Wstawianie części do konfiguracji pojedynczego zespołu

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje technika wstawiania części tylko w aktywnej konfiguracji zespołu (a nie w innych konfiguracjach zespołu).

Na razie przechodzę do właściwości komponentu po włożeniu, ale wydaje mi się to trochę nużące...

Z góry dzięki!

Pytanie nie jest do końca jasne.

Istnieją 2 sposoby zarządzania komponentem pod względem konfiguracji w złożeniu:
- albo bawisz się właściwościami konfiguracji montażu (nowe komponenty / funkcje są domyślnie usuwane lub nie);
- Lub klikasz prawym przyciskiem myszy na komponent/konfigurujesz komponent. Spowoduje to otwarcie tabeli, która pozwoli Ci ustawić stan usunięcia i ewentualnie konfigurację samego komponentu.

1 polubienie

Rzeczywiście, myślę, że muszę skonfigurować moje konfiguracje tak, aby nowe komponenty były domyślnie usuwane. Z moich testów wynika, że jeśli konfiguracja "domyślna" jest ustawiona w ten sposób, to nowo utworzone konfiguracje zachowują to ustawienie, więc jest dobrze.

Jest to po prostu trochę denerwujące, jeśli mam wiele istniejących konfiguracji (musisz przejść do każdej konfiguracji, aby zmienić to ustawienie).

Moje pytanie brzmiało zatem, czy możliwe jest określenie podczas wstawiania komponentu, w jakiej konfiguracji (konfiguracjach) powinien być obecny.

Witam

Korzystam   z opcji Usuń nowe komponenty we właściwościach konfiguracji

Utrzymuje ustawienie konfiguracji aktywne

Pozdrowienia

@s.Descamps: To druga część mojej odpowiedzi. Odkładasz komponent, ograniczasz go, a następnie klikasz prawym przyciskiem myszy/konfigurujesz komponent.
Można wybrać wiele komponentów jednocześnie.

OK, dziękuję za odpowiedzi!