(linia, 2). Szerokość) + ((((Komórki(Linia, 3). Szerokość) / 2) - ((ObjectImage.Width) / 2)))
Komórki(Linia, 3). Aktywować
ObjetImage.Top = (Zakres("1:" & Linia). Wysokość) - ImageObject.Height - ((Cells(Line, 3). Wysokość - ImageObject.Height) / 2)
Komórki(Linia, 3). Wartość = ClearContents
Zakończ się, jeśli
Linia = Linia + 1
Koniec sub
1 polubienie
Mam wrażenie , że Twój problem jest wywrócony do góry nogami, a Ty słyszysz "zrób to tak... "
To tak, jakby na nowo wymyślić "wewnętrzne standardy" (w firmie), wynaleźć na nowo proszek, gorącą wodę lub gorącą wodę w proszku...
(Z takim już zetknięciem się w innych firmach spotkaliśmy się w rodzaju "gdybyśmy to zrobili (wymyślili)!")
Zamiast umieszczać obraz w każdym posłowi do PE:
Wydrukuj na dużym arkuszu, z dużym drukiem, dużymi obrazami, arkusz metody/techniczny warsztatu z jedną stroną tekstową nazwą profilu (tekst, który znajdziesz w swoim MEP), a z drugiej odpowiadającym mu obrazem...
Oczywiście oznacza to, że nazwa profili jest poprawna po stronie CAD i że nie będą musiały być zmieniane w czasie.
To, o co Cię prosi, jest już obecne w katalogach profili...!!
Przypomina mi to prawie umieszczenie obrazu nakrętki w nomenklaturze, tak aby monter pomylił nakrętkę H z nakrętką kołpakową...
Plan BE nie musi tego robić...
1 polubienie